Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam okazję zakupić działkę o powierzchni ok 5ar w dosyć dogodnej lokalizacji i cenie.

Mam dokument wydany przez wójta gminy o warunkach zabudowy. Są tam zawarte informacje o szerokości elewacji frontowej, kącie nachylenia dachu, wysokości domu oraz elewacji itp. Nie ma jednak informacji o tym w jakiej odległości od granicy działki (od granicy z drogą wewnętrzną na zasadzie służebności) ma stać budynek. Sprzedający twierdzi że jest to 7m od granicy działki z drogą, tak podobno twierdzi urbanista (?). Może to stanowić lekki problem przy wyborze projektu domu ze względu na fakt że sama działka ma ok 20m szerokości a wiadomo z drugiej strony trzeba zostawić 4 metry czyli zostaje nam ok 9 metrów na samą szerokość domu. Jak to w końcu jest? Jeśli nie ma takiej informacji w WZ to czym mam się sugerować? Istnieją jakieś odrębne przepisy które to regulują?

Druga sprawa to granica działki, jeden sąsiad który posiada działkę rolną bardzo wąską bo ok 9 metrów i nie gospodaruje jej ma problem z granicą tej działki 5ar. Podczas wytyczania granicy był on obecny na miejscu jednak nie godzi się z wyznaczoną przez geodetę granicą. Jak wygląda postępowanie w takim przypadku? Jaka jest opcja żeby się odwołał od decyzji geodety i co w takim przypadku może zrobić? Obecny geodeta nie był smarowany więc jest bezstronny i obiektywny. Do jakich instytucji może odwołać się ten człowiek i co może tym osiągnąć? Na obecną chwilę w tej granicy działek są wbite drewniane paliki (2szt.) cała reszta jest betonowa już wlana.

dziękuję za cierpliwość. :)