Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieszczelne drzwi zewnętrzne

Recommended Posts

Ciągle nie przekonałeś mnie, że na zawiasach jest wystarczająco dociśnięte. Jeśli czujesz przewiew, to musi być coś źle spasowane. W ostateczności np. za małe skrzydło w stosunku do ościeżnicy (czego nigdy nie spotkałem).

Jeśli wszystko gra, to pozostaje kwestia temperatury i wilgotności. Proste drzwi stalowe to nie jest dzieło najwyższych lotów pod względem termoizolacji, ale przy zachowaniu prawidłowych warunków (montaż, temperatura/wilgotność) nie powinno na nich występować takie roszenie.

któryś z nich nie jest spełniony.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

12575825_1297641870262003_2088084267_n.jpg

12625734_1297641783595345_2003235373_n.jpg

Fachowcy twierdzą że nie można już docisnąć bardziej na zawiasach bo po 1. do uszczelki przylegają dobrze w każdym miejscu a po 2. jak bardziej by się docisnęło to zbyt bardzo przygniotą uszczelkę. Tak jak wcześniej pisałem moim zdaniem ciągnie w miejscu gdzie powinna być uszczelka na drzwiach a jej fabrycznie nie ma, fachowiec twierdzi że ciągnie od futryny bo jest mostek termiczny i zapewne się tego będzie trzymał bo nie będzie chciał przyjąć reklamacji więc nie wiem co w tym wypadku zrobić wiem że takie roszenie nie powinno być i też jestem przekonany że futryna jest dobrze zapiankowana. Temperatura jest normalna pokojowa około 20 st a wilgotność jest ok bo drzwi wewnątrz są cały czas otwarte i jest cyrkulacja no i na oknie tego efektu nie ma co na drzwiach.

Edytowane przez holdfast

[ATTACH=CONFIG]344168[/ATTACH]

(...) Tak jak wcześniej pisałem moim zdaniem ciągnie w miejscu gdzie powinna być uszczelka na drzwiach a jej fabrycznie nie ma, fachowiec twierdzi że ciągnie od futryny bo jest mostek termiczny i zapewne się tego będzie trzymał bo nie będzie chciał przyjąć reklamacji(...)

jak to nie ma fabrycznie uszczelki? Ten model drzwi nie ma w ogóle tej uszczelki czy też otrzymałeś swoje drzwi bez tej uszczelki bo w fabryce ktoś przegapił i jej nie dokleił zgodnie z projektem drzwi?

Bo jeżeli to drugie, to zgłoś u sprzedawcy brak uszczelki, niechaj ci dostarczą i założą. Ale jeżeli drzwi maja taką konstrukcję, że w tym miejscu producent nie przewidział uszczelki w ogóle to po co tracisz czas na dyskusje z "fachowcem"? Porób zdjęcia swojego problemu, od "fachowca" na piśmie uzyskaj opinię, jakie jest jego zdanie i dlaczego nie przyjmie reklamacji, i zgłoś się do Państwowej Inspekcji Handlowej. Oni zajmą się Twoim problemem jeżeli jesteś przekonany, że twój problem jest autentyczny a sprzedawca czy producent odmawia z powodów dla ciebie niezrozumiałych przyjęcia reklamacji.

Marysiu,

od kiedy to PIH ma pomóc w takiej sprawie? Załatw skutecznie najpierw swoją reklamację a potem doradzaj drogę.

Holdfast ma uszczelkę. Na ościeżnicy. Tak widocznie przewiduje technologia jego drzwi. W wielu firmach tak jest to rozwiązane. Już szybciej bym obstawiał, że jest coś źle złożone (może uszczelka odwrotnie?)

Za mało jest faktów by móc coś powiedzieć (tak jak wilgotność - ją się wyraża w wartościach % a nie kwestią otwierania drzwi!)

Druga opcja tego że nikt nie zabiera głosu - może wszystko zostało już powiedziane?

Edit:

Widzę że temat uszczelki został już poruszony. Ok, może w tym być szansa na rozwiązanie problemu. Teoretycznie takie składane futryny można "rozbić" tak, że będą za luźne i wtedy skrzydło zrobi się zbyt małe.. to trzeba by bardzo dokładnie przemierzyć.

Edytowane przez finlandia

Marysiu,

od kiedy to PIH ma pomóc w takiej sprawie? Załatw skutecznie najpierw swoją reklamację a potem doradzaj drogę.

Właśnie zrobiłam pierwszy krok na tej drodze bo SAMA wyczerpałam wszystkie sposoby na porozumienie z deweloperem. A PIH doradziła mi pani prawnik z Federacji Konsumentów - jej zdaniem będzie szybciej niżby ona miała się zajmować "budowlanką".

Drzwi mają taką konstrukcję że jest tylko uszczelka na futrynie, były osoby z firmy pooglądały i stwierdziły że przyjadą z inną uszczelką i zmienią tą co jest na futrynie i zobaczymy ci się stanie, poczekam i napiszę jakie rezultaty tego będą.

Zazdroszczę tej uszczelki. U mnie takiej możliwości nie ma.

MarysiaMarysia - walcz o swoje, bo to głupota aby migać się od wymiany uszczelki za 10 czy 20 złotych.

holdfast - z tego co widzę, to jest jeszcze możliwość dociągnięcia skrzydła od strony zawiasowej, choć pytanie należy zadać co wyjdzie Ci od strony zamkowej. Czy nie rozjedzie Ci się za bardzo skrzydło podług ościeżnicy - tego nie wiem. Trzeba zobaczyć drzwi i pomacać co i jak.

Regulacją tą śrubą:

111.jpg

Im większa różnica temperatur tym szybciej Ci się wyrosi woda na drzwiach. Druga rzecz jest taka, że jak zamkniesz drzwi i wsadzisz kartkę papieru pomiędzy uszczelkę a skrzydło to możesz lekko wyciągnąć kartkę czy uszczelką ją dociska?

Oczywiście nie ma też co na chama dokręcać zawiasów. Jeśli ościeżnica jest ustawiona prosto to nie wiem skąd takie luźna skrzydło. Czyżby montaż był robiony ze zbyt dużym luzem?

Im większa różnica temperatur tym szybciej Ci się wyrosi woda na drzwiach. Druga rzecz jest taka, że jak zamkniesz drzwi i wsadzisz kartkę papieru pomiędzy uszczelkę a skrzydło to możesz lekko wyciągnąć kartkę czy uszczelką ją dociska?

A czy prawidłowo zamontowane drzwi oraz brak wady np. nierówne skrzydło, sprawią, że uszczelka będzie trzymać kartkę tak, że nie będzie jej można wyciągnąć? I wtedy jest wiadomo, że zarówno z montażem jak i z drzwiami jest wszystko dobrze?

O czym ma świadczyć kartka przechodząca przez uszczelkę lub próg?

Prawidłowo docisniete - kartkę mozna wyciągnąć w wyczuwalnym oporem.

Za duży docisk nic nie daje poza szybszym zuzyciem uszczelki

to uszczelki zużywają się? Jaka jest żywotność uszczelki? Gdy uszczelka zużyje się to co wówczas? Producent drzwi dostarczy kolejną do swojego modelu drzwi lub można ją zakupić w serwisie producenta?

Po czym poznać, że uszczelka jest zużyta? Kruszy się? Pęka?

Jasne, że są różne materiały. Możesz wyjąć uszczelkę umyć ją w ciepłej wodzie i lekko przesmarować np białą wazeliną techniczną lub innym smarem przeznaczonym do uszczelek (np. samochodowych). Nadmiar smaru zbierasz aby nie przyczepił Ci się piasek który może porysować powierzchnię skrzydła. To powinno pomóc minimalnie uplastycznić uszczelkę.

Inna opcja to wymiana na nową, gdzie koszt uszczelki będzie pewnie tańszy od kosztu smaru i reanimacji starej uszczelki.

MarysiaMarysia - walcz o swoje, bo to głupota aby migać się od wymiany uszczelki za 10 czy 20 złotych.

(...)

Moja historia zbliża się już do końca. 26 lutego montaż moich drzwi zostanie poprawiony - ościeżnica poprawnie osadzona. Trochę to trwało, nie obyło się bez zgrzytów ale w końcu reklamacja została uznana za zasadną.

Ufff, czyli cała historia ma szczęśliwe zakończenie :).

Dziś 26-ty więc czekamy na forum na relację tego co poprawili u Ciebie i jaka była przyczyna takiego stanu rzeczy?

Obstawiam dwie rzeczy: niepoprawny montaż ościeżnicy i progu względem siebie lub lekko skręcone belki zamkowe i zawiasowe.