Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój sen o elewacji

Recommended Posts

zaleta: wyglad przypominajacy plyte HPL - estetyka , ale to taka imitacja hpl na dodatek slabo imitujaca. czy sie podoba czy nie - kwestia gustu

wada:

- jak tam zrobic warstwe zbrojaca?

- jak tam polozyc tynk i go zatrzec?

- gorszy wspolczynnik izolacyjnosci w miejscach "fugi"

handlowo: nowosc z malym potencjalnym zbytem

wykonawczo: koszt robocizny x2 co najmniej

koncept ciekawy ale niesprzedawalny.

To nie HPL, płyty są zazbrojone textilglasem1,65 i otynkowane w kolor :) a cena ? To na razie tajemnica, ale taniej niż Pan sądzi, dzięki za uznanie co do estetyki, fuga ma mniejszy współczynnik tak jak przy boniowaniu, ale to cena za efekt wizualny. A Pańska troska o sprzedawalność jest bezpodstawna, sprzedaje się lepiej niż chleb, a roboty z tym tyle, że wystarczy przykleić . To tyle dla Pańskiej eksperckiej wiedzy :) Edytowane przez elpan

To nie HPL, płyty są zazbrojone textilglasem1,65 i otynkowane w kolor :) a cena ? To na razie tajemnica, ale taniej niż Pan sądzi, dzięki za uznanie co do estetyki, fuga ma mniejszy współczynnik tak jak przy boniowaniu, ale to cena za efekt wizualny. A Pańska troska o sprzedawalność jest bezpodstawna, sprzedaje się lepiej niż chleb, a roboty z tym tyle, że wystarczy przykleić . To tyle dla Pańskiej eksperckiej wiedzy :)

gość Ci normalnie odpowiedział a ty się sadzisz. jak ci sie tak super sprzedaje to po kiego grzyba na forum piszesz? masz za duzo czasu? akurat gdybym mial sie kims sugerowac to bardziej bym sie sugerował fighterem niz jednopostowym gogusiem. adios

Podobny wynalazek tyle, że nieco cięższy widziałem na kilku targach, zbrojone na bazie żywicy akrylowej lub innego "podobnego wynalazka". Tamto było cieńsze, przyklejane na zwykły klej, są tynki "typu beton architektoniczny", nakładane jako warstwa finalna grubości kilku mm (do 8-9), na którym faktura jest odciskana. Nazywa się to press beton o ile mnie moja dziurawa pamięć nie myli. Najzwyczajniej w świecie jest to kolejny patent by zrobić coś na kształt ładnej elewacji tańszym kosztem.

Btw. jaką to ma dyfuzyjność?

Podobny wynalazek tyle, że nieco cięższy widziałem na kilku targach, zbrojone na bazie żywicy akrylowej lub innego "podobnego wynalazka". Tamto było cieńsze, przyklejane na zwykły klej, są tynki "typu beton architektoniczny", nakładane jako warstwa finalna grubości kilku mm (do 8-9), na którym faktura jest odciskana. Nazywa się to press beton o ile mnie moja dziurawa pamięć nie myli. Najzwyczajniej w świecie jest to kolejny patent by zrobić coś na kształt ładnej elewacji tańszym kosztem.

Btw. jaką to ma dyfuzyjność?

wymiana płyty.jpg

Forumowicz BALTO trafił w sedno. Jest to kolejny patent na ładną i tanią elewację. Jak bardzo tanią, nie napiszę bo spodziewam się że nazwą mnie nieodpowiednio, więc sobie daruję.

Użyłem do tego celu: Styropianu grafitowego 100mm Styropmin Mińsk Maz , Siatka 1,65 Textilglas Opole, Klej i Tynk Dynamics T4000A - Rocklin - System NuVAtherm Warszawa, grubość siatki z tynkiem 2 - 2,5mm. Kotwy firmy Spiralanksys z Czech, Przylkejałem klejem w pianie TytanEos firmy Selena, a panele wykonałem na maszynie Elpan, czyli własnej kostrukcji. Przebieg prac mam sfilmowany, wiec na indywidualną prośbę udostępnię, na forum nie.

Prace nad systemem trochę trwały co widać z doboru składników, najdłużej rodziła się koncepcja maszyny, ale to poza mną.

Forumowicz Balto jest naprawdę wielki sercem i zna się na rzeczy, pozdrawiam :)

wymiana płyty.jpg

Edytowane przez elpan

jacek.zoo - dzieki :) no chcialem pomoc, nie sadzilem ze dostane za to atak... bo przynajmniej tak odbieram wpis Pana elpan.

Panie elpan - no to Panie Producencie:

po pierwsze - zapraszam po platny profil - tak zeby nie zaczynac kariery od lamania regulaminu forum na ktorym wlasnie sie Pan znalazl

po drugie - czy ten Pana watpliwy system uwzglednia stosowanie lacznikow mechanicznych w celu wyeliminowania sily ssacej wiatru, bo z tego co Pan tu napisal jezeli chodzi o skladowe - nie jest to nic innego jak prefabrykowany element systemu docieplen ETICS. Poki co jedynym odpowiedzialnym producentem na naszym rynku, bez gwiazdek, zastrzezen, kruczkow itp... ktory umozliwia mocowanie styropianu bez dodatkowego stosowania lacznika mechanicznego jest firma Dryvit i ich klej. Wg mojej wiedzy wszytskie pozostale dostepne na rynku rozwiazania gdzie na ulotkach handlowych pisze sie ze nie wymaga kolkowania jest warte tyle co papier na ktorym ta ulotke wydrukowano.

po 3 - czy wgle mozna uzyc slowa "system" skoro wybral Pan producentow roznych rozwiazan... u tego klej, u tego siatka, u tego grunt u innego tynk.... malo tego... znam co najmniej 3-4 firmy skladowe.. no i nie powiem, zeby wybieral Pan kierujac sie jakoscia tych materialow... wyglada na to ze kto byl najtanszy i kto na start dal na przelew :) true story.

po 4 - ma Pan jakiekolwiek dokumenty dopuszczajace to do obrotu na naszym rynku? ma Pan swiadomosc tego co by sie stalo i gdzie by Pan trafil jakby taki prefabrykowany eement spadl z 8m (domek jednorodzinny w szczycie) na glowe dziecku podczas wiatru? zakladam ze 1m2 tego Pana rozwiazania wazy pewnie z 8-12kg w zaleznosci od grubosci zastosowanego styropianu

po 5 - raczej do potencjalnego klienta - hurtowni materialow budowlanych, oraz firmy wykonawczej zwracalbym sie jednak z odrobine wiekszym szacunkiem i nieskromnie - jakiegos juz tam autorytetu na forum wypracowanym przez 7 lat obecnosci

po 6 - podobne rozwiazanie z zatopiona plytka klinkierowa - taki wlasnie element prefabrykowany byl juz przerabiany, ale sie nie przyjal, mialem nawet w ofercie i gdzie na forum kilka lat temu wrzucalem tego typu rozwiazanie mialo spory minus : wysokie koszty transportu (objetosc) ograniczenia w grubosciach - w sensie klient byl skazany na rodzaj i grubosc styropianu, "modulowosc" czyli dosc trudno bylo to spasowac ladnie na elewacji. No i jeszcze jedna wada - takie rozwiazanie wymagalo niemalze idealnie prosto wymurowanych scian bez wypchnietych zelbetow - bo tu juz nie mozna bylo sie ratowac roznymi grubosciami styropianu do uzyskania pionow.

Swietnie ze ma Pan pomysl, produkt.. moze jeszcze nie do konca dopracowany, ale jest. Zycze powodzenia w biznesie, bo zawsze zycze dobrze poczatkujacym firmom i ludziom na forum. I nie pisac bajek o sprzedajacym sie "jak chlebek" i jak cieple buleczki produkcie, ktory jest jeszcze tak na prawde w powijakach. Juz mi tu ktos mowil, ze nie mam tego zaszcytu pracowac na produktach firmy z ktorej Pan ma warstwe wykanczajaca ta plyte :)

jacek.zoo - dzieki :) no chcialem pomoc, nie sadzilem ze dostane za to atak... bo przynajmniej tak odbieram wpis Pana elpan.

Panie elpan - no to Panie Producencie:

po pierwsze - zapraszam po platny profil - tak zeby nie zaczynac kariery od lamania regulaminu forum na ktorym wlasnie sie Pan znalazl

po drugie - czy ten Pana watpliwy system uwzglednia stosowanie lacznikow mechanicznych w celu wyeliminowania sily ssacej wiatru, bo z tego co Pan tu napisal jezeli chodzi o skladowe - nie jest to nic innego jak prefabrykowany element systemu docieplen ETICS. Poki co jedynym odpowiedzialnym producentem na naszym rynku, bez gwiazdek, zastrzezen, kruczkow itp... ktory umozliwia mocowanie styropianu bez dodatkowego stosowania lacznika mechanicznego jest firma Dryvit i ich klej. Wg mojej wiedzy wszytskie pozostale dostepne na rynku rozwiazania gdzie na ulotkach handlowych pisze sie ze nie wymaga kolkowania jest warte tyle co papier na ktorym ta ulotke wydrukowano.

po 3 - czy wgle mozna uzyc slowa "system" skoro wybral Pan producentow roznych rozwiazan... u tego klej, u tego siatka, u tego grunt u innego tynk.... malo tego... znam co najmniej 3-4 firmy skladowe.. no i nie powiem, zeby wybieral Pan kierujac sie jakoscia tych materialow... wyglada na to ze kto byl najtanszy i kto na start dal na przelew :) true story.

po 4 - ma Pan jakiekolwiek dokumenty dopuszczajace to do obrotu na naszym rynku? ma Pan swiadomosc tego co by sie stalo i gdzie by Pan trafil jakby taki prefabrykowany eement spadl z 8m (domek jednorodzinny w szczycie) na glowe dziecku podczas wiatru? zakladam ze 1m2 tego Pana rozwiazania wazy pewnie z 8-12kg w zaleznosci od grubosci zastosowanego styropianu

po 5 - raczej do potencjalnego klienta - hurtowni materialow budowlanych, oraz firmy wykonawczej zwracalbym sie jednak z odrobine wiekszym szacunkiem i nieskromnie - jakiegos juz tam autorytetu na forum wypracowanym przez 7 lat obecnosci

po 6 - podobne rozwiazanie z zatopiona plytka klinkierowa - taki wlasnie element prefabrykowany byl juz przerabiany, ale sie nie przyjal, mialem nawet w ofercie i gdzie na forum kilka lat temu wrzucalem tego typu rozwiazanie mialo spory minus : wysokie koszty transportu (objetosc) ograniczenia w grubosciach - w sensie klient byl skazany na rodzaj i grubosc styropianu, "modulowosc" czyli dosc trudno bylo to spasowac ladnie na elewacji. No i jeszcze jedna wada - takie rozwiazanie wymagalo niemalze idealnie prosto wymurowanych scian bez wypchnietych zelbetow - bo tu juz nie mozna bylo sie ratowac roznymi grubosciami styropianu do uzyskania pionow.

Swietnie ze ma Pan pomysl, produkt.. moze jeszcze nie do konca dopracowany, ale jest. Zycze powodzenia w biznesie, bo zawsze zycze dobrze poczatkujacym firmom i ludziom na forum. I nie pisac bajek o sprzedajacym sie "jak chlebek" i jak cieple buleczki produkcie, ktory jest jeszcze tak na prawde w powijakach. Juz mi tu ktos mowil, ze nie mam tego zaszcytu pracowac na produktach firmy z ktorej Pan ma warstwe wykanczajaca ta plyte :)

Panie fighter1983

Nie rozumiem powodów takiej epistoły, miłe przyjęcie, nie ma co, Zamieszczając zdjęcia zapytałem o Państwa osąd, Mógł Pan napisać że się Panu nie podoba lub że kolory całkiem do kitu, bo piszemy w temacie o wykończeniach i elewacjach. Zdjęcia zaś wizualnie, oceniamy w przedstawiony powyżej sposób. Lajkowania tu jak wiadomo, niema.

Nie jestem producentem, a skali mojego działania Pan nie zna, nie oferowałem tu niczego o nazwie " produkt", więc... ?

Odpowiedziałem Panu merytorycznie, a następnie podałem Koledze Balto, (w uznaniu Jego wiedzy), składowe tego co na ścianie, ( bo się Panu słowo : system, nie podoba).

W żadnym punkcie nie złamałem regulaminu, pokazałem swój dorobek, nawet UP RP uznał że wniosłem co nieco do stanu techniki.

Jeśli uważa Pan że w czymś Panu ubliżyłem, to szczerze przepraszam.

Nie reklamowałem tu niczego, chcę pokazać wszystkim że można coś zrobić inaczej niż inni, jeden chce gładką, monolityczną elewację, inny taką jak moja. Kwestia gustu.

Na marginesie dodam, i jest to moje subiektywne odczucie, że napisał Pan tak dużo by koniecznie wymienić nazwę wiadomego producenta, ja podałem tych z których usług dobroczynnych nie korzystałem, mam faktury. To że akurat próbuje ich Pan zdezawuować bardzo mnie dziwi, bo tylko ich produkty nadają sens temu co na ścianie. Tynk można potraktować młotkiem, a i tak ślady po tym zabiegu są znikome. Poza tym, tylko te materiały sprawdzają się w maszynie. Maszyny mają to do siebie że nie dyskutują. Po co skakać po rusztowaniu i tynkować pionowe ściany jeśli można poziomo, przecież lżej. a maszynowo jeszcze lżej.

Otynkowana płyta waży 6kg, mam coś lepszego niż łącznik mechaniczny ( co to w ogóle jest i po co ?), żadna płyta mi nie odpadnie nawet z płatu skrzydła samolotu.

Jeszcze nie koniec...

czy się to Panu podoba, czy nie, jeśli zechcę to pokażę również całą linię produkcyjną o wydajności 1m2/min. A na to cacko papiery mam mocne i wszystkie wymogi ITB mam poza, a każdy zmyślny Nowak i Kowalski kupi ją ode mnie i ociepli ciotce i sąsiadom. Instrukcja obsługi jest po polsku.

Nie będę tutaj wyliczać tych producentów, którzy nie zarobią, bo post byłby jeszcze dłuższy.

Uczynił Pan aluzję do wymienionego przeze mnie producenta tynku, nie wiem kto Panu tak słusznie powiedział, ale od siebie dodam że nie będzie Pan miał również zaszczytu wejść z czystym sumieniem do polskiego domu ocieplonego moim sposobem.

Jak widać, jest tu spore lobby przeciwne nowatorskim, nie koniecznie, polskim inicjatywom, wiem co mówię, z doświadczenia, przeszedłem ścieżkę. Celowo używam przymiotnika, bo to ważne by mieć przymioty. Jestem Polakiem, synem żołnierza AK, Kedyw Okręgu Warszawa, i zrobię polską markę.

Z wyrazami szacunku.

elpan

Ps. Pod moim nickiem jest napisane: czytaj i pytaj , czemu Pan tego nie zrobił ?

[ciach]

Nie jestem producentem,

[ciach]

a każdy zmyślny Nowak i Kowalski kupi ją ode mnie i ociepli ciotce i sąsiadom.

Ciekawe, nie producent a sprzedaje, ma maszyny patenty i linie produkcyjne to kto Ty jesteś?

Takie super produkt a na reklamę legalna na FM brakuje?

Ps. Pod moim nickiem jest napisane: czytaj i pytaj , czemu Pan tego nie zrobił ?

Ten zapis dotyczy Ciebie nie innych. fighter1983 ma ten etap dawno za sobą.

@elpan Z całym szacunkiem dla Pana i historii Pańskiej rodziny. Życzę sukcesów tego systemu w branży ociepleniowej, to bez przekąsu i niech się sprzedaje jak ciepłe bułeczki.

Proponowany, Pański system, jeśli można użyć tej formy, powstał dawno temu, n/p. Tarmont, jakieś 20 lat temu, którym byłem wówczas zachwycony, a 5 cm styropianu to się chłodnie, albo mroźnie mięsa izolowało termicznie.

Możliwe że znajdzie się nisza na rynku, dla inwestorów zdecydowanych na ten sposób termomodernizacji, ale w nowo-powstałych budynkach szans nie widzę.

Tak dla porównania, kiedyś, 23 lata temu w budynku zaadaptowałem miejsce na chłodnię, taką z agregatem chłodniczym, gdzie było 5 cm styro na podłogę, 10 cm na ścianę i sufit i to nie był mój wymysł, taką izolację termiczną zaproponowali mi instalatorzy chłodni.

Dzisiejsze nowo budowane domy to potencjalnie chłodnie.:D

Pozdrawiam

Cezary

Edytowane przez cezary.pl
istotna literówka

Cezary.pl@ Dziękuję za przychylność, szczerze, bez przekąsu. O systemie Tarmontu nie tylko słyszałem, ale mam okazję podziwiać go od czasu do czasu, gdy odwiedzam Wyszków n/Bugiem. Jest tam ocieplone tym sposobem kilka bloków, wygląda to podle, bo format użytych tam płyt otynkowanych jest tak na oko 30X40 cm, położone bardzo nie równo, chyba jeszcze za komuny...

Teraz mogę zrobić płytę, powiedzmy 150 X 180 cm, o dowolnej grubości styropianu, tynk o dowolnej fakturze, kolorze albo imitacja piaskowca na przykład. Uważam że taka elewacja ma dopiero sens na dużych budynkach. Robiłem sobie kiedyś wizualizację czegoś takiego i efekt jest całkiem , całkiem... może kiedyś pokażę.

Co do szans powodzenia mojego systemu na rynku, napiszę w kolejnym poście, który jestem winien koledze o niku " jajmar". Z góry zapowiadam że jestem Mu zań niezmiernie wdzięczny, ponieważ poruszył bardzo ważki temat, pośrednio związany również z Twoim wpisem.

Co do poszukiwania inwestorów dałem sobie właśnie z nimi na luz, nie szukam tu bossa z kasą, gdybym opisał o dyskusjach i targach z " aniołkami biznesu" i sposobach na jaki by mnie chcieli stuknąć czy puknąć - co na jedno wychodzi.... , szkoda słów.

Obecnie wszystko jest , że tak powiem, ogarnięte aby po prototypie ruszyła pierwsza seryjna maszyna do tynkowania paneli, a po niej kolejne.

Czy nowobudowane domy to chłodnie ? W pewnym sensie masz rację, choćby ze względów na monolityczne lub źle dobrane systemy ocieplania, plastikowe okna i zatykanie wszystkiego co się da silikonem lub pianką. Wentylacja, nawet najlepsza, nie pomoże gdy dom całym sobą nie może oddychać, kąty trzeba wietrzyć. Mam ciekawy materiał na którym możesz zobaczyć jak to rozwiązałem ;)

( kontakt na priv)

Pozdrawiam

elpan

@Jajmar. Właśnie ! Spróbujmy ustalić kto ja jestem. Wymyśliłem coś fajnego i tyle, ludziom się podoba,zwłaszcza tym którzy widzieli i dotykali.

Piszesz; Ciekawe, nie producent a sprzedaje,

Prawda. Nie produkuję a sprzedaję, czytaj, mam zamówienia na już i ładne widoki na potem, ale nie sprzedam jeśli nie będzie aprobaty technicznej, tego się wymaga dla wyrobu, PAPIER, a dla mnie KOSZT, a nie mam. Dlatego skorzystam z furtki że wykonawca nie musi mieć aprobaty na elewację, bo materiały jakich używa są atestowane i z aprobatą. Tego gdzie wykonawca otynkuje styropian na elewacji, żadna regulacja nie obejmuje

Ty dalej; ma maszyny patenty i linie produkcyjne

Też prawda, maszyna jest na razie jedna,prototyp, a dogadałem sie już z bardzo fajną firmą branży metalowej i będą produkować pod kryteria zamawiających.

Opcji mam kilka, to teraz szczegół.

Najgorsze że ciągle nie wiem co Ci napisać na pytanie: to kto Ty jesteś?

poszukaj może odpowiedzi na tej stronie ( podaję pomimo iż piszą tam że mogę być psychiczny); http://horoskop.sennik.biz/horoskop-urodzeniowy/czerwiec/19-czerwca.html

ja bym się zgodził na 95% prawdy o mnie z tego co tam napisali, i pod warunkiem że prawdę można określać procentowo ...?

Jeśli jesteś już po lekturze...? To teraz Twoje najlepsze [ciach] Takie super produkt a na reklamę legalna na FM brakuje? PRAWDA ! BRAKUJE ! Ale teraz gdy już wiesz że brakuje, to myślę że mi pomożesz w reklamie, bo ZAMIERZAM, i uznaj to za moją PUBLICZNĄ DEKLARACJĘ, udzielić wolnej licencji na korzystanie z mojej innowacji, powszechnie w Polsce. Taki interes społeczny, taki twór poprawiający byt i tworzący miejsca pracy, co Ty na to żeby to była polska marka ? Jeśli powstanie w taki sposób to nikt jej nie wykupi. Przez 5 lat, które temu poświęciłem, podopinałem temat w najdrobniejszych szczegółach, a szczegóły i ich realizację, rozpraszają, sam nie pociągnę tego w takiej skali jak zamierzam, starość nie radość i jedyne czego tu szukam to LUDZIE. Ty i każdy kto widzi w tym sens lub chleb na przyszłość będzie mile widziany w zespole tworzącym ELPAN. Korzystający z wolnej licencji, brygady i firmy dociepleniowe, jakiś drobny grosz zapłacą na działalność wdrożeniowo badawczą. Trzeba ich będzie nauczyć techniki wykonawczej, wyposażyć w maszyny do tynkowania i pomocne narzędzia, przeszkolić z technik zaadoptowanych i dawać wsparcie na początku i później też, jeśli będzie potrzeba. Bardzo bym chciał mieć taki program graficzny, gdzie ze zdjecia budynku można by zrobić wizualizację 3D naniesionej elewacji, w różnorakich wzorach i krojach wykończenia, z możliwością swobodnego modyfikowania wykończeń i zdobień elewacji. Znajdź mi programistę który to zrobi, ale pamiętaj że mi BRAKUJE. Podoba mi się Twoja formuła łapania za słowa [ciach ] ist the best. SERIO SERIO

Pozdrawiam

elpan

Ps.

Ten zapis dotyczy Ciebie nie innych. fighter1983 ma ten etap dawno za sobą.

Tu mogę tylko ubolewać że zapomniał o dobrych nawykach, jakie organizator forum stara się wpoić każdemu z nas, czytaj i pytaj, a jak było.. każdy widzi. Nie chowam uraz, wybaczyć znaczy zapomnieć. ... ładnie że się za nim wstawiłeś. :)

Elpan... czytajac ten Twoj wpis ostatni to bardziej koszmar o elewacji a nie sen za chwile bedzie.

Szukasz wykonawcy - jelenia ktory wezmie na siebie odpowiedzialnosc za Twoj twor elewacjo-podobny.

Wez pod uwage, ze wykonawce obowiazuja przepisy i zakres odpowiedzialnosci. Za dobor rozwiazan w tym przypadku odpowiedzialny jest wykonawca. A ten z kolei zobligowany jest do stosowania ZESTAWU PRODUKTOW tworzacych system docieplen. Polaczenie wielu producentow (a skladowe swojego rozwiazania ujawniles - jest to zlepek 4 z tego co pamietam producentow) gdzie zostaly wybrane pojedyncze produkty nie tworzace w zaden sposob spojnego rozwiazaniania. Nie posiadajace zadnych badan. model biznesu oparty na polskich wytycznych - zaczynamy od kombinatoryki :)

http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1022,materialy-do-systemow-ocieplen-etics

zerknij tutaj, wstepnie problem jest nakreslony.

Ja nie neguje i nie krytykuje Twojego rozwiazania, jednak niech ono bedzie kompletne.

Porozmawiaj z dostawcami skladowych, niech pakuja to w worki o nazwie elpan -klej do styro, elpan siatka, elpan klej do w. zbrojnej, elpan podklad, elpan tynk - czyli uruchom wlasna marke. Oddaj to do ITB, uzyskaj ten nic dla Ciebie nie znaczaczy "papier" w postaci aprobaty technicznej i wtedy wprowadzaj na rynek. jako dostawca kompletnego rozwiazania masz duzo wieksze szanse na to, zeby wykonawcy, architekci, projektanci, kierownicy budow, i klienci indywidualni zaczeli z Toba rozmawiac. Na chwile obecna z pkt widzenia wykonawcy jestes niewiarygodny, nawet jezeli Twoj produkt/pomysl okaze sie super trafiony i rewelacyjnym innowacyjnym rozwiazaniem, bez odpowiednich badan - nie ma mozliwosci zebysmy my jako wykonawca elewacji komukolwiek to Twoje rozwiazanie wbudowali. No chyba ze po konsultacji z prawnikiem i odpowiednia umowa trojstronna pomiedzy dostawca rozwiazania (Toba) wykonawca (Astrobud) a Inwestorem, gdzie jasno bedzie okreslony zakres odpowiedzialnosci za w/w rozwiazanie.

Bo na swoje 4 litery odpowiedzialnosci za Twoje rozwiazanie jako wykonawca nie wezme na 100%.

co do czytaj i pytaj - administracja forum dla poczatkujacych wstawia taki podpis w jednym celu: zeby choc przez chwile naszla ich refleksja, ze moze na ich pytanie byla juz udzielana odpowiedz kiedys tam i ze zamiast po raz kolejny zadawac pytanie ktore zostalo zadane juz setki razy, wystarczy skorzystac z wyszukiwarki i znalezc odpowiedz.

Z organizacji forum: przy naszych nickach znajdziesz rozne wpisy:

Lider/forumowicz/Olimp - uzaleznione od ilosci wpisow

Najlepszy doradca/najpozyteczniejszy forumowicz itp - tytuly przyznawane forumowiczom przez forumowiczy, jezeli jestes pomocny na forum - inni uzytkownicy to zauwaza i raz na jakis czas przy akcji redakcji i administracji w glosowaniu na forum mozesz dostac taki dopisek

forumowicz wielki sercem - za udzial np. w akcji charytatywnej na forum

po prawej u mnie masz ramke z platnego profilu, w stopce tez masz elementy platnego profilu ktory umozliwia pozostawienie w sposob zgodny z regulaminem danych kontaktowych na siebie/swoja firme.

Edytowane przez fighter1983

Elpan... czytajac ten Twoj wpis ostatni to bardziej koszmar o elewacji a nie sen za chwile bedzie.

Szukasz wykonawcy - jelenia ktory wezmie na siebie odpowiedzialnosc za Twoj twor elewacjo-podobny.

Wez pod uwage, ze wykonawce obowiazuja przepisy i zakres odpowiedzialnosci. Za dobor rozwiazan w tym przypadku odpowiedzialny jest wykonawca. A ten z kolei zobligowany jest do stosowania ZESTAWU PRODUKTOW tworzacych system docieplen. Polaczenie wielu producentow (a skladowe swojego rozwiazania ujawniles - jest to zlepek 4 z tego co pamietam producentow) gdzie zostaly wybrane pojedyncze produkty nie tworzace w zaden sposob spojnego rozwiazaniania. Nie posiadajace zadnych badan. model biznesu oparty na polskich wytycznych - zaczynamy od kombinatoryki :)

http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1022,materialy-do-systemow-ocieplen-etics

zerknij tutaj, wstepnie problem jest nakreslony.

Ja nie neguje i nie krytykuje Twojego rozwiazania, jednak niech ono bedzie kompletne.

Porozmawiaj z dostawcami skladowych, niech pakuja to w worki o nazwie elpan -klej do styro, elpan siatka, elpan klej do w. zbrojnej, elpan podklad, elpan tynk - czyli uruchom wlasna marke. Oddaj to do ITB, uzyskaj ten nic dla Ciebie nie znaczaczy "papier" w postaci aprobaty technicznej i wtedy wprowadzaj na rynek. jako dostawca kompletnego rozwiazania masz duzo wieksze szanse na to, zeby wykonawcy, architekci, projektanci, kierownicy budow, i klienci indywidualni zaczeli z Toba rozmawiac. Na chwile obecna z pkt widzenia wykonawcy jestes niewiarygodny, nawet jezeli Twoj produkt/pomysl okaze sie super trafiony i rewelacyjnym innowacyjnym rozwiazaniem, bez odpowiednich badan - nie ma mozliwosci zebysmy my jako wykonawca elewacji komukolwiek to Twoje rozwiazanie wbudowali. No chyba ze po konsultacji z prawnikiem i odpowiednia umowa trojstronna pomiedzy dostawca rozwiazania (Toba) wykonawca (Astrobud) a Inwestorem, gdzie jasno bedzie okreslony zakres odpowiedzialnosci za w/w rozwiazanie.

Bo na swoje 4 litery odpowiedzialnosci za Twoje rozwiazanie jako wykonawca nie wezme na 100%.

co do czytaj i pytaj - administracja forum dla poczatkujacych wstawia taki podpis w jednym celu: zeby choc przez chwile naszla ich refleksja, ze moze na ich pytanie byla juz udzielana odpowiedz kiedys tam i ze zamiast po raz kolejny zadawac pytanie ktore zostalo zadane juz setki razy, wystarczy skorzystac z wyszukiwarki i znalezc odpowiedz.

Z organizacji forum: przy naszych nickach znajdziesz rozne wpisy:

Lider/forumowicz/Olimp - uzaleznione od ilosci wpisow

Najlepszy doradca/najpozyteczniejszy forumowicz itp - tytuly przyznawane forumowiczom przez forumowiczy, jezeli jestes pomocny na forum - inni uzytkownicy to zauwaza i raz na jakis czas przy akcji redakcji i administracji w glosowaniu na forum mozesz dostac taki dopisek

forumowicz wielki sercem - za udzial np. w akcji charytatywnej na forum

po prawej u mnie masz ramke z platnego profilu, w stopce tez masz elementy platnego profilu ktory umozliwia pozostawienie w sposob zgodny z regulaminem danych kontaktowych na siebie/swoja firme.

No tak, dziecko systemu, więc musi być system. Załóżmy że Cię posłucham, ITB będzie badało drugi raz to samo, drugi raz wezmą kasę, a na rynku pojawi się inny kolor worków. Wszystko w środku pozostanie bez zmian. Centralnie. We włepetynach nic to nie zmieni, a na ścianie i tak będzie to co u większości ocieplanych budynków powinno być, czyli przyklejony i zakotwiony styropian, wzmocniony siatką i klejem oraz otynkowany. Przyznasz ? Wniosek z tego płynie taki że na rynku zapraw jest wszędzie ten sam piach z wapnem, tylko worki są jedne bardziej, drugie mniej kolorowe. Tak Cię rozumiem. A zaprawy klejowe ?? To też ten sam klej we wszystkich workach niezależnie od systemu ? Nieważne. Klej w pianie załatwia temat bezdyskusyjnie i bezapelacyjnie, kilka pudełek i nie trzeba betoniarki, nawet złotej. A Ty powiadasz że ITB nie pozna się na tym przekręcie ?? Jest to pewne ?? Jeśli taki ekspert mi pisze...wierzę, ale to znaczy tym samym że biorą kasę za pieczątki na workach. Genialne!!! @&*%#Klient biorący sie za budowę idzie do składu budowlanego i oczopląsu dostaje od mnogości tych nieszczęsnych worków, a przy okazji dowiaduje się jak dużo wiedzy mu brakuje. No bez eksperta ani rusz...Inna dygresja, gaździna codziennie pytała męża ; Antek, wykidałeś gnoje od krów ? Znowu ubrudzone bede doić rano! A że to mamranie znerwiło chłopa okrutnie, któregoś dnia na jej pytanie: Antoś, wykidałeś.... przerwał ; Nie. Nie wykidałem i nie będę kidał, naucyłem gnoje chodzić i na taśmociągu z obory na kope wylazuje Tak że, konkludując, postęp jest nieunikniony, jeszcze wczoraj nie można było zrezygnować z ZUSu, a dziś powiedzieli że będzie można, zobacz sobie w necie...no poważnie. Bardzo poważnie, bo ja już nie mam czasu i ochoty, będę leciał do roboty. Forum ciekawie prowadzone przez moderatorów. Nie zostawiam namiarów, bo niektórzy z Forumowiczów (ukłony) znaleźli mnie i tak, miałem nawet jeden telefon odnośnie tego tematu, zostałem namówiony do wrzucenia tu filmu, zrobię to, ale w swoim czasie. Pozdrawiam wszystkich pro i przeciwników, za Twoim, pozwolisz.. pośrednictwem.

elpan

@Jajmar. Właśnie ! Spróbujmy ustalić kto ja jestem. Wymyśliłem coś fajnego i tyle, ludziom się podoba,zwłaszcza tym którzy widzieli i dotykali.

[ciach]

co Ty na to żeby to była polska marka ? Jeśli powstanie w taki sposób to nikt jej nie wykupi. Przez 5 lat, które temu poświęciłem, podopinałem temat w najdrobniejszych szczegółach, a szczegóły i ich realizację, rozpraszają, sam nie pociągnę tego w takiej skali jak zamierzam, starość nie radość i jedyne czego tu szukam to LUDZIE. Ty i każdy kto widzi w tym sens lub chleb na przyszłość będzie mile widziany w zespole tworzącym ELPAN. Korzystający z wolnej licencji, brygady i firmy dociepleniowe, jakiś drobny grosz zapłacą na działalność wdrożeniowo badawczą. Trzeba ich będzie nauczyć techniki wykonawczej, wyposażyć w maszyny do tynkowania i pomocne narzędzia, przeszkolić z technik zaadoptowanych i dawać wsparcie na początku i później też, jeśli będzie potrzeba. Bardzo bym chciał mieć taki program graficzny, gdzie ze zdjecia budynku można by zrobić wizualizację 3D naniesionej elewacji, w różnorakich wzorach i krojach wykończenia, z możliwością swobodnego modyfikowania wykończeń i zdobień elewacji. Znajdź mi programistę który to zrobi, ale pamiętaj że mi BRAKUJE. Podoba mi się Twoja formuła łapania za słowa [ciach ] ist the best. SERIO SERIO

Pozdrawiam

elpan

Nie mam zamiaru Ciebie szufladkować, producent czy sprzedawca. Zadałem pytanie bo nie rozumiem pewnych zdań. Niby dostałem odpowiedź a dalej głupi jestem. Szukasz ludzi do pracy czy inwestorów? Bo to spora różnica. Piszesz w innym poście że masz w nosie certyfikaty i aprobaty - tak już się nie da. Świadomie pisze już, każdy projektant,kierownik, inspektor ma wbudowywać elementy posiadające dokumenty niedopuszczenie. Im większa budowa tym ten system szczelniejszy, najłatwiej coś wprowadzić bez papierów na domek, tu weryfikacja jest najsłabsza. I druga strona medalu na domek nikt nie podrabia papierów, co na dużych obiektach już się opłaci.

Czy to dobre nie wiem , wiem że jak zaczynałem robotę w budownictwie było TIR-a mniej papierów na obiekt...... . Takie mamy teraz prawo więc Twoje twierdzenia że nie będziesz robił papierów trochę dziwne. Tak rynku nie podbijesz.

Sukcesów życzę.