Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokra mambrana, kapie woda. Pomocy

marianbudowniczy

Recommended Posts

dach1.jpg

Dlaczego tak się dzieje ??

Dzisiaj zauważyłem,że z wełny kapie woda na podłogę. Po odkryciu kawałka wełny stwierdziłem ,że cała membrana dachowa jest bardzo mokra , skrapla sie na niej woda która kapie i moczy wełne. Dach pokryty blachą trapezową oraz założona jest folia dachowa Dorken Vent N. Dach nowy robiony lipiec 2015r. Wełna RockWool Super 16cm. Między wełną a membrana kilka cm luki na wentylację. Dodam ,że nie montowałem jeszcze płyt G-K więc boje się że jeśli je zamontuję woda będzie przeciekać i zrobia się plamy na suficie. Co zrobić w takiej sytuacji ????

dach2.jpg

Dzieje się tak dlatego że budowa pochłania ogromne ilości wody którą twój dom teraz oddaje a mroźne dni sprzyjają powstawaniu szronu, lodu na wew. stronie folii. Czy masz wylot powietrza z tej szczeliny w kalenicy?Z płytami poczekaj do momentu aż wszystko wyschnie. Nie ma się czym przejmować. Te procesy stopniowo będą ustawać...

Pozdrawiam

Jak już sie porwałeś na układanie wełny to trzeba to zrobić za jednym zamachem i odrazu założyć tez paroizolacje którą trzeba szczelnie poutykać w rogach i na brzegach pokoju. W nowobudowanym domu lub po tynkach i wylewkach jest pełno wilgoci a gdzieś to musi wywietrzeć. Na ostatniej budowie na 190m2 wylewek poszło ponad 2500l wody to sam widzisz ile to jest. Tak jak byś napełnił łazienke wodą do wysokości 50cm i wylał na mieszkanie:P

Teraz to na Twoim miejscu bym wyjął tą wełne i przesuszył na gorącej podłogówce. Co prawda nie bedzie już taka extra jak nowa bo ciezko wygonić tyle wilgoci ale lepsze to niż ma sie kisić

Cała wilgoć zniknęła , membrana wyschła. Wietrzenie i grzanie pomogły. Teraz tylko zamontowac paroizolacje i mam nadzieje że bedzie OK. Dziękuje wszystkim za udział w dyskusji i pomoc. :lol2:

Ja bym jeszcze poczekał, zrobiło się cieplej od pieca to i woda przestała się skraplać ale pewnie jak jej tyle było to ta wełna sucha nie jest jeszcze...?

• 2 weeks później...