Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze okien

Recommended Posts

Dostałam wyceny okien i nie wiem ktore wybrac.

1. Okna profil Veka Softline (trzyszybowe) - 9597 zł klasa A (z 1 firmy lokalnej)

2. Profil Brugmann bluEvolution klasa B (trzyszybowe) - 9708 zł (z 1 firmy lokalnej)

3. Profil bluEvolution 82 klasa A (trzyszybowe) - 9715 zł (z 2 firmy lokalnej)

Dwuszybowe:

1. Veka Perfectline klasa A - 8167 zł +ciepła ramka 493 zł (1 firma)

2. Salamander SL klasa B - 8685 zł +ciepła ramka 493 zł (1 firma)

3. Del - Sol klasa A - 8 341 zł (2 firma)

Okna obustronny kolor, z montażem. Zastanawia mnie dlaczego w dwóch różnych firmach system bluEvolution jest innej klasy? A wszystkie okna trzyszybowe z ciepła ramką. Kusi mnie Del - Sol ale profil półzlicowany nie bardzo mi sie podoba. Poza tym stali jest mało i nie jest zamknieta w ramie, a czytałam ze stal w oknie jest ważna tak samo jak ilosc komór. A okna trzyszybowe maja lepszy współczynnik U ale nie przepuszczaja słonca, a kolor chce dab bagienny.

Prosze o opinie i pomoc w wyborze.

Trzyszybowe mają standardowo ciepłą ramkę, bo tak już jest, że jeżeli ktoś inwestuje w okna trzyszybowe to zależy mu na izolacyjności i nie kupi takich ze zwykłą ramką. To jakieś, nieporozumienie, że okna trzyszybowe nie przepuszczają słońca. Owszem, każda dodatkowa szyba coś tam zatrzyma, ale wykryć to można dopiero specjalistycznym sprzętem. Ty różnicy w ilości światła nie zauważysz.

a czytałam ze stal w oknie jest ważna tak samo jak ilosc komór.

To chyba była jakaś bajka:-)

A okna trzyszybowe maja lepszy współczynnik U

Lepszy od czego? Po co Pani lepszy, nie wystarczy właściwy?

ale nie przepuszczaja słonca,

Rozumiem, że dwa metry ziemi nad głową nie przepuści słońca, ale żeby szyba? Pierwsze słyszę. Nie lepiej zastanowić się ile tego słońca ma być przepuszczone?

Sprzedawcy, opamiętajcie się! Przestańcie karmić lud ciemnotą mimo, że kupi i powieli każdą. Szkoda mi ludu, bo jakbym osobiście dopadł takiego fachowca to miałbym okna za darmo, a montaż gratis:-)..

.... a czytałam ze stal w oknie jest ważna tak samo jak ilosc komór. A okna trzyszybowe maja lepszy współczynnik U ale nie przepuszczaja słonca, a kolor chce dab bagienny......

niestety tak to jest jak laik interpretuje dane i informacje jakie usłyszy

W dzisiejszych czasach są pakiety trzyszybowe wpuszczające więcej światła niż dwuszybowe - zaskoczenie ? Cóz... nie dziwię się bo ci co walczą o klienta cena takich informacji nie podają, wręcz przeciwnie, własnie potarzają głupoty, że 3 szyby i światła słonecznego nie zobaczysz

Wbrew pozorom NIE MA WIĘKSZEGO znaczenia czy w ramie masz stal zamknięta czy otwartą. Kolejny bełkot marketingowy. Przy dobrze zamontowanych oknach, z odpowiednią ilością punktów mocowania zgodną z zaleceniem producenta czy systemodawcy czy w ostateczności ;) ITB dla pracy okna nie ma znaczenia czy stal jest zamknięta, wyprofilowana czy wręcz w ogóle jej nie ma jak w oknach dedykowanych do domów pasywnych

Bardziej istotne jest wzmocnienie w skrzydle ale tu też "handlowcy" piorą mózgi klientom. Stal dla danek wielkości skrzydła musi mieć odpowiednie Lt (strzałka ugięcia) a to powoduje że w skrzydle w zależności od jego wielkości będą zastosowane różne profle stalowe

..... Stal dla danek wielkości skrzydła musi mieć odpowiednie Lt (strzałka ugięcia) a to powoduje że w skrzydle w zależności od jego wielkości będą zastosowane różne profle stalowe

Wywód dobry, ale chyba powinno być "odpowiednie Ix raz Iy" oznaczające momenty bezwładności względem osi a nie Lt, które oznacza transmisję światła np. dla szyb.:rolleyes:

Wiec tak: Veka softline 82, klasa A 7 komorowe, 3 szybowe, ciepła ramka, 3 uszczelki, stal zamknieta w ramie

Brugmann bluEvolution 82 mm, klasa B 6 komorowe, 3 szyby, ciepła ramka, stal otwarta w ramie, 3 uszczelki

Veka perfectline 70 mm, klasa A, 5 komorowe, stal zamknieta w ramie, 2 uszczelki

Salamander Sl 76 mm, klasa B 5 komorowe, stal zamknieta w ramie, 2 uszczelki

2 firma:

bluEvolution, klasa A, ciepła ramka, 6 komorowe, 3 szyby

Del sol klasa A, obnizone skrzydło 6 komorowe 82 mm, 7 komorowa rama 72 mm

Agusia,

my tu na ogół wiemy ile komór i uszczelek mają poszczególne profile. Czasem porównuję to do kuchni, a wtedy taki opis wygląda mniej więcej tak:

która szarlotka będzie najlepsza:

1. Mąka, woda, jajka, marmolada jabłkowa.

2. Mąka poznańska, woda, jaja wiejskie, jabłka

itp.. czy na podstawie nawet jednego, dobrego przepisu na ciasto można wnioskować kto jakie upiecze? Jak będzie smakować?

Tak samo okna - wymieniałaś składniki. A kto jak je poskłada (czy na pewno użyje wszystkich dodatków "smakowych"), czy zechce przyspieszyć produkcję (np. krócej piec za to w większej temperaturze a może odwrotnie - nad ogniskiem?) i jeszcze jak to zostanie podane, czyli zamontowane. To wszystko ma wpływ na produkt jakim jest okno.

Witam

Agusia59 dużo lepszym podejściem do tematu okien dla Własnego domu jest dochodzenie do produktu poprzez polecaną ekipę montażową.

Zapewne kupisz "usługę" jak 95% klientów więc podejdz do tematu od tej strony - USŁUGI a nie produktu.

Dobry montażysta/sprzedawca na 100% dobierze produkt odpowiedni dla Ciebie.

Pozdrawiam