manix76 12.01.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Kiedy ma się serwis zjawić do tej centrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 12.01.2016 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 piątek lub poniedziałek, z tubą. Serwis w Thessli szybko reaguje i jak na razie jest na 5+ zwłaszcza Pan Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 12.01.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 U mnie Pan Piotr ma się zjawić i wgrać nowszy soft do panela a przy okazji nowe filtry dostarczyć bo te które mam juz wymagają wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.01.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Policzmy, ile kosztuje podgrzanie tego powietrza. Z Twoich danych wynika, że różnica między powietrzem wywiewanym i nawiewanym wynosi około 5 st. Przyjmijmy, że nawiew masz ustawiony na 100 m3/h. Co godzinę wpuszczasz więc 100 m3 powietrza zimniejszego o 5 st i to powietrze trzeba podgrzać. Ciepło właściwe powietrza to 1000 J/kg/st, czyli podgrzanie 1 m3 powietrza o 1 st wymaga 1000 J energii. Proste obliczenie: 100 m3*5st*1000J = 500 000 J czyli 0.139 kWh - tyle potrzeba do dogrzania świeżego powietrza w ciągu godziny. 3.33 kWh - na dobę 100 kWh - miesięcznie. Czystym prądem byłoby to ok 60 zł. Systemem grzewczym - pewnie 2.5-3 x taniej, czyli jakieś 20 zł. Jak się podobają obliczenia? Mnie te obliczenia nie podobają się bo zawierają błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 12.01.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 po delikatnej poprawie nawiew 4.5 / wywiew 7v [ATTACH=CONFIG]343066[/ATTACH] Czyli pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.01.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Czyli pomogło tak, ale resztę powietrza zaciąga nieszczelnościami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 12.01.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 16 z 20 to nie jest źle, musisz pamiętać, że wiele zależy też od wilgotności powietrza w domu i na zewnątrz. Spróbuj ocieplić rekuperator, 15 stopni to wbrew pozorom nie jest bardzo dużo. Jak stroisz nawiew i wywiew to uważaj, żeby nie przesadzić z wywiewem, bo będzie ciągnęło powietrze każdą dziurą w domu. Daj znać jak wyniki. U mnie teraz jest podobnie, a bywało tak, że różnica w nawiewie i nawiewie wynosiła 1,5 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.01.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 A na poważnie - taka sprawnośc przy rekuperatorze za takie pieniądze, to żart. Airpack 300 z Air+ kosztuje ok 1000 zł netto więcej od Kinetica 250 (EUR = 4,488 ) A ma nagrzewnicę w standardzie. Czy to są "takie pieniądze"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Ja porównuję ceny w sklepach.4000zł versus 7300złNo, chyba, że kasujesz za rekuperator klienta 5000zł Co mi po nagrzewnicy, która najwyrażniej się nie sprawdza (a ciekaw jestem ile kWh zjadła ) ? Edytowane 12 Stycznia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Czyli pomogło To zapytam, skąd w domu bierze się powietrze które jest różnicą pomiędzy osłabionym nawiewem, a zwiększonym wywiewem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.01.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Ja porównuję ceny w sklepach. 4000zł versus 7300zł No, chyba, że kasujesz za rekuperator klienta 5000zł Jak ktoś lubi być robiony w balon to może tyle płaci. Ja nie jestem montażystą i nie operuję hurtowymi rabatami. Ale wiem, że takich rzeczy w sklepie się nie kupuje. Jak tak dalej wszyscy będą jechać na rabatach, to niedługo robocizna będzie gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 To gdzie mozna kupić Airpacka 300 za 5000zł ? Pisz śmiało, pewnie ktoś skorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 12.01.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Ja chętnie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 12.01.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 To zapytam, skąd w domu bierze się powietrze które jest różnicą pomiędzy osłabionym nawiewem, a zwiększonym wywiewem ? A skąd wiesz jakie są opory powietrza w kanałach, długości , przekroje? może wywiew musi być zwiększony, żeby wyrównać opory? Po podłączeniu reku nie zauważyłem wzrostu opłat za prąd, to pewnie mniej niż 50 zł w najzimniejsze miesiące. Grzałka jest skuteczna, nic mi nigdy nie zamarzło. Posiadasz Airpacka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Zakładam,że ekipa instalująca dokonała pomiarów i ustawiła wentylację zrównoważoną.Może kol. Salah trochę o instalacji opowie. Może też korzystając z dnia bezwietrznej pogody zrobić "test foliowy" i sprawdzić, jak działa aktualnie jego instalacja i czy nie zasysa powietrza z zewnątrz. 50zł w najzimniejszy miesiąc to spora składowa rachunku za en. elektryczną, ale można by było machnąć na to ręką, gdyby grzałka dziaała, jak należy.Czytam tu, że serwiss jeździ do Airpacków i zmienia jej ustawienia, czyli tan przypadek nie jest jedynym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.01.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 jak widać, nie tylko Frapol ma problemy ze sprawnością przy mrozach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 12.01.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 50zł w najzimniejszy miesiąc to spora składowa rachunku za en. elektryczną, ale można by było machnąć na to ręką, gdyby grzałka dziaała, jak należy. Jak było poniżej -10C to u mnie w Brinku grzałka też często się włączała. Pewnie przy takich mrozach przez cały miesiąc to uzbierało by sie 30-50zł. Ale wszystko działało jak należy na szczęście. Z ciekawości podłączyłem licznik energii. Zobaczymy ile pójdzie przez miesiac, chociaż w większości to idzie 12Wh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 To, ze wydajny wymiennik trzeba odmrażać (czy to czasowym ograniczeniem nawiewu, czy grzałką) jest dla mnie oczywiste.To i to kosztuje. Tylko,że mamy produkt za 7 tysi, tak zachwalany przez przez TB (zresztą podobnie wcześniej namiętnie zachwalał Frapola) jako przystosowane (w odróżnieniu od zagranicznej konkurencji) do polskich zim i okazuje się, że wystarczy tydzień przy -10C i jest problem i serwis w Polsce.A nawet, jak zrobi się cieplej, to tez szału nie ma. Brinków też jest tu dużo i jakoś o problemach cicho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 12.01.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Co do frapolu to tam produkt i serwis jest do bani. ma teraz onyxa i raczej dalej będę wspierał polskich producentów - mam oferte na airpacka 300V. A firmę poznaje się jak działa kiedy trzeba a nie jak jest dobrze. A co do ciszy o brinkach .... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243949-Ciekn%C4%85cy-Brink-Renovent-Excellent-300 To, ze wydajny wymiennik trzeba odmrażać (czy to czasowym ograniczeniem nawiewu, czy grzałką) jest dla mnie oczywiste. To i to kosztuje. Tylko,że mamy produkt za 7 tysi, tak zachwalany przez przez TB (zresztą podobnie wcześniej namiętnie zachwalał Frapola) jako przystosowane (w odróżnieniu od zagranicznej konkurencji) do polskich zim i okazuje się, że wystarczy tydzień przy -10C i jest problem i serwis w Polsce. A nawet, jak zrobi się cieplej, to tez szału nie ma. Brinków też jest tu dużo i jakoś o problemach cicho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 No, ale przynajmniej o +2C z anemostatów cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts