Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawność rekuperatora - TEMPERATURY uzyskiwane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Również miałem takie objawy tylko na dreamie 400 ale to było jeszcze przed regulacją instalacji - firma wykonwacza biegała z tubą ze 4 godziny i od tamtej pory temp. były ok - jak nie przymroziło. System przeciwzamrożeniowy w onyxie jest lekko mówiąc do d... - każdy mróz poniżej -5 wymiennik to kosta lodu ;)

Wracając do tematu jeżeli masz na nadciśnieniu instalację to o dobrej sprawności zapomnij.

elo

czy uzyskiwana temperatura nawiewu 11.7 C' przy tem. z czerpni 2.9' i na wywiewie 19.4 jest ok ?

Dodam iż jest to reku bez GWC.

[ATTACH=CONFIG]342937[/ATTACH]

reku jest nowe [ 2 miesiące ] i filtry czyściutkie. Miałem wcześniej problem bo temperatura spadła na nawiewie do -2.6 [ czerpnia - 11.6 ]. Był Pan Jacek z serwisu Thessli i poprzestawiał coś z grzałkami i ma być teraz już bez takich niespodzianek. Tylko coś kiepska sprawność wymiennika jest :/

obecnie :

mam napięcia nawiew 4v wywiew 7v

temperatury

14.1

5.5

19.6

instalacja idzie w zielonych rurkach termokontrol PE-FLEX ,a one w wełnie na poddaszu i część w wylewce na poddaszu, ale co mają do tego rury skoro temperatura jest brana z samej centrali ? a tam powietrze z czerpni idzie o tem. takiej jaka jest na zewnątrz a tem z wywiewu jest podana też z centrali czyli na końcu , a potem już tylko wyrzutnia .

Edytowane przez Salah

reku jest nowe [ 2 miesiące ] i filtry czyściutkie. Miałem wcześniej problem bo temperatura spadła na nawiewie do -2.6 [ czerpnia - 11.6 ]. Był Pan Jacek z serwisu Thessli i poprzestawiał coś z grzałkami i ma być teraz już bez takich niespodzianek. Tylko coś kiepska sprawność wymiennika jest :/

Żebyś potem nie miał niespodzianki na rachunku za energię elektryczną po tym "poprzestawianie grzałek" :)

A na poważnie - taka sprawnośc przy rekuperatorze za takie pieniądze, to żart.