ProStaś 04.01.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 A ja uważam to za bardzo fajne rozwiązanie. Argumenty o rozbudowanej instalacji freonowej lub wybitnym instalatorze nie przekonują. Klimakonwektory i inne urządzenie "wodne" do chłodzenia są z reguły dość drogie. Jeden klimakonwektor Purmo VIDO potrafi kosztować 2000 zł. A tu proszę: Chłodzenie mnie już nie interesuje,wprowadzając system PC Samsung TDM+2 klimakonwektory kanałowe (z montażem koszt ok 29-30k pln) mam chłodzenie,grzanie powietrzem,grzanie podłogówka lub cykle grzania mieszane (% podłoga+% nadmuch). . Oprócz wyższej sprawności powietrze - powietrze za tym rozwiązaniem przemawia używanie samej kanałówki powietrznej w okresach przejściowych. Kiedy nie ma sensu załączać całej podłogówki. Pyk i grzejemy. Temp podłogówki dla jakieś temp. constans wszystkie ewentualne extrasy (choroby dziecka, przerwy w dostawie prądu, zwykłe przemarznięcie) dogrzewamy PC PP. Jeśli nie kosztuje to zbyt wielkiej kasy uważam to za dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 04.01.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Mam kable i klimę czyli znam wady i zalety ogrzewania podłogowe i nadmuchowego. Możliwość szybkiego dogrzania klimą w specyficznych sytuacjach uważam za bardzo komfortowe rozwiązanie. Jeżeli to wszystko będzie miało jeszcze jeden sterownik z dwoma czujnikami ( parter i piętro ) to szczyt marzeń i oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 04.01.2017 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Mam kable i klimę czyli znam wady i zalety ogrzewania podłogowe i nadmuchowego. Możliwość szybkiego dogrzania klimą w specyficznych sytuacjach uważam za bardzo komfortowe rozwiązanie. Jeżeli to wszystko będzie miało jeszcze jeden sterownik z dwoma czujnikami ( parter i piętro ) to szczyt marzeń i oszczędności. Też mam kable (no nie tylko) i klimę. Uważam identycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 07.01.2017 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Oprócz wyższej sprawności powietrze - powietrze za tym rozwiązaniem przemawia używanie samej kanałówki powietrznej w okresach przejściowych. Kiedy nie ma sensu załączać całej podłogówki. Pyk i grzejemy. Przecież kanałówka wodna robi to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 07.01.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Przecież kanałówka wodna robi to samo. A ilu masz na FM użytkowników, którzy tak mają i stosują? Abstrahuję od osób, które zamontowały klimakonwektory dla potrzeb ogrzewania przechodząc z grzejników. Oprócz Pratchawca, to nie kojarzę... Pytanie jeszcze o sterowalność wodnego-powietrznego grzania vs powietrze-powietrze. Przyznam, że się na tym nie znam i nie mam zamiaru się mądrować. Ale coś czuję, że dużo prościej otrzymać zadaną temp. i to na grzaniu i na chłodzeniu przy p-p. I jeszcze jedno, dlaczego klimatyzatory - skoro równie efektywne jest grzanie i chłodzenie za pośrednictwem medium w postaci wody - stosują jednak powietrze...? Pomożesz? _John? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ranexx 08.01.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Witam Dla wszystkich niedowiarków potwierdzenie że pompy ciepła Samsung EHS sprawnie pracują przy -25 St. . Zdjęcie wykonano 07.01.2017 woj. Śląskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slidinghorn 08.01.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Witam Dla wszystkich niedowiarków potwierdzenie że pompy ciepła Samsung EHS sprawnie pracują przy -25 St. [ATTACH=CONFIG]377913[/ATTACH]. Zdjęcie wykonano 07.01.2017 woj. Śląskie. i ciekawi mnie jak bardzo szaleje licznik prądu () a tak na poważnie. 1. przy -25oC ile masz w środku, i jaka jest temp ciepłej wody w kranie (czy da się poparzyć) 2. oczywiście zakładam ze masz tylko podłogówkę 3. czy masz inne źródła ciepła 4. dom zbudowany z : pustak/cegła/keramzyt 5. ile orientacyjnie wyszło za prąd na sezon? O mnie... buduję dom z keramzytu solida 102, z pompą ciepła powietrzną firmy samsung 9kw a na necie jest mało info o tej mieszance dlatego pytam no i jak masz podłogówkę to czy dobrze się śpi w sypialni czy są problemy z zaśnięciem. Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 08.01.2017 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 A ilu masz na FM użytkowników, którzy tak mają i stosują? Abstrahuję od osób, które zamontowały klimakonwektory dla potrzeb ogrzewania przechodząc z grzejników. Oprócz Pratchawca, to nie kojarzę... Pytanie jeszcze o sterowalność wodnego-powietrznego grzania vs powietrze-powietrze. Przyznam, że się na tym nie znam i nie mam zamiaru się mądrować. Ale coś czuję, że dużo prościej otrzymać zadaną temp. i to na grzaniu i na chłodzeniu przy p-p. I jeszcze jedno, dlaczego klimatyzatory - skoro równie efektywne jest grzanie i chłodzenie za pośrednictwem medium w postaci wody - stosują jednak powietrze...? Pomożesz? _John? Niestety w PL zakup pompy ciepła to poważne uszczuplenie dostępnego budżetu. Mało kto decyduje się na montaż klimakonwektora, bo jakby nie patrzeć, to kolejne kilka tysięcy. Nie łatwo też o instalatora, który wie jak to powinno poprawnie być wykonane. Prosty klimatyzator split jako medium transportowe wykorzystuje r410. Jest to rozwiązanie tańsze, im bardziej rozbudowany jest układ (wiele jednostek wewnętrznych) System oparty o wodę jest jednak bardziej elastyczny. Jeśli montujesz wodny system ogrzewania płaszczyznowego to dodanie do niego kolejnego wodnego odbiornika jest już formalnością. A jeśli pompa AtW oferuje sterowanie 2 strefami i chłodzenie to wręcz głupio z tego nie skorzystać. Mając instalacje w pełni opartą o wodę masz mniejszą sprawność, ale system jako całość pozostaje elastyczny. Możesz dowolnie wymieniać źródło ciepła/chłodu. Sterowanie również jest o wiele prostsze. Od podstawowego on-off do płynnego 0 - 100% Nie jesteś też skazany na sterowanie z jednostki centralnej, tym klimakonwektorem może sterować pokojowy termostat. W przypadku samsunga po X latach musisz wypruć z domu cały system freonowy i zamontować kolejny nowy. Tak więc... rozwiązanie jest OK, ale przy dzisiejszej trwałości urządzeń ja bym w to nie poszedł. W domu do dogrzewania i chłodzenia wystarczą maks. 2 jednostki kanałowe. A w tak prostym układzie, system w pełni oparty o wodę ma więcej zalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 09.01.2017 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Dzięki za info. Ciekawe uwagi, w tym o kiepskiej trwałości, niektórych rozwiązań. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ranexx 09.01.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam Ja mieszkam Małopolsce i u mnie było -22 st. C. Woda wychodząca z urządzenia 38,5 st C. na przewymiarowane kaloryfery. W domu w miejscu montażu sterownika 21 st. C. Pompa 6 kW split 4 generacji AEX060 ..... Dom ok 110 m2 z wentylacja w b. dobrej izolacji. Ale to tylko chwilowe parametry i tym nie należny się przejmować . Średnie rachunki za ogrzewanie domu i CWU z ostatnich 3 lat to 1620 zł/ rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 10.01.2017 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Witam Ja mieszkam Małopolsce i u mnie było -22 st. C. Woda wychodząca z urządzenia 38,5 st C. na przewymiarowane kaloryfery. W domu w miejscu montażu sterownika 21 st. C. Pompa 6 kW split 4 generacji AEX060 ..... Dom ok 110 m2 z wentylacja w b. dobrej izolacji. Ale to tylko chwilowe parametry i tym nie należny się przejmować . Średnie rachunki za ogrzewanie domu i CWU z ostatnich 3 lat to 1620 zł/ rok. A mógłbyś podać jakieś szczegółowe informacje odnośnie bryły budynku (parterówka czy poddasze) i oscieplenia? "Bardzo dobra izolacja" to trochę zbyt ogólnikowo. Pytam bo być może będę w przyszłości zainteresowany PC PW Samsung:rolleyes: Pozdrawiam Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.01.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Jeśli nie kosztuje to zbyt wielkiej kasy uważam to za dobre rozwiązanie. Niepoprawnie wpisałem nazwę "klimakonwektory kanałowe".Są to normalne klimatyzatory kanałowe typu slim.Jednostki nawet do 5,4kW. Ja zaryzykowałem.Niebawem nastąpi montaż z firmą GHS.Do mnie przemawia najbardziej to,że jest to jedno urządzenie obsługujące grzanie/chłodzenie (grzanie nawet w konfiguracji pogłoga/nadmuch,sama podłoga,sam nadmuch). W domach mocno energooszczędnych,opcja ogrzewania nadmuchowego ,szczególnie w okresach przejściowych (przy dużej bezwładności podłogówki) jest godnym polecenia rozwiązaniem.Zanim podłoga zacznie grzać,idziemy już spać.A tak,włączamy nadmuch i mamy cieplutko. Latem,chłodząc mieszkanie takim systemem,mamy ciepła wodę CWU za niewielkie pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 23.01.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Niepoprawnie wpisałem nazwę "klimakonwektory kanałowe".Są to normalne klimatyzatory kanałowe typu slim.Jednostki nawet do 5,4kW. Ja zaryzykowałem.Niebawem nastąpi montaż z firmą GHS.Do mnie przemawia najbardziej to,że jest to jedno urządzenie obsługujące grzanie/chłodzenie (grzanie nawet w konfiguracji pogłoga/nadmuch,sama podłoga,sam nadmuch). W domach mocno energooszczędnych,opcja ogrzewania nadmuchowego ,szczególnie w okresach przejściowych (przy dużej bezwładności podłogówki) jest godnym polecenia rozwiązaniem.Zanim podłoga zacznie grzać,idziemy już spać.A tak,włączamy nadmuch i mamy cieplutko. Latem,chłodząc mieszkanie takim systemem,mamy ciepła wodę CWU za niewielkie pieniądze. Pochwal się na forum jak już będzie działać bom bardzo ciekaw;-) Pozdrawiam Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.01.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Pochwal się na forum jak już będzie działać bom bardzo ciekaw;-) Pozdrawiam Tulisko To żadne czary mary.Powinno być ok.Mam już reku od Samsunga-więc sterowniki klimatyzatorów slim,obsłużą cześć funkcji rekuperatora z tego samego sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts