Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedwojenny dom - luźny plan na przyszłość

G19

Recommended Posts

Witam,

chciałbym się zapytać co może być istotne, ile mogą wynieść koszta, jak najlepiej przeprowadzić remont budynku. Mamy przedwojenny dom (parter + 1 piętro + mały strych) budowany w koncepcji murowanego całorocznego parteru (110 metrów) i drewnianego piętra (80 metrów) w charakterze pomieszczeń dla letników. Dom jest podpiwniczony.

Co jest na pewno do zrobienia:

- wymiana pokrycia dachowego z płyt azbestowych (myślę nad lekką blachodachówką);

- docieplenie piętra - obecnie ściany to dwie warstwy desek obite matą trzcinową i otynkowane;

- izolacja drewnianych stropów;

- wymiana instalacji elektrycznej na piętrze;

- docieplenie podłóg na parterze w kilku pomieszczeniach. Obecnie podłoga leży na legarach - myślę o zrobieniu podłogi na warstwie keramzytu;

- całkowita przebudowa systemu ogrzewania na piętrze;

Co być może warto przemyśleć:

- frezowanie komina - obecny przewód kominowy ma przekrój 14x14cm, sfrezowanie i wstawienie rury z kwasówki poprawi parametry komina i pozwoli zainstalować na parterze lepszy piec/kominek;

Czy ktoś już przeprowadzał podobną akcję? Na razie chcę przeprowadzić rozpoznanie tematu.

Pozdrawiam!