Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

smoła w piecu odd czego ?

bartek8888

Recommended Posts

witam mam pytanie a wiec

ostatnio pojawiła mi się smoła w piecu od czego ? nie wiem - czym to można zwalczyć :confused:

czy ma to jakiś wpływ na to że nie posiadam zaworu trójdrożnego ? utrzymuje na piecu 70 stopni - pale sosna łupaną w lato a wiec powinna być sucha te bardziej smolne odkładam na smolniaki

utrzymuje na piecu 70 stopni - pale sosna łupaną w lato a wiec powinna być sucha te bardziej smolne odkładam na smolniaki

Drzewo sosnowe to nie pranie :) aby było suche co najmniej dwa sezony połupane ułożone w sterty.

Ta "smoła" to mieszanina sadzy, żywicy węgla i wody z drzewa - poniekąd bardzo szkodliwa , niebezpieczna i toksyczna substancja.

Zwiększyć temperaturę spalania, lub zmienić opał.

Pozdrawiam

To, że nie osiadasz zaworu nie ma nic do rzeczy. Musisz sosną tak palić aby z komina leciała wyłącznie para wodna, a w zwykłych kotłach to się nie uda. Nie muszę być jasnowidzem lecz mam pewność, że jakaś część komina wygląda gorzej niż kociołek. Zwalczysz jak ci się zapali smoła i sadze w kominie i wybudujesz go od nowa, byle chałupa się nie zapaliła. Oszczędnie jest na drewnie jak masz do tego rodzaju opału dostosowany kocioł.

Witam.

Bartek, tu znajdziesz odpowiedzi :p

http://czysteogrzewanie.pl/czym-ogrzewac/jak-palic-drewnem/

Oczywiście nie wszystko co tam piszą jest prawdą,np. porównanie drewna do biomasy pod względem zawartości chloru,czy pisanie o sprawności HG 90 %,cenach drewna,nie jest popisem wiedzy ludzi piszących te porady,ale lepsze to niż nic. :p

Pozdrawiam.