Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wzmocnienie wylewki na podłodze na gruncie - obawa o osiadanie styropianu

e_gregor

Recommended Posts

Cześć

Jako że jestem na etapie oczekiwania na PnB dumam jak dobrze zrobić stan zero. Chcę dać więcej izolacji niż w projekcie bo zależy mi na energooszczędności domu. Naczytałem się jednak o osiadaniu styropianu i zapadaniu przez to podłogi na gruncie. Przyszedł mi do głowy pomysł poukładania na styropianie, z oparciem o ściany fundamentowe belek do stropów teriva. Same pustaki teriva bym sobie odpuścił. Do tego belki połączyć z dodatkowym wieńcem i na to wylewka betonowa. Co sądzicie o takim pomyśle? Może macie jakieś lepsze?

Pozdrawiam

Grzesiek

Mieszkam w wielkim bloku na 400 mieszkań gdzie na poziomie 0 jest garaż wielostanowiskowy. Jak budynek był świeżo wybudowany to woda ze stanowisk spływała na środek przejazdu gdzie są kratki ściekowe. Teraz po 6 latach woda spływa ze stanowiska na przejazd ale ale do kratki już spływać nie chce. Myślę, że to właśnie siadły styropiany. tam gdzie się najczęściej jeździ. No i pewnie w takim garażu za grubo tego styropianu nie było a jak dam u siebie 30cm i procentowo siądzie tak samo to będzie tragedia.

Mieszkam w wielkim bloku na 400 mieszkań gdzie na poziomie 0 jest garaż wielostanowiskowy. Jak budynek był świeżo wybudowany to woda ze stanowisk spływała na środek przejazdu gdzie są kratki ściekowe. Teraz po 6 latach woda spływa ze stanowiska na przejazd ale ale do kratki już spływać nie chce. Myślę, że to właśnie siadły styropiany. tam gdzie się najczęściej jeździ. No i pewnie w takim garażu za grubo tego styropianu nie było a jak dam u siebie 30cm i procentowo siądzie tak samo to będzie tragedia.

Będziesz do salonu samochodem wjeżdżał ?

Przyczyny niedrożności odpływu mogą być zresztą inne.

Odpływ jest drożny, tylko zrobił się "pod górkę". Po domu autem jeździć nie będę. Natomiast mam zamiar mieszkać więcej niż 6 lat. Auto ma 4 koła więc punktowy nacisk zazwyczaj nie przekracza 400kg i trwa tylko chwilę. W domu stoją meble, chodzą ludzie itp.Niepokoje się bo czytałem w paru wątkach jak ludziom podłoga siadła o kilka mm

Czyli myślisz, że ludzie którym podłoga siadła mieli coś spierdzielone? Np papa bezpośrednio na styropianie, zły styropian, źle zagęszczony piach?

Mnie jeszcze martwi akwarium które chciałbym mieć. W tej chwili mam w bloku skromne 450l plus filtr pod spodem 100l. Co prawda postawię gdzieś pod ścianą ale myślę że może to być 1500-2000l, z uwzględnieniem szkła, wody, "maszynowni" pod spodem, kamieni, piasku to będzie co najmniej 2,5 tony rozłożone na około 3m2

Edytowane przez e_gregor

Czyli myślisz, że ludzie którym podłoga siadła mieli coś spierdzielone? Np papa bezpośrednio na styropianie, zły styropian, źle zagęszczony piach?

Mnie jeszcze martwi akwarium które chciałbym mieć. W tej chwili mam w bloku skromne 450l plus filtr pod spodem 100l. Co prawda postawię gdzieś pod ścianą ale myślę że może to być 1500-2000l, z uwzględnieniem szkła, wody, "maszynowni" pod spodem, kamieni, piasku to będzie co najmniej 2,5 tony rozłożone na około 3m2

Najcześciej złe zagęszczenie, humus pod chudziakiem.

Jakoś nikt, kto ma płytę fundamentową a na niej styropian na osiadanie wylewki się nie skarźy.

Pod ciężkie wyposażenie (kominek akumulacyjny, akwarium) styropianu się nie daje, wręcz wykonuje dodatkowy fundament.