Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieszczelne okna podnoszono przesuwne HS ! ! ! POMOCY ! ! !

Recommended Posts

Poszukuje osób które borykają się z problemem nieszczelnych okien HS.

W jaki sposób poradziliście sobie z tym problemem?

U mnie nieszczelności pojawiają się na styku przeszklenia stałego i ruchomego tu nieszczelność jest do 3mm pomiędzy rama okna a uszczelką.

Nieszczelność jest od górnej części ramy okna przesuwnego.

Czy te nieszczelności to standard dla tych okien czy wyjątkowo źle zamontowane okna?

Nie powinno być różnic w szerokości szczeliny po wysokości okna. Niemniej jednak ta szczelina nie ma wpływu na szczelność połączenia rama stała - rama przesuwna. Ta szczelina po prostu musi być, żeby ramy o siebie nie ocierały. Uszczelnienie realizowane jest na zamku między ramami (niewidocznym po zamknięciu drzwi). Otwórz nieco to zobaczysz w czym rzecz.

Nie powinno być różnic w szerokości szczeliny po wysokości okna. Niemniej jednak ta szczelina nie ma wpływu na szczelność połączenia rama stała - rama przesuwna. Ta szczelina po prostu musi być, żeby ramy o siebie nie ocierały. Uszczelnienie realizowane jest na zamku między ramami (niewidocznym po zamknięciu drzwi). Otwórz nieco to zobaczysz w czym rzecz.

W tym rzecz że tam nie ma żadnego zamka. Tam są dwie uszczelki które powinny dociskać skrzydło do ramy okna.

Na dole mam te 3mm przerwy pomiędzy uszczelką a ramą okna, na górze uszczelka dociska do ramy i jest OK.

Rama okna nie trzyma pionu w stosunku do skrzydła dołem jest od siebie odsunięta.

Edytowane przez innabajka

jak rozumiem na dole jest na zero, na górze 3 mm ?

Spoko, ponowne przeszklenie likwiduje problem, zakładając, że prowadnica po której jeżdżą sanki jest liniowa a to może zagwarantować tylko dobry montaż

HS montowany był na poszerzeniach więc powinno być równo.

Przeszklenie masz na myśli demontaż i ponowny montaż skrzydła ruchomego i Fixa ?

HS montowany był na poszerzeniach więc powinno być równo.

Przeszklenie masz na myśli demontaż i ponowny montaż skrzydła ruchomego i Fixa ?

Co mam ci pisać i tak tego sam nie zrobisz

Dla Ciebie istotne że nie trzeba ruszać całości w otworze nawet jeśli nie trzyma pionów i poziomów

Ważne by dół był liniowy, resztę załatwi kumaty montażysta dostosowując skrzydło do otworu w konstrukcji - ale to wymaga przeszklenia

Edytowane przez nikt ważny

To na pewno wymaga wizyty serwisu - najlepiej fabrycznego (myślę że ta firma się nie wypnie) w towarzystwie montażysty.

Czy jest taka możliwość że okno było prawidłowo zamontowane ale po 1,5 roku się rozregulowało?

Okno prawie w ogóle nie było otwierane z uwagi na trwające prace wykończeniowe.

Po dokładnym obejrzeniu wygląda mi na to że:

- okno było prawidłowo zamontowane ale się rozregulowało (czyli część stała odeszła dołem od pionu) czy jest to w ogóle możliwe - poprawka dla serwisu

- okno źle zamontowane od samego początku - poprawka dla montażysty

Oczywiście w takie sytuacji nikt nie przyzna się do błędu.

Ciekawe kto pierwszy będzie chciał to poprawić?

Rozregulowanie?

To zależy jak było wstawione i jak zostawione klocki podporowe. Pion środkowego słupka sprawdzaliście we własnym zakresie? To jeszcze nie przesądza o przyczynie. Jest szansa że przeszklenie załatwi sprawę.

Rozregulowanie?

To zależy jak było wstawione i jak zostawione klocki podporowe. Pion środkowego słupka sprawdzaliście we własnym zakresie? To jeszcze nie przesądza o przyczynie. Jest szansa że przeszklenie załatwi sprawę.

klocki podporowe były pod całym oknem dość gęsto ustawiane, montażysta wiedział co robi.

Jeśli chodzi o sprawdzanie pionów podczas montażu to tego nie robiłem.

Wczoraj sprawdzałem i okno przesuwne jest w pionie, część stała niestety nie. Brakuje cennych mm.

nie oliwi sie sanek HSa ani PSK bo to tylko pogarsza funkcjonowanie

Nie trzeba ponownie montować HS a tylko trzeba przeszklić tak by dopasować skrzydło do otworu wytyczonego ościeżnica i fixem oczywiście po d warunkiem że podparcie jest cały czas OK i prowadnica sanek liniowa

Ale póki co to gdybanie bez wizji lokalnej montażysty znającego się na montażu i konstrukcji HS niewiele e wnoszące co do sposoby naprawy

sprawdź jeszcze jedną rzecz

przesuń lekko skrzydło, bez poziomicy tylko samą miarką sprawdź odległość między skrzydłem a ościeżnica, jaka jest różnica w wymiarach między dołem a górą

Później zrób podobnie między skrzydłem a fixem

Podaj nam tu wymiary

Dokładność pomiaru do +-0,5 mm

sprawdź jeszcze jedną rzecz

przesuń lekko skrzydło, bez poziomicy tylko samą miarką sprawdź odległość między skrzydłem a ościeżnica, jaka jest różnica w wymiarach między dołem a górą

Później zrób podobnie między skrzydłem a fixem

Podaj nam tu wymiary

Dokładność pomiaru do +-0,5 mm

sprawdziłem odległość miedzy skrzydłem a fixem. Różnica to 3mm miedzy góra a dołem.

Na dole odstaje te 3mm.

Sprawdziłem jeszcze odległość miedzy fixem a ościeżnicą:

poniżej różnica w wymiarach.

dół 3mm

środek 0mm

góra 3mm

Wygląda na to jak by dołem i górą fix się wykrzywił od strony ościeżnicy widać lekkiego banana

całość do ponownego przeszklenia bez demontażu konstrukcji

Montażysta powinien to potrafić a jak nie potrafi to d.... a nie montazysta

Czy przeszklenie to wyjęcie i ponowne włożenie pakietu szybowego bez demontażu skrzydła i ościeżnicy?

Na co zwrócić uwagę aby dobrze to zrobili?

Czy FIX jest dokręcany do ościeżnicy okna? czy trzyma się na zatrzaskach?