mulczas 07.01.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam Interesuje mnie rozwiązanie tematu budowy wiaty garazowej/garażu przydomowej. Dane:Dom ma długość 9 metrów i stoi 7 metrów od płota (za płotem pole) Co chciałbym zrobic:1. Na poczatku wybudować wiate przydomową z dwoma miejscami posotjowymi o szedokości łacznej 6 metrów. Czyli 1 metr od ogrodzenia.Wiata miałaby się składać z dachu słupów i podłoża albo fundamenty albo ułożona kostka (w zalezności od przepisów)Wiata miałaby powierzchnie 9x6 = 54m2 (może byc ciut mniejsza aby być ponieżej 50m2).2. W przyszłości chciałbym śniany zamknąć, zamontować brame garażową. Całą wiatę/garaż podzielić na dwa pomieszczenia: jedno dla samochodów 6x6=36m2 i 6x3=18m2 pomieszczenie gospodarcze. Pytanie jak to zrobić??1. czy potrzebne jest mi zezwolenie czy zgłoszenie.2. czy wiatę dla samochodów mogę postawić 1m od ogrodzenia ?Widziałem nie jedno krotnie że ludzie mają wiaty równo z ogrodzeniem i parkują tam samochody3. czy w przyszłości uzyskam zgodę na zamknięcie wiaty i przemianę w garaż? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KobiOne 10.02.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Witaj. Nie jestem aż tak obeznany w temacie żeby udzielić odpowiedzi na wszystkie pytania, ale przedstawię co nieco. Jeżeli stawiasz wiatę powyżej 24m2 to już niezbędne jest pozwolenie (na zgłoszenie do 24m2 na każde 500m2 działki) Jeżeli będziesz chciał to jeszcze obudować i zamknąć to raczej będzie już widniało jako zwyczajny garaż i tu pojawiają się podatki od takich obiektów. Z tego co mi wiadomo ściana zabudowana bez okien musi znajdować się w odstępie 3m od płotu. 50m2 to bardzo dużo. Taki obiekt może wzbudzić zainteresowanie np. sąsiada, który może sprawę zgłosić do starostwa lub właściwego urzędu. Co do odległości nie jestem pewien więc zostawię to bardziej poinformowanym kolegom. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.02.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Witaj. Nie jestem aż tak obeznany w temacie żeby udzielić odpowiedzi na wszystkie pytania, ale przedstawię co nieco. Jeżeli stawiasz wiatę powyżej 24m2 to już niezbędne jest pozwolenie (na zgłoszenie do 24m2 na każde 500m2 działki) Jeżeli będziesz chciał to jeszcze obudować i zamknąć to raczej będzie już widniało jako zwyczajny garaż i tu pojawiają się podatki od takich obiektów. Nie powyżej 24m2, tylko powyżej 25m2. Ale nie jest to już aktualne. Teraz do 50m2 (wiata) bez zgłoszenia. Wiata, a nie zadaszone miejsce postojowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 11.02.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 A wiata może mieć trzy zabudowane ściany. Później jak sąsiad się przyzwyczai do widoku to zamontujesz drzwi a najlepiej takie, które przed ewentualną kontrolą PINB zdemontujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smolarz 20.03.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Witam, Jestem na etapie planowania budowy. (Czekam na WZ i dopracowuję projekt). Zrezygnowałem z garażu na rzecz wiaty na 2 samochody oraz pomieszczenia gosp. Cel jest tak: - wiata ma być na 2 auta, z tyłu wiaty ma być pomieszczenie gospodarcze. - konstrukcja drewniana na bloczkach oraz kostka brukowa na podłodze. - położenie jak najbliżej granicy i domu (może połączona z domem) - wymiary; 6mx6m(wiata) + 6mx2m(pom. gosp) - coś a'la http://ogrodolandia.pl/wiata-garazowa-blanca Plan sytuacyjny : Pytania - Jeśli źle myślę uświadomcie mnie - wiata jest <50m2 + budynek <35m2 więc nie trzeba pozwoleń. - wiata mogła by stać w granicy ale jest bud. gosp. i trzeba chyba odsunąć o 3m (brak okien) - jak jest minimalna odległość wiaty od domu? Dom od strony wiaty może nie mieć okien na parterze. - jeśli wiata ma być połączona z domem czy muszę to zaprojektować na etapie adaptacji projektu. I czy wtedy będę musiał do projektu domu dołączyć projekt wiaty (profesjonalny). Generalnie chciałem wiatę robić po zakończeniu budowy. - Ile miejsca zostawić przed wiatą by było 'dobrze'. Auta mam 2 więc raczej wjadą do wiaty...ale czasem ktoś przyjedzie..itp a razie ustalam 6m. - Dach na domku mam 2-spadowy (kalenica równolegle do wejścia). Wiaty zwykle mają kalenicę prostopadle. Zastanawiam się czy to nie będzie dziwacznie wyglądało bo będą blisko siebie i czy lepiej nie robić wiaty z kalenicą równoległą? Lub w ogóle dach jednospadowy i połączyć wiatę z domem? - Zakładam że wiata będzie mogła mieć wszystkie ściany prócz przodu (pewnie bez drzwi) - planuję obić ją deskami. - Jak najlepiej połączyć wiatę z domem - jeśli pójdę w tym kierunku? Dzięki za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smolarz 21.03.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 - wiata jest <50m2 + budynek <35m2 więc nie trzeba pozwoleń (TAK)http://kancelaria-ktg.pl/art/od-28-czerwca-2015r-wchodza-zmiany-w-ustawie-z-dnia-07-lipca-1994r-prawo-budowlane - wiata mogła by stać w granicy ale jest bud. gosp. i trzeba chyba odsunąć o 3m (brak okien).Trzeba odsunąć o 3m jeśli ma ściany bez okien/drzwi. Jesli bedzie stanowić miejsce postojowe to 3m.http://ladnydom.pl/budowa/7,106603,19239473,wiata-a-nowe-prawo-budowlane-pozwolenie-na-budowe-czy-budowa.htmlDodatkowo trzeba pamiętać o 7m od okien pomieszczen przeznaczonych na stały pobyt ludzi.Co to za pomieszczenia:http://fluid.itcmp.pwr.wroc.pl/~kasper/klimatyzacja/warunki_techniczne_budynkow_wg_prawa_budowlanego.pdf - Ile miejsca zostawić przed wiatą by było 'dobrze'. Auta mam 2 więc raczej wjadą do wiaty...ale czasem ktoś przyjedzie..itp a razie ustalam 6m.Jednak chyba z 7m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winobluszcz 14.05.2016 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Mam podobne plany co poprzednicy, czyli wiata do 50m bez zgłoszenia. Problem natomiast stanowi dla mnie "linia zabudowy". Na mojej działce wyznaczona jest linia zabudowy dla inwestycji "budowa domu jednorodzinnego" przebiega ona 6m od frontu działki, wiem ze w tym 6 metrowym pasie nie mogę postawić domu, ale jak to jest z wiatą. Skoro nie potrzeba zgłoszenia to mogę ją postawić w dowolnym miejscu równiez w lini zabudowy ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.05.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Wiata jako taka (do 50m) nie podlega przepisom o odległościach od granic - co więcej nawet nie ma obowiązku jej zgłaszania. Ale. Wiata garażowa podlega pod Rozdział 3 Warunków technicznych ......, Miejsca postojowe dla samochodów osobowych, § 18 - § 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winobluszcz 14.05.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Wiata jako taka (do 50m) nie podlega przepisom o odległościach od granic - co więcej nawet nie ma obowiązku jej zgłaszania. Ale. Wiata garażowa podlega pod Rozdział 3 Warunków technicznych ......, Miejsca postojowe dla samochodów osobowych, § 18 - § 21. O miejscach postojowych wiem ... Interesuje mnie sama wiata i "linia zabudowy" jak te dwie rzeczy mają się do siebie ??? Kolejne pytanie czy jeśli sąsiad wyrazi zgodę np. na piśmie czy można postawić budynek gospodarczy bliżej niż 3 m od granicy, czy urzędników to nie interesuje i "przepis to przepis" Dogadujemy się z sąsiadem i mały budynek mu nie bedzię przeszkadzał, jednak boje sie że urzednikowi to może nie wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 15.05.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Z wiatą trzeba też się odsunąć n 3 m od działki, bo jak było napisane odległość od okien musi wynosić 7 m, czyli jak sąsiad będzie miał dom 4 m od granicy to wiata musi być 3 m od granicy... Zgoda sąsiada - nie ma chyba takiej możliwości. Jeśli odległość jest mniejsza to musi być wniosek o PNB i działka sąsiada zostanie objęta zakresem oddziaływania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts