Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obniżenie i ocieplenie magazynu bez wykończenia kg - powierzchnia 200m2

gianti

Recommended Posts

Witam, mam budynek gospodarczy (przeznaczony na magazyn i szwalnię) gdzie obecnie sufit nie jest wogóle ocieplony i w zimę jest zimno a w lato ukrop.

Chciałem tanim kosztem zrobić izolację od wewnątrz (wiem że będą mostki termiczne poprzez słupy betonowe wspierające stropodach) poprzez montaż wełny i folii/podwieszenie pod sufitem, ale chciałbym dodatkowo jakoś estetycznie wykończyć to aby nie raziło od dołu (tj. widok żółtej folii.

co proponujecie zamiast systemu KG?

założenie jest takie aby

a) uniknąć zamieszania w tworzeniu konstrukcji i montażu płyt k-g (większy ciężar)

b) musi to być*szybko - gdyż szwalnia cały czas pracuje

c) musi to być w miarę czysta forma wykonywania prac - no bo jest magazyn/materiały, itp - nie można wszystkie zapylić/zabrudzić

myślałem o jakimś naciąganym na linkach materiale? może coś innego?

czyli byłyby 3 warstwy patrząc od góry :

a) wełna 15-20cm położona na sznurkach

b) folia (tylko jaka? ma być srebrna (izolacyjna) czy żółta?

c) materiał "dekoracyjny"

i jeszcze jedna kwestia : co z wentylacją pomiędzy wełną a stropodachem?

a) może się tam coś skraplać w zimę (różnica temperatur)

b) w lato może tam być nawet i 50 stopni (nagrzewanie od papy/słońca)

nie uda mi się w betonowych ścianach zrobić dużej ilości otworów wentylacyjnych. Może jednak wymusić wentylację poprzez wykonanie 2 otworów naprzeciwległych z wymuszoną wentylacją (silnik wywiewny po jednej stronie budynku?) z automatu będzie w takim przypadku wyciągać mechanicznie z jednej strony a pobierać świeże powietrze z drugiej strony?