Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu "ATLANTA" - budowa własnymi rękami

Recommended Posts

Ja wylałem bezpośrednio na piach. Chudziak to tylko podparcie i u mnie chodziło o to, żeby stemple stropowe się nie wbijały i strop się nie ugiął. Gdyby nie to, to wcale bym chudziaka nie robił, jak Bart3z na przykład, albo R&K.

Nawet powiem więcej - ławy lałem bezpośrednio w piach, co podpatrzyłem na stu pięćdziesięciu innych lokalnych budowach. Tak się zawsze robiło, a teraz jest nieprawidłowe...

Brak chudziaka? To na czym układasz wtedy posadzkę? Bezpośrednio na zagęszczonym podłożu? Jeszcze o czymś takim nie słyszałem.

Ławy zalewane bezpośrednio w piach to z tego co objeżdżałem i podglądałem jest bardzo często stosowane. Tylko tutaj na forum widzę ,że niektórzy stosują folię w wykopie by mleczko nie uciekało. Sam z resztą chyba też tak zrobię u siebie. A co do chudziaka i folii pod niego to widziałem to rozwiązanie może z dwa razy, reszta wylewa bezpośrednio na zagęszczony piach. Z resztą to samo się tyczy dylatacji chudziaka od ścian fundamentowych tzn. może na 2-3 blogach to widziałem.

Spoko, po prostu nie nieguj jakiegos rozwiazania zastosowanego u innych bo wbrew pozorom moze być ono całkiem pozyteczne, trwałe i zgodne ze sztuką.

Źle zrozumiałeś moją wypowiedź. W żadnej z wypowiedzi nie negowałem żadnego z rozwiązań. Nie jestem budowlańcem by kogokolwiek w tej dziedzinie pouczać. Pytałem tylko o przyczynę stosowania takich rozwiązań bo nie często się je spotyka, a o negowaniu takiego rozwiązania przecież nigdzie nie napisałem.

dragon7 pytasz się o sens wylewania na folię. Według mnie jak chcesz położyć to na pewno nie zaszkodzi. Folie dają często w wykopie pod ławy aby mleczko nie uciekało. Ale czy w chudziaku jest to takie ważne? W oglądanych na żywo budowach i tych na blogach jednak nie widzę by często było to praktykowane więc pewnie u siebie z tego zrezygnuje.

W sumie jeszcze jedno pytanie mam do Ciebie dragon7 ale też do innych co czytają. Na poprzedniej stronie masz zdjęcie już zasypanej kanalizacji. Podpowiedz mi na jaką wysokość powinno się rurę ponad zagęszczony piach wyprowadzić? Bo u jednych widzę że wyprowadzona jest ledwo ponad piach a u innych tak jak u Ciebie jest jakieś 0,5m ponad.

Edytowane przez Resqres

• 1 month później...

Witam,

My również budujmy ATLANTĘ własnymi rękoma - na chwilę obecną mamy strop ze ściankami kolankowymi, w tym roku planujemy zrobić kominy, dach i okna (ekipa tylko do dachu i okien - pierwsze i ostatnie jakie pojawią się na budowie - chyba, że wygramy w lotka:) ).

My zmniejszyliśmy jedno okno tarasowe do 220cm, drugie okno tarasowe zmieniliśmy na zwykłe okno 220cm na 150cm, okno w kuchni bez zmian, kominek zostawiliśmy ale dosunęliśmy do ściany.

Górę będziemy bardziej modyfikować, ale jak już będzie można zrobić "poglądowe ścianki";)

Pozdrawiamy i czekamy na kolejne posty - może też pokusimy się o założenie dziennika:)

• 1 month później...