jnow1 07.01.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) 1. Kto ma takie posadzki i może powiedzieć kilka słów na ten temat ?2 . Gdzie można kupić materiały do wykonania posadzek ?3 Jaki jest koszt tych materiałów ?4.Jaki jest koszt robocizny za 1m2 ? ===========================================================trochę poszperałem Beton Ciré jest rozprowadzany po odpowiednio zagruntowanej powierzchni w dwóch lub trzech nakładanych kolejno warstwach, które razem osiągają grubość około 3-4 mm. Praca wykonywana jest ręcznie, dlatego każda powierzchnia zachowuje swoją indywidualną fakturę. Przed końcowym zabiegiem woskowania powierzchnia betonu jest kilkakrotnie szlifowana i pokrywana impregnatem beton woskowy przyklady zastosowania:------------------------------------------------------------------- Beton Ciré występuje w kilku odmianach: Beton Ciré - Floor (stosowany głównie na posadzki) Beton Ciré - Brut (może być kładziony na zewnątrz tj. na tarasy, balkony, schody) Beton Ciré - Original (nadaje się na ściany oraz do pokrywania powierzchni mebli, płyt ceramicznych i blatów roboczych) Beton Ciré - Flow (stosowany tylko na posadzki, zachowuje się jak wylewka samopoziomująca) Pytanie: Co to jest beton barwiony (woskowany), o którym tyle się teraz mówi?Odpowiedź: Tradycyjny beton składa się przede wszystkim z cementu. We Francji używa się pojęcia “beton woskowany”, mając bardziej na myśli sposób jego wykończenia. Może to być zarówno beton na bazie cementu, jak również na bazie żywicy, który jest znacznie bardziej plastyczny i łatwiejszy do układania.Beton woskowany zrodził się wraz z modą na lofty. Architekci, chcąc zachować posadzki przemysłowe w starych fabrykach, wpadli na pomysł zastosowania podobnej metody impregnacji jak przy parkietach i nałożyli wosk na beton. Beton woskowany można stosować na istniejących posadzkach ,a nawet płytkach przy wykańczaniu nowych lub odnawianiu starych wnętrz. W Polsce beton woskowany nazywa się betonem barwionym. Pytanie: Czy istnieje możliwość wyboru dowolnego koloru, sposobu wykończenia i końcowego efektu wizualnego stosując beton barwiony (woskowany)?Odpowiedź: Oczywiście. Kolor można wybrać z bogatej palety barw. W wyjątkowych przypadkach istnieje możliwość opracowania koloru nie występującego we wzorniku na specjalne zamówienie. Jeśli chodzi o końcowy efekt wizualny, może on być bardzo różny. W zależności od produktu i jego składu możemy uzyskać powierzchnię przecieraną, o pewnej fakturze lub jednolitą i idealnie gładką (produkt nakłada się szpachlą w kilku warstwach). Pytanie: Jakie zastosowanie ma beton barwiony (woskowany)? Czy to jest produkt przeznaczony wyłącznie na podłogę?Odpowiedź: Beton barwiony (woskowany) jest produktem bardzo uniwersalnym. Może być stosowany zarówno na podłogi jak i ściany, a także na umywalki, pod prysznicem czy na meblach. Na podłogi najodpowiedniejszy będzie produkt półpłynny i samorozlewny. Na ściany i pozostałe powierzchnie (np. kredens kuchenny czy brodzik prysznicowy) a nawet na podłogi stosuje się zaprawę, która ma bardziej zwartą konsystencję i nakłada się z łatwością przy pomocy szpachli. Pytanie: Czy beton barwiony (woskowany) może być stosowany na zewnątrz? Np. na tarasie, czy w patio?Odpowiedź: Oczywiście, jak najbardziej. Jednak co 3-4 lata należy go odpowiednio zakonserwować. W rzeczywistości beton barwiony (woskowany) wykańcza się specjalnym lakierem, który chroni go przed wpływem czynników zewnętrznych. Podobnie jak parkiet wystarczy regularnie go pielęgnować. Pytanie: Jakie są właściwości betonu barwionego (woskowanego) w porównaniu z innymi okładzinami podłogowymi? Czy beton barwiony (woskowany) jest np. bardziej wytrzymały niż płytki?Odpowiedź: Przede wszystkim, beton barwiony (woskowany) można stosować na wszystkie powierzchnie zarówno nowe, jak i stare. Poza tym, przy zastosowaniu betonu barwionego (woskowanego) na podłodze nie ma konieczności fugowania, dzięki czemu uzyskuje sie jednolitą taflę bez żadnych łączeń, co daje wrażenie większej przestrzeni. Jeśli chodzi o wytrzymałość betonu barwionego (woskowanego) to nie jest ona większa od płytek. Dlatego należy obchodzić się z nim ostrożnie, np. podkleić meble filcem, i uważać, by zbyt szybko nie zniszczyć ochronnej warstwy lakieru. Pytanie: Jak należy pielęgnować beton barwiony (woskowany)?Odpowiedź: Nic prostszego: beton barwiony (woskowany) podobnie jak inne posadzki myje się wilgotnym mopem lub wilgotna gąbką w przypadku pozostałych powierzchni tj. umywalka, blat czy kredens kuchenny. Co 5-10 lat, w zależności od przeznaczenia pomieszczenia, należy ponownie nałożyć warstwę lakieru w celu wzmocnienia podłogi. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez jnow1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_45 18.02.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 jnow1 ja mam taką posadzkę i jestem bardzo zadowolony. Super wygląda i świetnie się myje. Materiałów raczej sam nie kupisz - oczywiście są firmy, które Ci go sprzedadzą ale nie dają gwarancji na to co wykombinujesz (też próbowałem tak kupić ale ostatecznie nie zaryzykowałem). Z tego co ja się dowiedziałem to te wszystkie odmiany Beton cire to ściema bo są to dwa rodzaje nie cztery - jest to po prostu albo wersja nakładana packą (ja taką mam, bo można ją też stosować na ściany i pod prysznicem i jest bardziej elastyczna) albo wylewana (bardziej surowa, mogą pojawić się mikropęknięcia). Możesz sobie wybrać po prostu wersję np.bardziej chropowatą ale to ten sam materiał nakładany packą (brut, flor, oryginal) lub wylewana (flow). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Grabarczyk 26.01.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Zajmujemy sie min. nakładaniem beton cire w Polsce, i mogę powiedzieć tak. Jest dokładnie tak jak pisze przedmówca. Sa dwa rodzaje, a jedna z firm porozbijała poszczególne etapy pracy i zrobiła jakieś swoje wirtualne odmiany i nazwy. Proszę zobaczyć przykładową realizacje na schodach wykonaną przez moja firmę: http://twojasciana.com.pl/beton-woskowany-beton-cire-wykonanie/ Gdyby były jakieś pytania, proszę pisac. Chętnie pomożemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts