marianbudowniczy 09.01.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Dlaczego tak się dzieje ?? Dzisiaj zauważyłem,że z wełny kapie woda na podłogę. Po odkryciu kawałka wełny stwierdziłem ,że cała membrana dachowa jest bardzo mokra , skrapla sie na niej woda która kapie i moczy wełne. Dach pokryty blachą trapezową oraz założona jest folia dachowa Dorken Vent N. Dach nowy robiony lipiec 2015r. Wełna RockWool Super 16cm. Między wełną a membrana kilka cm luki na wentylację. Dodam ,że nie montowałem jeszcze płyt G-K więc boje się że jeśli je zamontuję woda będzie przeciekać i zrobia się plamy na suficie. Co zrobić w takiej sytuacji ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 09.01.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Dzieje się tak dlatego że budowa pochłania ogromne ilości wody którą twój dom teraz oddaje a mroźne dni sprzyjają powstawaniu szronu, lodu na wew. stronie folii. Czy masz wylot powietrza z tej szczeliny w kalenicy?Z płytami poczekaj do momentu aż wszystko wyschnie. Nie ma się czym przejmować. Te procesy stopniowo będą ustawać...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 09.01.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Z wełną trzeba poczekać z min. 2 msc po tynkach,wylewkach.. pary mnóstwo,i wszystko się skrapla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianbudowniczy 09.01.2016 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Dziękuje za odpowiedzi, w domu trwają cały czas jakieś prace wykończeniowe na parterze. Ma podjechać jeszcze dekarz i sprawdzić czy wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 09.01.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Jak masz możliwość to grzej troche w domu i kilka razy na dzień wietrz żeby wygonić tą wilgoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianbudowniczy 09.01.2016 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Ilość tej skroplonej wody mnie przeraża , poszedłem sprawdzić czy troch schnie i uchyliłem wełne i zostałem oblany sporą ilością wody, rozlało się na podłoge mysle około 200-300 ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianbudowniczy 09.01.2016 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Dół domu ogrzewam , góry jeszcze nie. Rozprowadzam dopiero instalacje C.O na górze. Jak myślicie zdjąć całą wełne i suszyć czy to samo jakoś wyschnie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.01.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 No przecież z braku paroizolacji tam się skrapla cała woda z chałupy. Zjawisko normalne jak najbardziej. Gdzie paroizolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianbudowniczy 09.01.2016 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Jeszcze jej nie ma. Będzie dopiero zakładana , na razie jest wełna w dwóch warstwach 16 i 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianbudowniczy 09.01.2016 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Czyli jak założe paroizolacje to wszystko bedzie OK ? Folie zakładac teraz czy czekać aż wszystko wyschnie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 09.01.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Jak już sie porwałeś na układanie wełny to trzeba to zrobić za jednym zamachem i odrazu założyć tez paroizolacje którą trzeba szczelnie poutykać w rogach i na brzegach pokoju. W nowobudowanym domu lub po tynkach i wylewkach jest pełno wilgoci a gdzieś to musi wywietrzeć. Na ostatniej budowie na 190m2 wylewek poszło ponad 2500l wody to sam widzisz ile to jest. Tak jak byś napełnił łazienke wodą do wysokości 50cm i wylał na mieszkanie:PTeraz to na Twoim miejscu bym wyjął tą wełne i przesuszył na gorącej podłogówce. Co prawda nie bedzie już taka extra jak nowa bo ciezko wygonić tyle wilgoci ale lepsze to niż ma sie kisić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianbudowniczy 09.01.2016 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 A moze wstawie na góre piec i zaczne tam grzać, to wyciągnie wilgoć z wełny i membrany ?? Bo nie bardzo mi sie chce wyciągać 200m2 wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 10.01.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 jeżeli masz jeszcze jakieś mokre prace w domu to lepiej wyciągnij tą wełnę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianbudowniczy 10.01.2016 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Na razie zamontowałem piec opalany drewnem i grzeje oraz wietrze poddasze. Jeśli przeschnie mam taką nadzieje to założę paroizolacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 10.01.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Nadzieja matka głupich,ale nie trać jej bo bez niej nie można żyć.Na forum były już na ten temat dyskusje,poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianbudowniczy 11.01.2016 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Cała wilgoć zniknęła , membrana wyschła. Wietrzenie i grzanie pomogły. Teraz tylko zamontowac paroizolacje i mam nadzieje że bedzie OK. Dziękuje wszystkim za udział w dyskusji i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 11.01.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 W dwa dni? Cud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c32bud 12.01.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Cała wilgoć zniknęła , membrana wyschła. Wietrzenie i grzanie pomogły. Teraz tylko zamontowac paroizolacje i mam nadzieje że bedzie OK. Dziękuje wszystkim za udział w dyskusji i pomoc. Ja bym jeszcze poczekał, zrobiło się cieplej od pieca to i woda przestała się skraplać ale pewnie jak jej tyle było to ta wełna sucha nie jest jeszcze...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianbudowniczy 12.01.2016 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Woda spływała po wełnie, są miejsca mokre ale nie ma tragedii. Wszystko wysycha.Cały czas wietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.01.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Można wstawić osuszacz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts