dragon7 25.01.2016 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Folia dużo nie kosztuje a jednak odizoluje nam beton od piasku, nie będzie się przy laniu z gruszki mieszać itp. Ta płyta na gruncie będzie miała wysokość 15cm i będzie zalana betonem B15. Robię dokładnie tak jak mam podane w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 25.01.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Ja wylałem bezpośrednio na piach. Chudziak to tylko podparcie i u mnie chodziło o to, żeby stemple stropowe się nie wbijały i strop się nie ugiął. Gdyby nie to, to wcale bym chudziaka nie robił, jak Bart3z na przykład, albo R&K. Nawet powiem więcej - ławy lałem bezpośrednio w piach, co podpatrzyłem na stu pięćdziesięciu innych lokalnych budowach. Tak się zawsze robiło, a teraz jest nieprawidłowe... Brak chudziaka? To na czym układasz wtedy posadzkę? Bezpośrednio na zagęszczonym podłożu? Jeszcze o czymś takim nie słyszałem. Ławy zalewane bezpośrednio w piach to z tego co objeżdżałem i podglądałem jest bardzo często stosowane. Tylko tutaj na forum widzę ,że niektórzy stosują folię w wykopie by mleczko nie uciekało. Sam z resztą chyba też tak zrobię u siebie. A co do chudziaka i folii pod niego to widziałem to rozwiązanie może z dwa razy, reszta wylewa bezpośrednio na zagęszczony piach. Z resztą to samo się tyczy dylatacji chudziaka od ścian fundamentowych tzn. może na 2-3 blogach to widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.01.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Tu jest chudziak, ale Bartek mógł zrobić i bez niego: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=6706086&viewfull=1#post6706086 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=6821848&viewfull=1#post6821848 A tu jest zupełnie bez chudziaka: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217809-R-amp-K-buduje-nowy-dom-ZX35-standard-PASYWNY-w-rozs%C4%85dnej-cenie&p=6904901&viewfull=1#post6904901 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217809-R-amp-K-buduje-nowy-dom-ZX35-standard-PASYWNY-w-rozs%C4%85dnej-cenie&p=6935560&viewfull=1#post6935560 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xXGruzinXx 26.01.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 No ja robiąc pierwsza posadzkę lałem ja bezpośrednio na ubity piach....żaden problem. Mój kuzyn tez tak robił, mam sąsiada murarza który tez się buduje i u siebie tez tak robił... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 31.01.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Brak chudziaka - normalka, brak folii - normalka. Trzeba tylko czasami trochę poszukać Resqures.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 31.01.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 O folii wiedziałem ale to o braku chudziaka nie dlatego byłem zaskoczony Szukam ,czytam ,dokształcam się intensywnie bo w najbliższym czasie również chce założyć w tym dziale swój temat ale tym już nie będę zaśmiecał tematu kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 01.02.2016 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Spoko, po prostu nie nieguj jakiegos rozwiazania zastosowanego u innych bo wbrew pozorom moze być ono całkiem pozyteczne, trwałe i zgodne ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon7 01.02.2016 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Ale to dawanie folii ma sens czy nie?? Robić czy nie robić?? Jakie są za, jakie przeciw?? Bo ja to raczej u siebie będę rozkładał. Edytowane 1 Lutego 2016 przez dragon7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.02.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Zakładając, że będziesz miał powódź i woda Ci się wleje, to później nie będzie miała jak się wylać jeśli będzie folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 01.02.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Spoko, po prostu nie nieguj jakiegos rozwiazania zastosowanego u innych bo wbrew pozorom moze być ono całkiem pozyteczne, trwałe i zgodne ze sztuką. Źle zrozumiałeś moją wypowiedź. W żadnej z wypowiedzi nie negowałem żadnego z rozwiązań. Nie jestem budowlańcem by kogokolwiek w tej dziedzinie pouczać. Pytałem tylko o przyczynę stosowania takich rozwiązań bo nie często się je spotyka, a o negowaniu takiego rozwiązania przecież nigdzie nie napisałem. dragon7 pytasz się o sens wylewania na folię. Według mnie jak chcesz położyć to na pewno nie zaszkodzi. Folie dają często w wykopie pod ławy aby mleczko nie uciekało. Ale czy w chudziaku jest to takie ważne? W oglądanych na żywo budowach i tych na blogach jednak nie widzę by często było to praktykowane więc pewnie u siebie z tego zrezygnuje. W sumie jeszcze jedno pytanie mam do Ciebie dragon7 ale też do innych co czytają. Na poprzedniej stronie masz zdjęcie już zasypanej kanalizacji. Podpowiedz mi na jaką wysokość powinno się rurę ponad zagęszczony piach wyprowadzić? Bo u jednych widzę że wyprowadzona jest ledwo ponad piach a u innych tak jak u Ciebie jest jakieś 0,5m ponad. Edytowane 1 Lutego 2016 przez Resqres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 06.02.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 folia przydatna jest do innej rzeczy - jesli jest zbrojenie to przy wylewaniu beton łatwiej się rozchodzi we wszystkie szczeliny, slizga się i łatwiej go zawibrować, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truskawkowa 15.03.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Witam,My również budujmy ATLANTĘ własnymi rękoma - na chwilę obecną mamy strop ze ściankami kolankowymi, w tym roku planujemy zrobić kominy, dach i okna (ekipa tylko do dachu i okien - pierwsze i ostatnie jakie pojawią się na budowie - chyba, że wygramy w lotka:) ).My zmniejszyliśmy jedno okno tarasowe do 220cm, drugie okno tarasowe zmieniliśmy na zwykłe okno 220cm na 150cm, okno w kuchni bez zmian, kominek zostawiliśmy ale dosunęliśmy do ściany. Górę będziemy bardziej modyfikować, ale jak już będzie można zrobić "poglądowe ścianki";)Pozdrawiamy i czekamy na kolejne posty - może też pokusimy się o założenie dziennika:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon7 29.04.2016 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Jako że mam chwilę to powrzucam kolejne zdjęcia: Jako że dojazd do działki był utrudniony i gruszka nie mogła dojechać najpierw zacząłem murować ściany a później zalałem pierwszą posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon7 29.04.2016 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon7 29.04.2016 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Następnie został zagęszczony piasek i zalałem 12 cm betonu b15 z gruszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon7 29.04.2016 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts