Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie do wentylacji mechanicznej.

Recommended Posts

Witam, mam pytanie, czy ktoś z Państwa się orientuje, czy można uzyskać dofinansowanie do wentylacji mechanicznej. Przy czym nie chodzi mi o dofinansowanie do domu energooszczędnego tylko konkretnie na samą wentylację. Wiem, że niedawno był taki program w Małopolsce, BOŚ we współpracy z jakąś firmą miał taką akcję, a jak to wygląda na dzień dzisiejszy? Ktoś się orientował, coś wie? Może korzystał? Pytałem w BOŚ i zrobili wielkie oczy...czyli niczego takiego nie mają :( ale może można ubiegać się w innych instytucjach.

Pozdrawiam

Ja też. W 2015 spokojnie można było dostać dofinansowanie. Ba, nawet firmy instalujące pomagały w jego uzyskaniu (co prawda kwota dofinansowania zostawała pochłonięta przez firmę:). Nie wiem co z 2016. Programy chyba ruszają dopiero w kwietniu, ale mogę się mylić. Widziałem niestety tylko solary i PC, a WM jeszcze nie namierzyłem. W małopolsce w 2015 był program wojewódzki dofinansowania do WM z rekuperatorem.

Czy program RYŚ tyczy się tylko domów nowo budowanych czy do istniejących i ich modernizację??

W linku od Liwko jest PDF ze szczegółami, a tam słowa kluczowe: beneficjenci, budynki jednorodzinne dopuszczone do użytkowania.

To chyba wyjaśnia kwestie nowe czy używane.

Pozdrawiam

Cezary

tez mi się tak wydaje, ale... to dopiero nabór dla banków i wojewódzkich funduszy. One dopiero, jeśli się zdecydują, będą udzielać dotacji lub pożyczek klientom indywidualnym, i wtedy trzeba się dowiadywać. Bo prawo prawem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie, czyli mogą się pojawić w programie modyfikacje lub rozbieżne interpretacje które być może umożliwią finansowanie na różnych etapach budowy. Trzeba poczekać jeszcze ze 2-3 miesiące, czy w ogóle rodzimy wojewódzki fundusz zgłosił się do programu.

No więc tak, byłem dzisiaj w BOŚ w Gnieźnie i rzeczywiście można otrzymać takie dofinansowanie aż na 5 równoległych projektów, tzn. jeśli ktoś planuje rekuperację, pompę ciepła i np. solary to może się starać o takie dofinansowanie. Maksymalnie może złożyć 5 wniosków. Jest to oczywiście w formie kredytu, mi zaproponowali 2% + WIBOR 3M, także lepiej na tę chwilę niż stoją hipoteki, po przedstawieniu fry za wykonanie wentylacji, dostajemy dofinansowanie 40%, które jest przelewane jako wcześniejsza spłata pożyczki i co najważniejsze! nie ma karencji w spłacie kredytu, więc sami oceńcie czy warto :) a i jeszcze jest prowizja 2%, ale to i tak mało. I jeszcze jedna ważna sprawa - całą inwestycję trzeba zakończyć do końca października. Pozdrawiam

Gość Konto usunięte_1*
A pofatygowałeś się żeby chociaż kliknąć w link który podałem?

byłem w gminie i powiedzieli że nie maja programów żadnych nie wiem co teraz myśleć

ale spełniając te wszystkie wymogi programu to nie wiem czy samemu systemem gospodarczym taniej to nie wyjdzie , poczytałem nie do konca być może się mylę