Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budowac na podmoklym terenie?

s---r

Recommended Posts

Witam. Przymierzamy sie z zona do kredytu na dom bo wstepnie wiem, ze mamy szasne taki kredyt otrzymac. Marzy nam sie domek 120m2 parterowy, ewentualnie z poddaszem uzytkowym. Budowa byla by w systemie gospodarczym. Moglibysmy miec swoja dzialke i teren pod budowe na duzej dzialce, na ktorej obecnie stoi domek tesciowej. I tutaj mam pierwsze najwazniejsze pytanie... Teren jest podmokly. W miejscu gdzie moglby stac dom rosnie teraz kilkanascie a nawet wiecej lisciastych drzew i jest tam dosyc grzasko. Caly teren idzie po lekkim spadzie i wydaje mi sie, ze wody gruntowe w obszarow wyzej splywaja wlasnie i stad tyle wody. Na dzialce jest nieczynna studnia ale wody jest tam rowno z powierzchnia tzn.. studnia zawesze jest pelna pod korek :) Nie wiem jak w tym lasku ale poza nim na glebokosci 50-70cm jest warstwa gliny.. Czy jest sens myslec o budowie na takim terenie?

Istnieje możliwość wykonania drenażu ? Masz badania geologiczne ? Wiesz budować można i na bagnach tylko koszty dużo wyższe niż normalnie więc musisz pomyśleć czy tego chcesz. PS. zacznij od porady doświadczonego architekta i badania geologicznego gruntu w miejscu planowej lokalizacji domu .

Istnieje możliwość wykonania drenażu ? Masz badania geologiczne ? Wiesz budować można i na bagnach tylko koszty dużo wyższe niż normalnie więc musisz pomyśleć czy tego chcesz. PS. zacznij od porady doświadczonego architekta i badania geologicznego gruntu w miejscu planowej lokalizacji domu .

Jak wygląda albo na czym polega tan drenaż? I dlaczego mogłoby nie być możliwości zrobienia go?

Zdaje sobie sprawę, że koszty będą wyższe tylko nie wiem jak bardzo...

To jest lokalizacja przy drodze.... wyżej stoją domy, niżej też jeden. Jakby lekko teren podnieść może by wystarczyło.

Zaraz pójdę chyba fotkę zrobić bo tak na opis ciężko się wysławiać :)

Zależy mi na tej lokalizacji bo zaraz do działki pod budowę przylega 1-2ha działka rolna (marzy mi się tam stawik z rybkami np)

... a ja widzę tu większy problem z istniejącymi drzewami ( w miejscu planowanej inwestycji ) i kosztami ich wycinki

http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/zmiany-w-oplatach-za-wyciecie-drzew-procedura-uzyskania-zezwolenia-i-kary-za-nielegalna-wycinke-drze,132_13983.html

i od tego bym zaczął !

- opinia geotechniczna ( na podstawie odwiertów wykonywanych przez geotechników ) określa ( między innymi ) poziom wód gruntowych w konkretnej lokalizacji co brane jest pod uwagę przy projektowaniu budynku.

... a ja widzę tu większy problem z istniejącymi drzewami ( w miejscu planowanej inwestycji ) i kosztami ich wycinki

http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/zmiany-w-oplatach-za-wyciecie-drzew-procedura-uzyskania-zezwolenia-i-kary-za-nielegalna-wycinke-drze,132_13983.html

i od tego bym zaczął !

- opinia geotechniczna ( na podstawie odwiertów wykonywanych przez geotechników ) określa ( między innymi ) poziom wód gruntowych w konkretnej lokalizacji co brane jest pod uwagę przy projektowaniu budynku.

Myśle, że drzewa to najmniejszy problem. Nigdy nie było problemu z zezwoleniem na wycinkę jakiegoś.

Była kiedyś jaka ekspertyza geologów robiona 50 metrów dalej jak w starym domu chcieliśmy przydomową oczyszczalnię ścieków zrobić... 300zł to kosztowało i wydali opinie, że nie możemy takiej zwykłej za 3tys zł zrobić bo jest zbyt wysoki poziom wód (o ile dobrze to pamiętam)

Drzewa zużywają sporo wody do życia. Po wycince wody ci nie ubędzie,a przybędzie. Musisz w tym miejscu budować?Woda z drenażu musi mieć dokąd odpływać, bo inaczej to sztuka dla sztuki.

Za tym betonowym plotem jest row, po lewej stronie tez jest row i taki maly wysychajacy stawek, ktorego nie ujalem na fotkach.

Dom nie mialby stac dokladnie w miejscu tych drzew ale wyciac by je trzeba zeby np wjazd jakis tam zrobic no i drzewa nie rosly by zaraz przy domu..

Jeżeli na powierzchni woda okresowo nie stoi - co przekreślałoby normalne użytkowanie terenu wokół domu to wybudować pewnie się da - oczywiście na 100% będzie można powiedzieć po wykonaniu badań gruntu. Na pewno jednak nie ma sensu robić piwnicy. Możesz też zapomnieć o przydomowej oczyszczalni z rozsączaniem.

Przed decyzją o budowie musisz sobie skalkulować dodatkowe koszty związane z budową na terenie z tak wysokim poziomem wody gruntowej, np. nasyp, drenaż (może nawet jakiś fragment rowu melioracyjnego, żeby podłączyć się do tego istniejącego (w jakim jest on stanie?)), pompowanie wody z wykopu pod fundament. No i oczywiście najważniejszą kwestię poruszoną przez Łukasza - możliwość i koszt wycinki drzew. Może się okazać, że taniej wyjdzie kupić działkę gdzieś indziej.