Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dom- pękająca elewacja wszędzie

Recommended Posts

Witam

Mam problem z elewacją w starym domu. Pęka mi w zasadzie wszędzie gdzie sie da. Pęknięcia nie są duże, ani grube, ale ejst ich na tyle dużo, ż emnie to przeraża.Na wiosnę przymierzam się z remontem, jednak może ktos mi poradzi jak to zrobić najlepiej. Nie zamierzam dokłądać styropianu , bo konserwator zabytkó jak sie dowie, to mi łeb urwie. Poza tym mam w zimę ciepło całkiem i szkoda mi wywalać kasy na dodatkowe ocieplenie. Chcę jedynie przeprowadzić remont obecnej elewacji. Czy zbić tynk do zera i zrobić wszystko od nowa? Jeśli tak, to jak to zrobić i czym ,by problem spękań nie powrócił?

20160105_153820.jpg

20160105_153756.jpg

20160105_153803.jpg

Jest jeszcze jedna możliwość... Jak jest to stary dom, a tynk zewnetrzny jest nałożony na jakiś szpryc, to jeśli ów szpryc jest bardziej dyfuzyjny (obiegowo: słabszy) od tego zewnętrznego, to ciągnie wilgoć z powietrza, a tynk zewnętrzny mając za dużo wilgoci zaczął bardzo szybko wiązać. Czyli skurcze... Jak znam życie tak też mogło być...

Rozumiem, że jest to tradycyjny tynk 2-3cm grubości? Zakładając, że tak:

- opukaj dokładnie sprawdzając czy nie ma "głuchego" dźwięku odspojonego tynku - jeżeli są takie miejsca to trzeba skuć - lokalnie lub całość zależnie od skali problemu,

- oceń nośność tynku - jeżeli możesz go zeskrobać łyżką do zupy :D to należy go skuć w całości,

- usuń farbę,

- spłucz myjką ciśnieniową cały ten pył i luźne fragmenty,

- po wysuszeniu koniecznie ZAGRUNTUJ (poczytaj instrukcję)

- siatka z klejem plus paroprzepuszczalny tynk cienkowarstwowy

o tynkach poczytaj tu:

http://muratordom.pl/budowa/elewacje/rodzaje-tynkow-zewnetrznych-tynki-cienkowarstwowe,20_12689.html

ja u Ciebie zastosowałbym tynk mineralny jako najbardziej zbliżony parametrami do Twojego podłoża

Tak ,jes tto tradycyjny tynk , oglądałem go z grubsza i nie ma jakichś pustych dźwięków. Są tylko te pęknięcia. najbardziej pasuje tu chyba wersja tego szprycu , który ciągnie wilgoć. mam jeszcze trochę czasu do wiosny, ale tak dla pewności chyba zbije go do zera i zrobię od nowa. W środku wszystko zrobiłem od nowa, to może i nie będę żałował mu od zewnątrz :) Jakby ktoś znał porządnego wykonawce, który zna takie elewacje i mnie nie zeżre finansowo, to chętnie wezmę numer...

Te rysy, które widzisz to rysy skurczowe - ogólnie mówiąc powstające w wyniku błędów wykonawczych (np. niewłaściwy skład mieszanki, nakładanie zbyt grubych warstw, prowadzenie prac w zbyt wysokiej/niskiej temperaturze, nieosłonięcie siatkami cieniującymi świeżego tynku w słoneczne i wietrzne dni).

Jeżeli tynk jest mocny i się porządnie trzyma to skuwanie go to bardzo radykalny i kosztowny krok :). Tak kosztowny, że spokojnie w tej cenie docieplisz i zrobisz tynk cienkowarstwowy. Nie ma więc mowy o niepotrzebnym wywalaniu kasy na docieplenie. Co ma konserwator zabytków do Twojego domu - to jakaś zabytkowa, modernistyczna willa?

Jest to zwykły jednorodzinny domek , z czasów sprzed wojny. Jest jednak wpisany do rejestru zabytków i nie ma siły. Jak zacznę kombinować z elewacja, a któryś z sąsiadów doniesie, to będą problemy. Z tego co udało mi sie ustalić, to tynk był robiony ponownie w latach 70-80, a dopiero od ok 3-4 lat nastąpiło zjawisko ciągłego , zmasowanego pękania. Na ociepleniu ścian mi kompletnie nie zależy, mur jest 40-50cm . W tym roku dom przeszedł generalny remont, ociepliłem pianką dach, na podłogę dałem 15cm styro i więcej ocieplenia nie potrzeba, jest naprawdę nieźle. Teraz miałem mrozy minus 15, piec ledwie pokazywał 50 stopni, a ja musiałem okna otwierać, bo za gorąco było. Chce tylko zadbać o jego elewacje, czas najwyższy.

O dociepleniu pisałem bo jest to również metoda na renowację starego tynku - w mojej ocenie idealna dla Twojego przypadku. A jeżeli nie jest to żaden super zabytek to i załatwienie papierów nie powinno być zbyt trudne.

Jeżeli jednak nie chcesz to możesz rozważyć jeszcze inną opcję, o której na razie nikt w tym wątku nie pisał - o szlamujących systemach malarskich (inna nazwa to farby szlamujące rysy). Pod tymi hasłami łatwo sobie wyszukasz w sieci sporo informacji. Farby te mają zdolność maskowania niewielkich (w sensie szerokości) rys. Jeżeli gdzieś masz większe rysy to należy je nieco poszerzyć, oczyścić, zagruntować i wypełnić elastyczną zaprawą. A potem całość pomalować.

UWAGA: Jak będziesz wybierał sobie farbę szlamującą to zadbaj, żeby była przepuszczalna dla CO2 (dwutlenku węgla) - niektóre systemy nie są i tym samym nie nadają się na tynki zawierające sporo wapna (Twój tynk wapno zawiera - dużo czy mało to już szkoda gdybania). Najlepiej weź zdjęcia i idź do solidnego sklepu z tynkami - tam Ci doradzą (tylko nie do supermarketu !!!).

Akurat dużo czy mało to dość istotna sprawa. Poza tym jest jeszcze jedna sprawa: tynki powinny pękać w sezonie w jakim je położono, lub kolejnym czyli w l. 70 tych, albo początku 80 tych. Pytanie czemu teraz pękają? Jeśli nikt nie próbował po "tajniacku" odnowić elewacji: chłopaki szybko i po cichu, zedrzyjcie co się da pouzupełniajce ubytki i na gładko, tylko ma być mocne, to pytanie czy domek nie zaczął z jakiegoś powodu pracować....

uri: czyli stawiam, że pierowtne tynki było albo wapienne, albo wapienno - cementowe, stosunkowo słabe. I jeśli one gdzieś na samej ścianie są zachowane to może to oznaczać, że wilgoć jest wciągana w ścianę, co oznacza, że jeśli było dużo wilgoci w domu, to po prostu wierzchnia warstwa ta świeża, zbyt szybko wiązała, stąd pęknięcia. Poza tym rzadka w tym kraju jest sztuka umiejętnego i właściwego nakładania tynku.