georgo 06.01.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Witam wszystkim mój problem polega na tym że mój kocioł vitodens 333f z 2008 roku z regulatorem stało temperaturowym nie pogodowych, nadmienie tylko że w domu cała podlogowka parter i piętro bez grzejnikow mieszaczy itp pompa tylko z kotła. + centrala wavina z elektrozaworami i regulatorami temeratury w kazdym pokoju na 7 obiegach i 3 obiegi bez sterowania elektrozaworami czyli kuchnia łazienki i przedpokoj które robią uważam właśnie niekorzystna robotę , a mianowicie kocioł po nagrzaniu wszystkich pomieszczeń i zamknięciu sterowanych obiegów 3 obiegi nie sterowane pracują z częstotliwością 2 minuty pracy i 3,5 minuty postoju i tak w kolko lecz pompa dzie dalej wychladza i tak w kółko .daje to wynik nawet kilustet startow na dobe z stąd pobor dobowy rzędu 10-12 m3 doba Temperatura na kotle ustawiona 45 stopni. Wiem że regulator stalotemeraturowy vitotronic 100_jest na ograniczony że ma ubogie menu jak i przy kodowaniu kotła ograniczone funkcję czy istnieje jakąś opcja i rozwiązanie aby zmniejszyć starty kotła na tym zestawie co posiadam . Zapewne zakupilbym vitotronic 200_jeżeli był by tańszy bo uważam że 2500_zł + czujni k zewnętrzny to przesada . chyba że ktoś z forumowiczow posiada takowy regulator w rosądnej cenie to odkupię. Prosze o pomysły w tym temacie ponieważ obawiam się że kocioł dostaje po zaworach przy tak częstych startach i nie ukrywam robi niepotrzebne zużycie .Wiem tylko że dołożenie z tych 3 obiegach pozostałych elektrozworow nic nie da bo jeszcze bardziej skróci się układ i wtedy kocioł będzie zalączal się jeszcze częściej ponieważ będzie ogrzegal tylko sam siebie czyli sam siebie. Dziękuje z góry i czekam pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts