Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant - kontrakt serwisowy - czy warto?

btheb

Recommended Posts

Witam,

Kończy mi się 2 letni okres gwarancji na kocioł kondensacyjny Vailant ecoTEC plus. Gwarancja wymagała aby co roku zrobić płatny przegląd, który do tanich nie należy (350zł), ale co zrobić płaciłem.

Teraz zastanawiam się nad wykupieniem "kontraktu serwisowego" w cenie 450 zł/rok, który przedłuża gwarancję na rok i w którym już jest zawarta opłata za 1 przegląd w roku. Ale uwaga nie uwzględnia ona części ulegających "zużyciu" - czyli w przypadku kotła kondensacyjnego uszczelki komory spalania (jeśli dobrze pamiętam) - dodatkowy koszt 50zł.

Niestety jako takich dokładnych warunków gwarancji nie widziałem, tylko ulotkę, stąd pytanie czy warto? Czy ktoś korzystał? Jak to wygląda w praktyce?

Niby 100zł dodatkowo rocznie nie wiele, za kocioł w którym każda część kosztuje min. 300zł, ale jak to wygląda w praniu?

pozdrawiam,

K.

Też miałem taką propozycję ale odpuściłem sobie a przeglądy będę robił co 2 lata .

A widziałeś jak wygląda po roku. To zależy od obciążenia kotła i czystości powietrza . ( najgorzej jest na wsiach , pył z pól )

Zapieczone osady nie zawsze da się oderwać.

To można robić samemu , bez serwisu , tyko z głową

A widziałeś jak wygląda po roku. To zależy od obciążenia kotła i czystości powietrza . ( najgorzej jest na wsiach , pył z pól )

Zapieczone osady nie zawsze da się oderwać.

To można robić samemu , bez serwisu , tyko z głową

Tak widziałem przy przeglądzie ,nic niepokojącego się nie działo uszczelka w idealnym stanie i trochę osadu . Co prawda mieszkam na wsi ale skąd pył zimą to nie wiem ,po polu nic nie jeździ a mam pole za oknem :) . Jak znajdę jakiegoś kumatego serwisanta to zrobie ,tego co miałem to proszę więcej nie sam bym to zrobił 3x szybciej tylko tyle że zbada przyrządem kocioł taki tego plus .Na wiosnę może go przyserwisuję zobaczymy .