bartek8888 07.01.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 witam mam pytanie a wiec ostatnio pojawiła mi się smoła w piecu od czego ? nie wiem - czym to można zwalczyć czy ma to jakiś wpływ na to że nie posiadam zaworu trójdrożnego ? utrzymuje na piecu 70 stopni - pale sosna łupaną w lato a wiec powinna być sucha te bardziej smolne odkładam na smolniaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.01.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 utrzymuje na piecu 70 stopni - pale sosna łupaną w lato a wiec powinna być sucha te bardziej smolne odkładam na smolniaki Drzewo sosnowe to nie pranie aby było suche co najmniej dwa sezony połupane ułożone w sterty. Ta "smoła" to mieszanina sadzy, żywicy węgla i wody z drzewa - poniekąd bardzo szkodliwa , niebezpieczna i toksyczna substancja. Zwiększyć temperaturę spalania, lub zmienić opał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 07.01.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 To, że nie osiadasz zaworu nie ma nic do rzeczy. Musisz sosną tak palić aby z komina leciała wyłącznie para wodna, a w zwykłych kotłach to się nie uda. Nie muszę być jasnowidzem lecz mam pewność, że jakaś część komina wygląda gorzej niż kociołek. Zwalczysz jak ci się zapali smoła i sadze w kominie i wybudujesz go od nowa, byle chałupa się nie zapaliła. Oszczędnie jest na drewnie jak masz do tego rodzaju opału dostosowany kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 07.01.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam. Bartek, tu znajdziesz odpowiedzi http://czysteogrzewanie.pl/czym-ogrzewac/jak-palic-drewnem/ Oczywiście nie wszystko co tam piszą jest prawdą,np. porównanie drewna do biomasy pod względem zawartości chloru,czy pisanie o sprawności HG 90 %,cenach drewna,nie jest popisem wiedzy ludzi piszących te porady,ale lepsze to niż nic. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek8888 08.01.2016 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 dziękuje chłopaki za odpowiedzi i podpowiedzi będę rozpalać od góry i sypać proszki do zwalczania smoły i sadzy w kominie a na następny sezon kupie brzozę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.01.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Teraz powinieneś kupować na sezon 17-18r.Iglaki jeszcze dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts