kaszpir007 08.01.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 kaszpir, co oprócz założenia mieszacza masz na myśli mówiąc naprawić instalację? Powiem tak każdy hydraulik będzie wiedział jak to zrobić Powinnny być 3 pompy. Jedna pompa która zasila grzejniki , jedna podłogówkę , jedna bojler. Z kotła woda idzie bezposrednio na grzejniki , czyli jest zawsze taka sama jak temp na kotle , a na podłogówkę woda idzie przez zawór czterodrogowy i moze mieć inna temp niż temp. kotła oraz dodatkowo podgrzewa powrót kotła. I pompa musi być za zaworem czterodrogowym i ona zasila podłogówkę. Dodatkowo bezposrednie wyjście na zbiornik wyrównawczy (mam nadzieję że masz ....) i pompa do bojlera ... Zadzwoń do jakiegoś hydraulika i na 100% będzie wiedział co zrobić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.01.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Przecież zadałem właśnie jasne pytanie... Co oprócz założenia zaworu 4D macie na myśli mówiąc naprawić instalację? Przecież kłucie ścian i podłóg w celu oddzielenia podłogówki od grzejników nie wchodzi w grę... No niestety jak zostało coś schrzanione to później jest trochę roboty aby to poprawić .. Tak jak masz obecnie NIE BĘDZIE DZIAŁAŁO poprawnie i NIC nie zrobisz ... Montaż zaworu nic nie da przy takim połączeniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 09.01.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Jest jeszcze jedno wyjście, pisałem o tym w 1 poście-grzejniki wielkopowierzchniowe. Co prawda nie będą bardzo ciepłe ale ogrzeją pomieszczenie. Z tym, że nie zastosowałbym takiego rozwiązania w swoim domu. Wątpliwa ozdoba, wysokie koszty wymiany (choć te istniejące można odsprzedać, coś się wróci) nowych na nowe.To już lepiej doprowadzić instalację do porządku, chyba nie będzie drożej a prawidłowo "raz na zawsze". Choćby za cenę bałaganu w domu i jak napisał autor "kłucia" ścian i podłóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz H. 11.01.2016 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Skłoniliście mnie do poszukiwań Na forum.info-ogrzewanie.pl znalazłem temat o rozdzielaczu "2 w 1", który bez przerabiania instalacji, przy modernizacji samego jedynie rozdzielacza pozwala uporządkować kwestie grzejników i podłogówki. Chodzi o zastosowanie czegoś takiego: http://www.tece.pl/pl/ogrzewanie+pod%C5%82ogowe/rozdzielacze/rozdzielacz+tecefloor+2w1/Rozdzielacz+TECEfloor+2w1_290_598.html Znalazłem kilka opinii i użytkownicy są zadowoleni z działania. Rozwiązanie wymyślono w 2009 i opatentowano. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz H. 05.02.2016 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) Odświeżam temat Po miesiącu przemyśleń i kombinowania odpuściłem sobie bajery typu RTL czy rozdzielacze "2 w 1"... Postanowiłem na przyszły sezon przebudować instalację i rozdzielić podłogówkę o grzejników, jak Pan Bóg przykazał. Jak się nad tym dobrze zastanowiłem, to nie będzie to taka trudna sprawa. Chwilowo zrobiłem tak. Zakręciłem podłogówkę, odłączyłem regulator pokojowy i ustawiam tylko głowicami na grzejnikach, a pompa CO chodzi cały czas. W domku jest ciepło, więc mam nadzieję, że dociągnę tak do wiosny. Czy możecie ocenić schemat modyfikacji instalacji? Proszę o ewentualne wskazówki i usprawnienia Edytowane 5 Lutego 2016 przez Mateusz H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts