G19 07.01.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam, chciałbym się zapytać co może być istotne, ile mogą wynieść koszta, jak najlepiej przeprowadzić remont budynku. Mamy przedwojenny dom (parter + 1 piętro + mały strych) budowany w koncepcji murowanego całorocznego parteru (110 metrów) i drewnianego piętra (80 metrów) w charakterze pomieszczeń dla letników. Dom jest podpiwniczony. Co jest na pewno do zrobienia:- wymiana pokrycia dachowego z płyt azbestowych (myślę nad lekką blachodachówką);- docieplenie piętra - obecnie ściany to dwie warstwy desek obite matą trzcinową i otynkowane;- izolacja drewnianych stropów;- wymiana instalacji elektrycznej na piętrze;- docieplenie podłóg na parterze w kilku pomieszczeniach. Obecnie podłoga leży na legarach - myślę o zrobieniu podłogi na warstwie keramzytu;- całkowita przebudowa systemu ogrzewania na piętrze; Co być może warto przemyśleć:- frezowanie komina - obecny przewód kominowy ma przekrój 14x14cm, sfrezowanie i wstawienie rury z kwasówki poprawi parametry komina i pozwoli zainstalować na parterze lepszy piec/kominek; Czy ktoś już przeprowadzał podobną akcję? Na razie chcę przeprowadzić rozpoznanie tematu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/207245-przedwojenny-dom-lu%C5%BAny-plan-na-przysz%C5%82o%C5%9B%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts