Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za zimna woda na grzejnikach

Mateusz H.

Recommended Posts

kaszpir, co oprócz założenia mieszacza masz na myśli mówiąc naprawić instalację?

Powiem tak każdy hydraulik będzie wiedział jak to zrobić :)

Powinnny być 3 pompy. Jedna pompa która zasila grzejniki , jedna podłogówkę , jedna bojler.

Z kotła woda idzie bezposrednio na grzejniki , czyli jest zawsze taka sama jak temp na kotle , a na podłogówkę woda idzie przez zawór czterodrogowy i moze mieć inna temp niż temp. kotła oraz dodatkowo podgrzewa powrót kotła. I pompa musi być za zaworem czterodrogowym i ona zasila podłogówkę.

Dodatkowo bezposrednie wyjście na zbiornik wyrównawczy (mam nadzieję że masz ....) i pompa do bojlera ...

Zadzwoń do jakiegoś hydraulika i na 100% będzie wiedział co zrobić ...

Przecież zadałem właśnie jasne pytanie... Co oprócz założenia zaworu 4D macie na myśli mówiąc naprawić instalację? Przecież kłucie ścian i podłóg w celu oddzielenia podłogówki od grzejników nie wchodzi w grę...

No niestety jak zostało coś schrzanione to później jest trochę roboty aby to poprawić ..

Tak jak masz obecnie NIE BĘDZIE DZIAŁAŁO poprawnie i NIC nie zrobisz ...

Montaż zaworu nic nie da przy takim połączeniu ...

Jest jeszcze jedno wyjście, pisałem o tym w 1 poście-grzejniki wielkopowierzchniowe. Co prawda nie będą bardzo ciepłe ale ogrzeją pomieszczenie. Z tym, że nie zastosowałbym takiego rozwiązania w swoim domu. Wątpliwa ozdoba, wysokie koszty wymiany (choć te istniejące można odsprzedać, coś się wróci) nowych na nowe.

To już lepiej doprowadzić instalację do porządku, chyba nie będzie drożej a prawidłowo "raz na zawsze". Choćby za cenę bałaganu w domu i jak napisał autor "kłucia" ścian i podłóg.

Skłoniliście mnie do poszukiwań :) Na forum.info-ogrzewanie.pl znalazłem temat o rozdzielaczu "2 w 1", który bez przerabiania instalacji, przy modernizacji samego jedynie rozdzielacza pozwala uporządkować kwestie grzejników i podłogówki. Chodzi o zastosowanie czegoś takiego:

http://www.tece.pl/pl/ogrzewanie+pod%C5%82ogowe/rozdzielacze/rozdzielacz+tecefloor+2w1/Rozdzielacz+TECEfloor+2w1_290_598.html

Znalazłem kilka opinii i użytkownicy są zadowoleni z działania. Rozwiązanie wymyślono w 2009 i opatentowano. Co o tym myślicie?

• 4 weeks później...

Odświeżam temat :)

Po miesiącu przemyśleń i kombinowania odpuściłem sobie bajery typu RTL czy rozdzielacze "2 w 1"... Postanowiłem na przyszły sezon przebudować instalację i rozdzielić podłogówkę o grzejników, jak Pan Bóg przykazał. Jak się nad tym dobrze zastanowiłem, to nie będzie to taka trudna sprawa.

Chwilowo zrobiłem tak. Zakręciłem podłogówkę, odłączyłem regulator pokojowy i ustawiam tylko głowicami na grzejnikach, a pompa CO chodzi cały czas. W domku jest ciepło, więc mam nadzieję, że dociągnę tak do wiosny.

Czy możecie ocenić schemat modyfikacji instalacji? Proszę o ewentualne wskazówki i usprawnienia :)

schemat instalacji.jpg

schemat instalacji.jpg

Edytowane przez Mateusz H.