Dorothy5 08.01.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Witam, niedawno do bliźniaka obok wprowadzili się nowi sąsiedzi, którzy strasznie hałasują po nocach. Wzywanie policji i interwencje a nawet mandaty nie poskutkowały. Zastanawiam się więc nad metodami wygłuszenia ścian. Czy są jakieś sposoby na izolację? Czytałam, że istnieją maty wygłuszające. Jaki może być potencjalny koszt izolacji 1 mkw. ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 11.01.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Szanowna Pani, metody izolacji ścian są różne. W każdej jednak istotne są 2 (a tak naprawdę 3) parametry:a) skuteczność izolacji,b) cena,c) grubość całkowita. Ad. a) skuteczność izolacji Na cokolwiek się Pani zdecyduje, proszę zwrócić uwagę na parametr izolacji akustycznej całej przegrody tzn. Rw (ew. jej pochodne Ra1, R'a1), i ew. ∆Rw, czyli przyrost izolacyjności. Rw mówi o tym jaką izolacyjność ma cała ściana, natomiast ∆Rw to przyrost jaki uzyska Pani po dołożeniu izolacji akustycznej do istniejącej ściany. Rw + ∆Rw = Rw(ściany wraz z izolacją). Polecam skupić się tylko na tych produktach/producentach, którzy są w stanie określić ww. parametry, i to jeszcze przed zakupem. Dzięki temu będzie miała Pani czarno na białym ile dane rozwiązanie Pani da. Nie polecam stosowania zasady "damy to i to i będzie dobrze", bo dla każdego "będzie dobrze" znaczy coś innego. Zresztą nie da się wtedy porównać jednego produktu z drugim. Sprawa komplikuje się nieco bardziej jeśli u Pani nie jest problem z normalnymi dźwiękami bytowymi (mową, dźwiękiem tv, śpiewem), tylko np. muzyką z bardzo głębokim basem, lub urządzeniami które dudnią. Po 1 niskie częstotliwości trudno się tłumi, a po 2 nie ma sensu wtedy stosować wspomnianych powyżej jednoliczbowych wskaźników Rw i ∆Rw, tylko należy sprawdzić wykres izolacyjności w funkcji częstotliwości, żeby zobaczyć które produkty lepiej tłumią niskie dźwięki (z zasady są to ciężkie materiały). Istotne jest tutaj także wykonanie. Nieraz mała niedokładność (nieszczelność izolacji) może spowodować iż izolacja nie będzie działać. Z dźwiękiem jak z wodą, przesączy się przez najmniejszą dziurkę. Radzę skorzystać z usług fachowca: nie zwykłego budowlańca, ale kogoś kto instaluje stricte izolacje akustyczne. Podsumowując: proszę porównać rozwiązania przed ich zakupem i skorzystać z usług firm od izolacji akustycznych. Ad. b) cena Najtańsze co może Pani zrobić to przykleić 1 płytę g-k na ścianę, zagipsować i pomalować. Strzelam że zapłaci Pani za to min. 20 zł/mkw. Czy to coś da? Nie wiem, ale wiem że źle wykonane może nawet pogorszyć izolację (np. jeśli przyklei się płytę na placki). Za to będzie tanio. Materiały izolacyjne wraz z montażem mogą kosztować od 80 do 700 zł/mkw. Pewnie są i droższe rozwiązania (np. płyty ołowiane). Cenę warto zestawić z ww. skutecznością izolacji. Ad. c) grubość całkowita Jest to ilość przestrzeni (najczęściej podawana w cm), którą zabierze Pani izolacja akustyczna wraz z warstwami wykończeniowymi. Jest to o tyle ważne że nieraz producent pisze że izolacja ma grubość 1 cm, ale okazuje się że aby działała tak jak mówi, potrzeba zastosować dodatkowo 20 cm wełny mineralnej i 3 płyty g-k. Grubość całkowita to jest to, co de facto Panią interesuje - o ile zmniejszy się pokój. Zakresy są od 2 cm do 40 cm. Z doświadczenia polecam zamontować na ścianę:2 cm płyta Mustwall M203 cm stelaż metalowy wypełniony wełną poliestrową Fybro 302,5 cm 2x płyta gips-karton na przekładkę. Polecam kontakt celem umówienia nieodpłatnej wizji lokalnej doświadczonego instalatora izolacji akustycznych. Sprawdzi co jest problemem i dobierze najlepsze rozwiązanie. W razie zainteresowania zapraszam do kontaktu przez wiadomości prywatne. Z uszanowaniemSebastian Przybylski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.01.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Witam, niedawno do bliźniaka obok wprowadzili się nowi sąsiedzi, którzy strasznie hałasują po nocach. Wzywanie policji i interwencje a nawet mandaty nie poskutkowały. Zastanawiam się więc nad metodami wygłuszenia ścian. Czy są jakieś sposoby na izolację? Czytałam, że istnieją maty wygłuszające. Jaki może być potencjalny koszt izolacji 1 mkw. ściany? A po hałasuj im kiedy "odsypiaja". Najlepiej po ciszy nocnej zeby sie czepic nie mogli. Jak skoncza imprezowac w srodku nocy a Ty im przerwiesz sen o 6 rano, i skacowane głowki zabola..... Jakas duza kolumna przystawiona bezposrednio do sciany i jazda. Polecam wspolczesna muzyke "powzna" Dobra opera tez zadziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejmas 07.02.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Witam Panie Sebastianie, czy mogę poprosić o kontakt do instalatora izolacji akustycznych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał45 19.08.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 ja też mieszkam w domu bliźniaku. był problem z hałasami od sąsiada.słychac było jak ogląda TV,słucha muzyki,rozmawia.Postanowiłem zrobić wyciszenie matami z ISOLI.Jestem bardzo zadowolony z efektu. nie słychać co robi sąsiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts