Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieszczelne drzwi zewnętrzne

Recommended Posts

Ufff, czyli cała historia ma szczęśliwe zakończenie :).

No to jednak nie koniec jeszcze :-)

Ja jestem przykładem na to, jak bajerować potrafią wszystkie te osoby, które tracą na tym, że trzeba realizować reklamację.

Gdy trzeba poprawiać montaż, to koszty pokrywa firma która ten montaż schrzaniła - oni tą poprawkę wykonują.

Gdy wykrywana jest wada skrzydła albo ościeżnicy albo progu i trzeba wymienić na egzemplarz bez wad, to traci sprzedawca/producent. U mnie dodatkowo próg był montowany przez kogoś innego, nie przez te osoby które osadzały drzwi, więc przy progu zostałam zbajerowana jeszcze inaczej przez kogoś innego.

No ale w końcu nadszedł ten dzień kiedy już wszyscy ze wszystkimi skonsultowali się, została ustalona przyczyna usterki i sposób jej usunięcia ... no i klops!

Dziś 26-ty więc czekamy na forum na relację tego co poprawili u Ciebie i jaka była przyczyna takiego stanu rzeczy?

Obstawiam dwie rzeczy: niepoprawny montaż ościeżnicy i progu względem siebie lub lekko skręcone belki zamkowe i zawiasowe.

Oficjalną i autentyczną przyczyną nieszczelności moich drzwi jest zwichrowana ościeżnica - belka zamkowa w dolnej części, tam gdzie skrzydło nie dochodziło do uszczelki na ościeżnicy. Nie zły montaż, jak wcześniej pisałam, lecz skrzywiona w dolnej części ościeżnica która w takiej postaci zeszła z taśmy produkcyjnej. Belka zawiasowa jest dobra. Cała ościeżnica jest drewniana.

Dzisiaj pojawił się u mnie pan który próbował naciągnąć ten kawałek - miał do naciągnięcia dwa milimetry. Dał radę tylko jeden milimetr.

Decyzją dewelopera jest wymiana ościeżnicy na prostą. Ma to nastąpić w przyszłym tygodniu jak tylko dotrze nowa ościeżnica.

Tak więc czekam dalej :-)

Edytowane przez MarysiaMarysia

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oooo i bardzo dobrze. "Winę" teraz ponosi osoba montująca drzwi, bo producent może powiedzieć że należy sprawdzać towar przed montażem (większość ma taki zapis z gwarancji). Bądź co bądź będziesz miała wymienione drzwi (ościeżnicę) a inni na przyszłość nauczą się patrzeć na ręce montażystą jak i na to co montują.

Oooo i bardzo dobrze. "Winę" teraz ponosi osoba montująca drzwi, bo producent może powiedzieć że należy sprawdzać towar przed montażem (większość ma taki zapis z gwarancji).

dokładnie tak, w instrukcji montażu drzwi Producent wyraźnie informuje, że po rozpakowaniu drzwi wszystkie elementy trzeba dokładnie obejrzeć i jak tylko dostrzeże się wadę konstrukcyjną to należy to zgłosić w ramach reklamacji. W przypadku moich drzwi ktoś tego nie dopilnował - przed montażem drzwi nie zostały obejrzane i tyle.

Długo to trwało, ktoś innym może by się zniechęcił i machnął ręką, albo dałby się zniechęcić i odpuściłby. Oczywiście dużo w tym mojej winy, że tak długo to trwało ale to już koniec. Od wczoraj mam nowiutką ościeżnicę :yes:

A teraz przede mną dopilnowanie, aby otwór drzwiowy i to co wokół zostało przywrócone do stanu sprzed wymiany ościeżnicy .... 8)

yyyyyyyyy

• 1 month później...

nie wiem, czy nie zanudzam, ale pomimo wymiany ościeżnicy problem nie został zlikwidowany.

Na dzień dzisiejszy przyjęłam teorię, że nowa ościeżnica musi się ułożyć ze skrzydłem a na to potrzeba czasu.

Ale czuję, że przy pierwszych jesiennych mrozach przeżyję deja vu. I historia zatoczy koło. Ale wtedy będę przygotowana.