p.pwisniewska 08.01.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Witam, potrzebuję porady w sprawie wyboru odpowiedniego okna. Okno ma przede wszystkim spełniać funkcję dzwiękoszczelności. Proszę o opinię w sprawie poniższych parametrów. Czy są one ok, czy być może są okna o lepszych parametrach? Co powinno mnie niepokoić? Uw; Do 0,62 W/m2KIzolacyjność dzwiekowa do 45 dbStandardowy system zakrytych okućGrubość profilu 90mmSystem potrójnego uszczelnieniaSeryjne potrójne szyby Solar+Technologia Fix-o-roundSystem 5-komorowy 2D/2G ze słupkiem ruchomymPCV-aluminium1810/1990 Ościeżnica: NR762 skrzydła rozwierne/ 2 rozwierno-uchylne3 szybowe powlekane oszklenie przezroczyste 48mm 44b.2 (VSG-S)/15AR/4/12AR/b44.2 (VSG-s) (0,7W/m2*K, 46db) (3FH-IL) *w skrzydle biernym zasuwnica na słupku*w skrzydle czynnym zabezpieczenie przed zatrzaśnięciem Szkło: element dystansowy ISO, powłoka light Montaż: przygotowanie kotwami ściennymi (01) Db (EN ISO 717-1) : 45dbUw (EN ISO 12567/EN ISO 10077) 0,86 W/ m2*KUq obliczeniowy 0,91W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.01.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Ten opis jest mocno techniczny i ja się przyznaję - niewiele z niego zrozumiałem. Ostatnio ktoś pytał o mnie o kwestie izolacyjności akustycznej - w przygotowaniu się do odpowiedzi korzystałem z tego artykułu:http://oknotest.pl/poradnik-okienny/okna-pcv-izolacyjnosc-akustyczna-okienPomógł mi zrozumieć dzisiejsze wymagania dot akustyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.pwisniewska 09.01.2016 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Chodzi o okno Internorm System okien PCV – Aluminium – KF 410 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 09.01.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Witam, potrzebuję porady w sprawie wyboru odpowiedniego okna. Chętnie pomogę, ale w tym przydługim opisie jest wszystko oprócz prawidłowo wyrażonej izolacyjności akustycznej okna o określonej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.pwisniewska 10.01.2016 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Czyli probuja mnie pewnie oszukac, okno nie nalezy do najtanszych :-/ O jakie wartosci powinnam spytac, zeby otrzymac komplet solidnych informacji nt. Akustyki okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.01.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Nikt tu chyba nie zakłada złej woli. Po prostu oznaczają parametry wg wlasnych ustalen. No i marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.pwisniewska 10.01.2016 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Pewnie bym sie za bardzo nie przejmowala gdyby to bylo standardowe okno, ale Internorm to dosyc drogie okna, jedno mi wycenili na okolo 12k zlotych. Dlatego prosze o pomoc, o co oprocz RW okna powinnam zapytac a co byc moze nie wynika z tego opisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.01.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 To może sprawdź inne firmy. Chyba nie ma przymusu kupowania w Internormie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.pwisniewska 10.01.2016 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Ja nie mam problemu z cena. Jestem w stanie zaplacic za dobre okna, a z tego co wiem Internorm to dobra firma. Moje pytanie nie jest skierowane w ta strone. Prosilam o paramaetry istotne przy wyborze okna pod katem dzwiekoszczelnosci. Czy ktos jest w stanie odpowiedziec na pytabie zadane w poscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.01.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Porównywanie nie jest złe. Nie tylko ze względu na cenę. Może kolejny ofert poda wartości tak jak jest to przyjęte w Polsce i nie będziemy skazani na opis techniczny znany chyba tylko specom w Internormu. Wcześniej wskazałem link, który w prosty i obszerny sposób porusza temat dźwiękoszczelności.Nawet autor tamtego artykułu napisał w tym temacie, że opis z Twojej oferty wyraża wszystko, ale nie to co jest istotne z punktu widzeni Inwestora. Zapytaj ich (oferenta) jaki jest konkretny deklarowany parametr Rw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.pwisniewska 11.01.2016 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 KF4108VSG/14/4/12/8VSGRW- 45 (-1,-5)dbRw,r nach DIN 4109Rw,r=Rw,p-2db Czy to już nam coś mówi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.01.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Parametr wygląda dobrze. Ale to ciągle tylko gdybanie. Czy auto spalające 4,5l/100km jest "oszczędne"? Większość z nas powie że tak. Ale gdy to samo pytanie zadasz na forum miłośników hybryd, to czy odpowiedź będzie oczywista?Tak samo z oknami. Jaki masz źródła hałasu? Może Ty właśnie potrzebujesz czegoś szczególnego. Wyżej zamieściłem link - mam wrażenie że nie treść w nim zawarta nie dotarła.. Zaproponowałbym byś zadzwoniła do autora tamtego artykułu (z tego co wiem to chętnie rozmawia) ale przyzwoitość wymaga, by skorzystać z darmowej pomocy, to wypada do takiej rozmowy się przygotować. A do sedna: masz ofertę od uznanej firmy, w której powinni pracować fachowcy z odpowiednią wiedzą. Pytaj ich. Wyceniają swoje produkty więcej niż polskie firmy - więc chyba masz prawo oczekiwać od nich więcej niż w przeciętnym sklepie. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez finlandia uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.01.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 RW- 45 (-1,-5)db Czy to już nam coś mówi? To już coś nam mówi, przynajmniej mnie coś mówi. Izolacyjność akustyczna właściwa RA 1 okna o bliżej niesprecyzowanych wymiarach i konstrukcji wynosi 44 dB, a izolacyjność akustyczna właściwa RA 2 41 dB. Jeżeli wielkość okna zamawianego jest większa od okna badanego, a konstrukcja inna, to obie wartości powinny być jeszcze zmniejszone. Jeżeli znany jest poziom hałasu obciążającego, to można by pokusić się wstępnie o podanie poziomów hałasu w pomieszczeniach po odpowiedniej instalacji okna w otworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts