Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa Mieszkania - Ogrzewanie - Pellet - "Jak i Jaki"

polonez123

Recommended Posts

Witam!

Zamierzam zainstalować ogrzewanie na pellet. (Tylko i wyłącznie na pellet)

Mieszkam w budynku dwupiętrowym (budynek z lat 50-tych-„dwuklatkowiec”).

Budynek ocieplony-poddasze i piwnice również – taki „termosik”. Do ogrzania mam dwa mieszkania na parterze i 1-wszym piętrze o łącznej powierzchni 120m2. Ogrzewanie tylko c.o.-w mieszkaniach są zainstalowane grzejniki aluminiowe. Okna w mieszkaniach są plastykowe. Komin jest wysoki na 12m, a jego średnica to f160mm.

Mam wybrane już dwa kotły na pellet na d którymi rozważam swój wybór :

Ecofire PE+ FLAME CONTROl 14kW

RED Compact 14 kW

Czytając To Forum widzę że jest tu wielu fachowców, dużo mądrych rad i nie chciałbym, aby mój instalator „za przeproszeniem” wciskał mi jakiś „kit”.

Więc mam następujące pytania i prośbę o doradzenie w wyborze pieca jak i instalacji:

podstawowe pytanie czy ktoś maił doświadczenie z w/w kotłami i który z kotłów polecacie

czy moc 14kW nie jest przewymiarowaną mocą na opisane przeze mnie powierzchnię mieszkań

czy dodatkowo zainstalować „ Bufor”, jeżeli tak to jakiej pojemności

Za każdą podpowiedź, poradę z góry serdecznie dziękuję i życzę wszystkim Dosie go Roku

Chciałbym zapytać czy moja "teoria" o buforze jest logiczna.

Jakie są argumenty za i przeciw?

Wynikiem długich dociekań w wątku dot. buforów jest konstatacja, że przy kotle na pellet jest on zbędny.

Są nawet userzy, którzy robili porównanie zużycia paliwa z i bez bufora. Bez kocioł palił mniej.

Poza tym bufor i grzejniki to niezbyt trafny tandem (chyba, że grzejniki są nisko temperaturowe, w co wątpię).

Najnowsze trendy w kotłach na pellet przewidują zasobnik buforowy do grzania przepływowego CWU i podłączenia alternatywnych źródeł ciepła: kolektorów, kominka, paneli fotovaltaicznych przy jednoczesnym wykorzystaniu palnika pelletowego. Ale to drogie zabawki...

• 3 weeks później...

Patrząc na to porównanie to w sumie w niczym nie są lepsze ale ją jeszcze takie drobne szczegóły jak łatwość obsługi, jakieś takie drobne dodatkowe zabezpieczenia i no i kolejna rzecz to sterowanie a w zasadzie dobrze dobrany do kotła algorytm sterujący. A takich szczegółów takie porównania nie obejmują takie duperele wychodzą niestety w użytkowaniu kotła.

Np taki drobny szczegół pojemność wodna kotła - compact ma 25 l a większość kotłow min 60 i wiecej. Kocioł dużo szybciej się nagrzewa.

Red Compact w czym lub co ma lepsze ? http://www.pelletmont.pl/jak_dobrac_piec.html

Na początku szukałem pieca z dużym zasobnikiem, pełen automat, żeby sam się czyścił i cuda wyprawiał. Żeby nie chodzić do kotłowni. Reda omijałem.

Ale im więcej informacji uzyskiwałem, zacząłem sobie uświadamiać ile ściemy jest w tym wszystkim.

Czasami człowiek da się nabrać na dodatkowe wyposażenie i da sobie wmówić, że jest mu to potrzebne, a nawet niezbędne. Myślę, że im mniej gadżetów, tym mniej kłopotów w późniejszym użytkowaniu.. To są nowości i czas pokaże który piec jest lepszy. Nie ma co łapać się na chwyty marketingowe. Dla mnie lepszy znaczy żywotniejszy, mniej awaryjny, solidnie wykonany. Piec rozpala się szybko i równie szybko osiąga temperaturę.

Nie da się nie chodzić codziennie do kotłowni, to tak jakby kobieta nie zaglądała do swojej garderoby i nie oglądała ciuszków :p

Może kup lazara to dowiemy się za kilka lat który jest lepszy :p

Jeżeli mniej gadżetów to kupiłbym śmieciucha :D Są to nowoczesne piece i takoż są naszpikowane elektroniką(gadżetami):yes::yes:

Chciałbym usłyszeć argumenty porównawcze kotła Red i Ecovarm. Za i przeciw.

Na temat Ecovarm mam bardzo mało informacji. Słyszałem że Ecovarm większość produkcji wysyła do krajów skandynawskich. To też jest w jakimś stopniu rekomendacja tych kotłów.

Oczywiście nie wykluczam zakupu kotła Red

Myśle że porównania powinieneś zacząć od przeczytania instrukcji obsługi kotłów oraz zapoznać sie z ich budową no i poszukać jakiś informacji na temat obsługi urządzenia. Co do exportu to napewno jakiś argument jest tym bardziej że np dania ma bardzo rygorystyczne normy. Ale MCZ również sprzedaje reda praktycznie we wszystkich krajach europy. O ecovarmie wiele informacji w necie nie znajdziesz - kotły działają i to w zasadzie tyle. Stare sterowanie było bardzo proste wiec ludzie sobie bardzo łatwo radzili - nowe jest dopiero od lipca wiec jeszcze informacje jakieś się nie pojawiły no i cały czas to oprogramowanie jest dopracowywane wiec tak naprawdę na temat tego nowego trudno cokolwiek powiedzieć.