Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałem zapytać mam oświetlenie na klatce schodowej tradycyjne 2 wyłączniki schodowe i jedną lampe na środku klatki .Teraz jak chce wyjsc z parteru na góre włączam wyłącznik na dole i jak wyjde na górze wyłączam.Natomiast chciałem się zapytać jak to przerobić chodzi mi o to aby założyć czujke żeby światło jak wchodze na klatke lub schodzę z klatki samo się zaświeciło i po chwili zgasło .Co muszę zrobić co dokupić i jak to zamontować do obecnej instalacji proszę o podpowiedż .Zgóry dziękuję.

Czujka ruchu w gniazdku jest fajna wizualnie, tylko że w tym przypadku trzeba by pewnie założyć dwie (na górze i na dole schodów) i niekoniecznie uda się dobrać włącznik pasujący estetycznie do innego osprzętu w domu. Może sprawdzi się samodzielna czujka sufitowa wpięta w obwód zasilający lampy (w instrukcji montażu czujki powinno być napisane jak to zrobić). Jest też kwestia, czy oświetlenie ma działać także w dzień, czy tylko po zmroku - być może potrzebujesz czujki ruchu z funkcją zmierzchową.

Lampa z wbudowanym czujnikiem może nie spełnić swojej funkcji ze względu na położenie na półpietrze. Będzie to skutkować tym że pierwsze kilka stopni będziemy szli po ciemku. Rozwiązaniem może być zamontowanie równolegle dwóch czujników ruchu.

przykładowe czujniki:

http://www.sklepzoswietleniem.eu/produkty?f[0]=field_kategoria_produktu%3A447

Edytowane przez AsteraLight