Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawność rekuperatora - TEMPERATURY uzyskiwane

Recommended Posts

tylko troszkę dziwne jak na moją wiedzę w tym zakresie [ nikłą ] bo tak:

- temperatura nawiewu uzależniona jest od temperatury wywiewu i temperatury z czerpni

- powietrze z czerpni przechodzi przez wymiennik i pobiera temperaturę z wymiennika ogrzanego przez powietrze z wywiewu

- dochodzi jeszcze temperatura samego rekuperatora tzn miejsce gdzie on się znajduje ma wpływ na uzyskaną wydajność ,ale w małym stopniu

i teraz : [ moje dywagacje ]

- skoro masz temperaturę wywiewu niższą niż moja to masz większe straty niż ja lub bardzo porównywalne , chyba że masz mniejszą temperaturę zadaną w domu [ ja mam 22-22.5'C ]

- dochodzi jeszcze miejsce gdzie znajduje się reku, w moim wypadku jest to kotłownia [ ostatni pomiar 17-18'C ] i ona może działać na plus w momencie gdy reku nie jest zaizolowany.

- na tym zdjęciu widać że masz włączone dwa systemy podgrzewania FPX, FPX1 [ chyba ]

możesz podać jakie teraz masz wyniki ? też mam instalacje na pe-flexach termokontrol, projekt instalacji przez asolta i wykonanie przez asolta.

Latem czekam na wihajstra aż mi podłączy chłodnice reku <> PC bo to chyba lepsze niż GWC

i czy ciśnienie może mieć wpływ bo temperatury dziwnie się zachowują np teraz mam :

wywiew 21.1

czerpnia 1.3

nawiew 15.1

Zrobione przed chwilą20160116_150102(1).jpg

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mikolaj1001, manix76 jaką macie tem. w domu ?

u mnie różnica jest 1-2 'C między domem a wywiewem więc starty na poziomie 5 -10%.

Też mi nie pokazuje wartości w % grzałki i tem. za grzałka jak jest włączona.

Taki wynik przed chwilą:

reku15,8.jpg

Edytowane przez Salah

manix76, a ile masz na anemostatach nawiewnych ?

Jeden stopień mniej niż na nawiewnym czujniku centrali. Ale różnica zależna jest od temp na strychu.

Docieplam właśnie kanały i centrale. Po dodaniu 5cm wełny na kanały wywiewne, temperatura podskoczyła z 18 do 21 stopni.

Edytowane przez manix76