Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna mineralna czy Aku-płyta do ocieplenia ścian zewn. w domu szkieletowym ??

jamai

Recommended Posts

Witam drogich forumowiczów.

Pytanie do ekspertów i osób które budowały dom szkieletowy. Czy stosowanie wełny mineralnej docinanej z rolki jest tak samo poprawne pod kątem standardów sztuki budowlanej w domu szkieletowym w takim samym stopniu jak wełna typu aku-płyta która jest co do zasady sztywniejsza i mniej podatna na osiadanie po latach?

Zastanawiam się czy jest ryzyko takie same po kilku latach że wełna w rolce która jest tylko ściśnięta między belki konstrukcyjne osiądzie jak w przypadku aku-płyty? Właściwości cieplne obu materiałów są z tego co wiem takie same , pytanie więc jest o typ wełny jako aktualny standard zastosowania do ocieplenia ścian zewnętrzych oraz ryzyka osiadania wełny..

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Kamil

• 1 month później...

Cześć,

Mam dokładnie ten sam problem.

Te same argumenty ma mój wykonawca, który poleca zastosować sztywne płyty z wełny kamiennej. Jednak z moich różnych preferencji i rozeznania się na rynku, jestem natomiast bardziej przekonana do wełny szklanej w rolce, która po rozprężeniu jest dość sztywna(nie taka wata do poddaszy) i według producenta nie wymaga sznurowania.

Rozmawiałam z regionalnym koordynatorem sprzedaży wełny szklanej, który przekonywał mnie o trwałości wybranego przeze mnie produktu. Firma ta ma w swojej ofercie też wełnę skalną o takich samych właściwościach i sztywności co ta proponowana przez wykonawce, lecz droższą niż ta szklana z rolki, pomimo moich pytań czy może lepiej wybrać skalną, przedstawiciel zapewniał mnie, że rolka będzie dobrym wyborem. Według niego jest to nieco utarty schemat, że w szkielet wkłada się płyty (według mnie z jakiś powodów niż tylko "moda" tak to wygląda..). Zwrócił moją uwagę na docinanie wełny skalnej i układaniu jej w szkielecie i możliwość pojawienia się większej ilości mostków cieplnych przy nie rozprężającej się płycie.

Przedstawiciel od wełny skalnej (poleconej) nie był aż tak rozmowny.

Obie wełny (moja i wykonawcy) mają te same parametry. 035

W domu będą dwie warstwy izolacji pionowej 10cm i 15cm.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...