agusia59 06.01.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Dostałam wyceny okien i nie wiem ktore wybrac.1. Okna profil Veka Softline (trzyszybowe) - 9597 zł klasa A (z 1 firmy lokalnej)2. Profil Brugmann bluEvolution klasa B (trzyszybowe) - 9708 zł (z 1 firmy lokalnej)3. Profil bluEvolution 82 klasa A (trzyszybowe) - 9715 zł (z 2 firmy lokalnej)Dwuszybowe:1. Veka Perfectline klasa A - 8167 zł +ciepła ramka 493 zł (1 firma)2. Salamander SL klasa B - 8685 zł +ciepła ramka 493 zł (1 firma)3. Del - Sol klasa A - 8 341 zł (2 firma)Okna obustronny kolor, z montażem. Zastanawia mnie dlaczego w dwóch różnych firmach system bluEvolution jest innej klasy? A wszystkie okna trzyszybowe z ciepła ramką. Kusi mnie Del - Sol ale profil półzlicowany nie bardzo mi sie podoba. Poza tym stali jest mało i nie jest zamknieta w ramie, a czytałam ze stal w oknie jest ważna tak samo jak ilosc komór. A okna trzyszybowe maja lepszy współczynnik U ale nie przepuszczaja słonca, a kolor chce dab bagienny.Prosze o opinie i pomoc w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 06.01.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Trzyszybowe mają standardowo ciepłą ramkę, bo tak już jest, że jeżeli ktoś inwestuje w okna trzyszybowe to zależy mu na izolacyjności i nie kupi takich ze zwykłą ramką. To jakieś, nieporozumienie, że okna trzyszybowe nie przepuszczają słońca. Owszem, każda dodatkowa szyba coś tam zatrzyma, ale wykryć to można dopiero specjalistycznym sprzętem. Ty różnicy w ilości światła nie zauważysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 06.01.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 a czytałam ze stal w oknie jest ważna tak samo jak ilosc komór. To chyba była jakaś bajka:-) A okna trzyszybowe maja lepszy współczynnik U Lepszy od czego? Po co Pani lepszy, nie wystarczy właściwy? ale nie przepuszczaja słonca, Rozumiem, że dwa metry ziemi nad głową nie przepuści słońca, ale żeby szyba? Pierwsze słyszę. Nie lepiej zastanowić się ile tego słońca ma być przepuszczone? Sprzedawcy, opamiętajcie się! Przestańcie karmić lud ciemnotą mimo, że kupi i powieli każdą. Szkoda mi ludu, bo jakbym osobiście dopadł takiego fachowca to miałbym okna za darmo, a montaż gratis:-).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.01.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 .... a czytałam ze stal w oknie jest ważna tak samo jak ilosc komór. A okna trzyszybowe maja lepszy współczynnik U ale nie przepuszczaja słonca, a kolor chce dab bagienny...... niestety tak to jest jak laik interpretuje dane i informacje jakie usłyszy W dzisiejszych czasach są pakiety trzyszybowe wpuszczające więcej światła niż dwuszybowe - zaskoczenie ? Cóz... nie dziwię się bo ci co walczą o klienta cena takich informacji nie podają, wręcz przeciwnie, własnie potarzają głupoty, że 3 szyby i światła słonecznego nie zobaczysz Wbrew pozorom NIE MA WIĘKSZEGO znaczenia czy w ramie masz stal zamknięta czy otwartą. Kolejny bełkot marketingowy. Przy dobrze zamontowanych oknach, z odpowiednią ilością punktów mocowania zgodną z zaleceniem producenta czy systemodawcy czy w ostateczności ITB dla pracy okna nie ma znaczenia czy stal jest zamknięta, wyprofilowana czy wręcz w ogóle jej nie ma jak w oknach dedykowanych do domów pasywnych Bardziej istotne jest wzmocnienie w skrzydle ale tu też "handlowcy" piorą mózgi klientom. Stal dla danek wielkości skrzydła musi mieć odpowiednie Lt (strzałka ugięcia) a to powoduje że w skrzydle w zależności od jego wielkości będą zastosowane różne profle stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 06.01.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 ..... Stal dla danek wielkości skrzydła musi mieć odpowiednie Lt (strzałka ugięcia) a to powoduje że w skrzydle w zależności od jego wielkości będą zastosowane różne profle stalowe Wywód dobry, ale chyba powinno być "odpowiednie Ix raz Iy" oznaczające momenty bezwładności względem osi a nie Lt, które oznacza transmisję światła np. dla szyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.01.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 oj czepiasz się faktycznie I na osi X i na osi Y przyłożonych sił czyli Ix i Iy mała pomyłka - ważne że w nawiasie jest to co byc powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 07.01.2016 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 No własnie potrzebowałam porady, bo raz ktos cos mi powiedział, raz przecztałam w internecie i w koncu nie wiem gdzie jest prawda. Ale jesli mielisbyscie taki wybór jak ja to co byscie wybrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editt2 07.01.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Abakus okna polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.01.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Na podstawie takiego wyboru jedyną decyzją może być tylko taka:WIĘCEJ INFORMACJI. Tu nic nie wiadamo. Nazwy profili nic nie znaczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 11.01.2016 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Wiec tak: Veka softline 82, klasa A 7 komorowe, 3 szybowe, ciepła ramka, 3 uszczelki, stal zamknieta w ramieBrugmann bluEvolution 82 mm, klasa B 6 komorowe, 3 szyby, ciepła ramka, stal otwarta w ramie, 3 uszczelkiVeka perfectline 70 mm, klasa A, 5 komorowe, stal zamknieta w ramie, 2 uszczelkiSalamander Sl 76 mm, klasa B 5 komorowe, stal zamknieta w ramie, 2 uszczelki2 firma:bluEvolution, klasa A, ciepła ramka, 6 komorowe, 3 szybyDel sol klasa A, obnizone skrzydło 6 komorowe 82 mm, 7 komorowa rama 72 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.01.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Agusia, my tu na ogół wiemy ile komór i uszczelek mają poszczególne profile. Czasem porównuję to do kuchni, a wtedy taki opis wygląda mniej więcej tak:która szarlotka będzie najlepsza:1. Mąka, woda, jajka, marmolada jabłkowa. 2. Mąka poznańska, woda, jaja wiejskie, jabłkaitp.. czy na podstawie nawet jednego, dobrego przepisu na ciasto można wnioskować kto jakie upiecze? Jak będzie smakować? Tak samo okna - wymieniałaś składniki. A kto jak je poskłada (czy na pewno użyje wszystkich dodatków "smakowych"), czy zechce przyspieszyć produkcję (np. krócej piec za to w większej temperaturze a może odwrotnie - nad ogniskiem?) i jeszcze jak to zostanie podane, czyli zamontowane. To wszystko ma wpływ na produkt jakim jest okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 11.01.2016 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Tak wie, ze mozna miec dobre okno a sp... montaż, ale chodzi mi o porównanie tych danych co mam jesli chodzi o dwuszybowe do dwuszybowych itd. Czy to ze veka ma 70 mm jest gorsza od salamandra 76 mm itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.01.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Realnie nie ma to znaczenia. Tak jakby porównywać wspomniane marki mąki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 11.01.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Witam Agusia59 dużo lepszym podejściem do tematu okien dla Własnego domu jest dochodzenie do produktu poprzez polecaną ekipę montażową.Zapewne kupisz "usługę" jak 95% klientów więc podejdz do tematu od tej strony - USŁUGI a nie produktu.Dobry montażysta/sprzedawca na 100% dobierze produkt odpowiedni dla Ciebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts