Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie Grawitacyjne

Guliverz

Recommended Posts

Witam.

Mam problem i pytanie do Was. U mnie w domu mam ogrzewanie grawitacyjne, stary piec węglowy który zostanie wymieniony w tym roku. Rury grube stalowe i grzejniki z tymi blaszkami. Piec jest umiejscowiony w piwnicy, teraz zamieszkały jest tylko parter.

I mam takie pytanie czy robiąc poddasze, i robić ogrzewanie na nim, muszę wymieniać wszystkie rury i grzejniki na dole ? (zmienić z grawitacyjnego na pompę) dodam że rurki stalowe są pociągnięte do góry tak dawniej zrobili rodzice myśląc że ktoś zrobi górę. Czy mogę zostać na tym grawitacyjnym i zrobić tylko instalację u góry na poddaszu.

Niedziela jest, majstry odpoczywają. :-)

A w temacie: jeśli dobudujesz nową instalację odpowiednio do wymogów instalacji grawitacyjnej, to całość będzie mogła nadal pracować grawitacyjnie. Jeśli zrobisz nowe po nowoczesnemu, to parter możesz zostawić bez zmian. Całość opędzisz pompką CO, tylko staraj się zachować proporcje powierzchni-mocy grzejników w nowych pomieszczeniach, do tych starych. Wtedy będzie to równo grzało przy jednej temperaturze wody w CO. Mieszkam podobnie, w starym domku z dobudowanym strychem. Parter i piętro stara instalacja z żeliwnymi grzejnikami, nowa instalacja na strychu. Pędzone pompą działa. Bez prądu działa na grawitacji, ale bez strychu.

P.S. Najlepiej by było dorobić nowy fragment z tych samych materiałów jak stara instalacja. Zwróć uwagę na materiały nowej instalacji, zjawisko korozji elektrochemicznej, a zwłaszcza nie mieszaj w jednej instalacji aluminium i miedzi.

Edytowane przez gondoljerzy