Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komplet wypoczynkowy z funkcją czy bez ... ?

NOTO

Recommended Posts

Ja kupilem i tak samo radze ten komplecik w salonie takze z funkcja spania, bo niewiemy nigdy czy nie bezdie potrzeby by ktos sie eszcze przespal u nas w domu, a klas go na ziemi i szukac na szybko czzegos do spania nie jest zbyt wygodne - a tak kompleck sie otwiera i juz spanko gotowe. Roznica w cenie nie jest az taka wielka, wiec wg mnie warto zainwestowac w funkcje spania ;)

To zależy od tego jak duży masz dom i ilu gościom na raz zamierzasz udzielić noclegu. Sam mam podobny dylemat, bo ładniejsze są częściej komplety bez funkcji sypialnianej - częściej są na wysokich nogach, co IMHO ułatwia sprzątanie.

Dlatego, póki nie wyremontuję czegoś na pokój gościnny pewnie i w salonie będą spać. Jednak docelowo planuję sofę rozkładaną w pracowni i właśnie pokój gościnny. W salonie może ewentualnie jedna osoba spać na nierozłożonej sofie w sytuacjach awaryjnych. Przy dłuższych pobytach gości spanie w otwartym na resztę domu salonie wydaje mi się nieco krępujące, także dla domowników.

Pozdrowienia

Jesli macie warunki i nie jest wam niezbedny wypoczynek z funkcja to odradzam. W zeszlym roku kupilam sofe w IKEI Tommelile z funkcja wlasnie, bo myslelismy wtedy, ze wiecznie bedziemy mieszkac w 2 pokojowym mieszkaniu i jak pojawi sie dziecko to my przeniesiemy sie ze spaniem do salonu na ta sofke. Wyszlo na to, ze bedziemy budowac dom i kazdy bedzie mial swoja sypialnie i sofa w salonie edzie uzywana tylko jako wypoczynek. A roznica jest ogromna w komforcie siedzenia na takiej sofie, z funkcja jest wyzsze siedzisko, mniej miekkie, no i drozsze.

Najlepiej wlasnie wyprobowac sofe jako mebel wypoczynkowy, bo wiekszos czasu to ty z rodzina bedziecie z niej korzystac, a na raz w roku dla cioci, mozna kupic rozkaldane lozko turystyczne.

Zycze pomyslnych wyborow. 8)

My z małżonką w ramach planowanego większego stężenia gości zakładamy, że nie będą spali z nami ani z dziećmi poupychani, więc wybierzemy meble z funkcją spania

Ech tak swiadomie rezygnujesz z jakiegos trojkacika albo czworokacika ;)

No tak... to trzeba wziąść pod uwagę...

Tylko, żeby to nie było jak w dowcipie:

- Wpadniesz do mnie z żoną? Organizauję sex-party

- A ile osób będzie?

- Jak przyjdziesz z żoną, to 3

Co radzicie kupić przy założeniu że jest sypialnia a to spanie będzie wykorzystywane awaryjnie jak przyjadą goście.

Jak rozwiązujecie sprawę miejsc do spania w domach ?

Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie :wink:

Nie, ja postawiłem specjalnie tak pytanie. Szukam argumentów ... dodatkowtch argumetów aby kupić bez funkcji spania.

Taka funkcja to (wady):

- Mniejszy komfort wypoczynku

- niewygodne spanie (materac łamany itp)

- po pewnym czasie funkcja zaczyna klekotać

- najczęściej pianki zamiast sprężyn w siedzisku

- szybsze zużywanie się wypoczynku

A priościej i taniej jest kupić materac lub łóżko polowe za 50/100 zł

Ale czakam na inne argumenty za i przeciw :)

• 5 weeks później...
Co radzicie kupić przy założeniu że jest sypialnia a to spanie będzie wykorzystywane awaryjnie jak przyjadą goście.

Jak rozwiązujecie sprawę miejsc do spania w domach ?

Wyszło na to że kupimy z funkcją ale tylko i wyłacznie ze względu na fakt iz komplet który się spodobał nie ma mozliwości zakupu sofy bez funkcji spania (będzie pianka w siedzisku sofy :( )

Ja kupilam wypoczynek bez funkcji spania do salonu bo wychodzilam z zalozenie ze do mnie nie czesto goscie na noc przyjezdzaja, w sypialni mam lozko, no i ze z funkcja spania szybciej sie niszczy.

No i wlasnie przyjechali goscie na noc i byl klopot , teraz kupilabym z funkcja spania.

Pozatym nawet wieczorem przed tv nie moge sie wygodnie rozlozyc.

Ale teraz tez mam dobre rozwiazanie - kupilam gruby materac, jak przyjezdzaja goscie rozkladam go i spanie gotowe. Tylko ze materac w dzien zajmuje miejsce za szafa.

Pozdrawiam