slawek8112 09.01.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Witam. Mam dom o powierzchni użytkowej 120m2.Zastanawiam się nad pompą ciepła powietrzną do ogrzania wody użytkowej latem i ogrzewania domu zimą. Czy taka pompa SAMSUNG EHS 12kW da rade,wystarczy????Może ktoś z was ogrzewa dom taka pompą????Jakie będzie zużycie prądu????Prosiłbym o jak najwięcej informacji na ten temat . Edytowane 9 Stycznia 2016 przez slawek8112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 09.01.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Witam. Mam dom o powierzchni użytkowej 120m2.Zastanawiam się nad pompą ciepła powietrzną do ogrzania wody użytkowej latem i ogrzewania domu zimą. Czy taka pompa SAMSUNG EHS 12kW da rade,wystarczy????Może ktoś z was ogrzewa dom taka pompą????Jakie będzie zużycie prądu????Prosiłbym o jak najwięcej informacji na ten temat . Jesli 120m2 to za duża. A co do prądu podaj jakie będą temperatury zewnętrzne zimą to ktoś może ci przeliczy ile zużyjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek8112 09.01.2016 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Czemu za duża???Co do temperatur to na przykład takie temperatury jakie mieliśmy w tym sezonie Edytowane 9 Stycznia 2016 przez slawek8112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 10.01.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 My ogrzewamy pompą o mocy 6 kW więc te 12 kW to chyba do grzania basenu, albo jeśli nie masz żadnego ocieplenia i strasznie dziurawe okna. Nawet jeśli wydajność pompy spadnie przy niskich temperaturach powietrza to chyba nie o połowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 10.01.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) My ogrzewamy pompą o mocy 6 kW więc te 12 kW to chyba do grzania basenu, albo jeśli nie masz żadnego ocieplenia i strasznie dziurawe okna. Nawet jeśli wydajność pompy spadnie przy niskich temperaturach powietrza to chyba nie o połowę? Od dawna ją użytkujecie? Możesz coś więcej powiedzieć? Autor tematu możliwe ze chce tą 12kW aby przy wiekszych mrozach nie musiała wspomagać sie grzałkami..... Edytowane 10 Stycznia 2016 przez manix76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek8112 10.01.2016 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 My ogrzewamy pompą o mocy 6 kW więc te 12 kW to chyba do grzania basenu, albo jeśli nie masz żadnego ocieplenia i strasznie dziurawe okna. Nawet jeśli wydajność pompy spadnie przy niskich temperaturach powietrza to chyba nie o połowę? Mam dom ocieplony 15 grafitem ,okna 3 szybowe,strop 20 cm styropian. Czy przy takich mrozach nie załączała się wam grzałka????? A i jak jest u was z ociepleniem domu ??? Jaką powierzchnie ogrzewacie???? Jaką temperaturę macie w domu???? Jaki jest koszt zużycia prądu ????? Sprawa jest dość pilna bo chce na dniach już coś zamówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 10.01.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Powierzchnia domu, ocieplenie i model pompy podane mam w stopce. Mam pompę gruntową. Powietrzna ma nieco mniejszą wydajność ale i tak niemożliwe, żeby potrzebna była 2x większa moc do domu o podobnej powierzchni. Koszty całego prądu w zimie (miesiące grudzień - luty) mam z 3 lat średnio na poziomie około 700 zł (koszt za dwa miesiące łącznie z CWU, oświetleniem, tv, płytą indukcyjną i całą resztą, czyli wychodzi około 350 - 360 za miesiąc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 28.02.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Nie chcę zakładać nowego tematu o Samsungu, więc piszę tutaj.Czy ktoś użytkuje lub miał jakąkolwiek styczność z PC Samsunga? Obok wycen na Panasonica dostałem też ofertę na właśnie taki produkt.1f: ZEW AE090JXEDEH/EU WEW. AE090JNYDEH/EU 230V 3f: ZEW AE090JXEDGH/EU WEW. AE090JNYDGH/EU 400VCOPy bardzo podobne do Panasonica, SAMSUNG za to oferuje większą moc przy niższej temperaturze.No i cenowo korzystniejszy.Z góry dzięki za wszelakie info nt. Samsungowych PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.02.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Samsung = Fujitsu.A przynajmniej wychodzą z tej samej fabryki, różnią się drobiazgami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 28.02.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Rozumiem. Jak w takim razie sprawuje się Fujitsu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 28.02.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Rozumiem. Jak w takim razie sprawuje się Fujitsu? tak samo jak Atlantic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 29.02.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Rozumiem, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 12.03.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Rozumiem, dzięki. Czyli? Nie znalazłem żadnych opinii w necie i jestem ciekawy jak sprawuje się ten sprzęt. Awaryjność koszty napraw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 14.03.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Znam dwie pompy Samsunga, które chodzą 1 i 2 sezony i nic się z nimi nie dzieje. Koszt sprężarki to okolice 1100zł netto. Poza tym S jest trochę tańszy od P, a w wersji 1-fazowej trzyma lepsze parametry dla niższych temperatur.Ja zostaję z wyborem jednak przy P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.03.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Czym dyktujesz ten wybór, skoro S tańszy i ma lepsze parametry? Dostępność serwisu, chwalenie na forum itp.? tez jestem przed wyborem i S wychodzi mi taniej o 3 tyś.S ciągnie bez grzałek do -25 (tak przynajmniej się chwalą) Cena sprężarki do panasa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 15.03.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 A rozważaliście pompy ciepła Viessmann? Również mamy dobrze rozwinięty serwis 24/h - dużą bazę referencji i szeroką ofertę pomp ciepła, własnie powietrze/woda!Mamy też dobre warunki gwaran cji - to też jest bardzo ważne! Serwis i gwarancja to również rzeczy, które należy wziąć pod uwagę! Polecam przeglądnąć naszą ofertę! A jak macie pytania - służę pomocą!A co do naszych pomp Vitocal 200-S - Miło nam poinformować, że pierwsze miejsce w kategorii pomp ciepła typu Split zdobyła pompa ciepła Vitocal 200-S AWB 201.B07 w rankingu w którym wzięte były pod uwagę:- kraj pochodzenia producenta,- moc grzewcza w warunkach A7W35,- COP w podanych warunkach,- napięcie elektryczne pracy urządzenia,- poziom hałasu wytwarzanego przez pracujące urządzenie,- czy w urządzeniu jest zamontowana grzałka tzw. back-up,- cena netto urządzenia- koszt jednostkowy COP.Porównywano urządzenia o zbliżonej mocy grzewczej z przedziału 7,1 – 9,2 kW. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 15.03.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Czym dyktujesz ten wybór, skoro S tańszy i ma lepsze parametry? Dostępność serwisu, chwalenie na forum itp.? tez jestem przed wyborem i S wychodzi mi taniej o 3 tyś. S ciągnie bez grzałek do -25 (tak przynajmniej się chwalą) Cena sprężarki do panasa? U mnie różnica w 9kW 1~ to 1000zł na korzyść S. A co ciekawe i dopiero to zauważyłem, przy 3~ o 1000zł tańszy jest P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 15.03.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 K@mil czy mógłbyś wkleić konkrety o tych pompach S. (najchętniej katalog) i info o cenach katalogowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meakkow 15.03.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Viessmann grzeje tylko do -15C, więcej nie ma w tabelce danych. to trochę porażka. A co do serwisu to lepiej kupić pompę która się nie psuje Samsungi EHS grzeją do -25C, ale niestety jeszcze o nich cicho. Nie wiadomo czy się psują, serwis... może dlatego że się nie psują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.03.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Samsungi EHS grzeją do -25C, Z DTR Samsunga: The system is operated in ( -25℃ ≤ Outdoor temp <-20℃) condition, but no guarantee of capacity Wszystkie powietrzne pompy ciepła pracują w temperaturze -25 st. C. Ale z COP bliskim 1, niezależnie od producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts