Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękający sufit podwieszany 3 tygodnie po zrobieniu.

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów. Piszę z zawołaniem o pomoc. Otóż wykonuję remont mieszkania w kamienicy. Zleciłem fachowcom podwieszenie sufitu w pomieszczeniu o powierzchni 30m2. Po ok. 3 tygodniach od zakończenia prac na suficie zaczęły pojawiać się pęknięcia. Najpierw 3 w kilku miejscach. Po paru dniach kilka następnych. Fachowcy twierdzą, że taki sufit ma prawo pękać bo sufit "pracuje". Poza tym niby płyty gk wysychają. Mówią również, że taki sufit ma prawo pękać jeszcze przez 5 lat. Widziałem że na łączenia płyt stosowali siatkę w rolce oraz uniflot knaufa. Kiedy w różnych miejscach naciskam ręką na płytę ugina się ona dość widocznie (ok 3-5mm) oraz słychać przy tym trzaski dobiegające z wnętrza konstrukcji. Po tym jak zwróciłem na to uwagę, zaszpachlowali oni te pękniecia. Czy fachowcy odwalili mi fuszerkę czy to po prostu taka jest uroda tych konstrukcji, że pękają? Bardzo proszę o pomoc bo teraz jest jeszcze czas na ewentualne poprawki.

Jak w kamienicy to odwalili fuszerke że pęka. Pękać to może co najwyżej w świeżo budowanym domu z użytkowym poddaszem - bo tam dach ma prawo pracować i schnąć - ale z 2 lata a nie 5.

U mnie tak było - robiłem regipsy po pół roku od wykonania więźby - po 2 tygodniach pojawiły sie na 100m2 powierzchni sufitów i skosów w sumie z 3 rysy, każda po poł metra. Po dwóch latach zaszpachlowałem i jak na razie po pół roku nic sie nie dzieje

... możliwe, że rozstaw profili nośnych jest niezgodny z zasadami budowy sufitu podwieszonego i tym samym inaczej pracuje niż powinien

http://www.rigips.pl/static/1/1365/img/020c5c7d67b32d42d3fa746b5befaf9e_0_0_n_100/43711full.jpg

Ja tez podepne sie pod temat, rok temu byl robiony strop drewniany, tzn ukoadane drewniane belki 12x25, po pol roku byl robiony sufit podwieszany, dokladnie w ten sposob jak podales na rysunku. I mimo wszystko peka, i w malych pomieszczeniach i w duzym salonie, powoli rysuje sie na laczniach plyt, byla dawana siatka i uniflot. Mozliwe ze belki jeszcze az tak pracuja ze ciagna stelaz?

... "połączenie ślizgowe" ( wg rozwiązań systemowych ) na łączeniu sufitu ze ścianą ( po obwodzie sufitu ) wydaje się być najlepszą opcją dla " pracujących " elementów nośnych budynku, np. detal 5.60.03

http://www.rigips.pl/400,a,3-szczegoly-sufitow-podwieszanych-monolitycznych.htm

... a przy okazji są i pokazane na stronie jw systemowe detale dylatacji :) i innych charakterystycznych połączeń. Taka podstawowa wiedza dla wykonawców sufitów z g.k.

Bajki Ci opowiadaja.

Prawdopodobnie blad jaki popelnili to najpierw przykleili siatke a pozniej nakladali mase spoinowa.

Choc blednie mogl zostac wykonany stelaz i plytowanie.

Generalnie plyty nie maja prawa pekac. Pisze generalnie bo przy tysiacach m2 moze zdarzyc sie jedno pekniecie.

Ale od tego jest gwarancja.

Pozdrawiam

Bajki Ci opowiadaja.

Prawdopodobnie blad jaki popelnili to najpierw przykleili siatke a pozniej nakladali mase spoinowa.

Choc blednie mogl zostac wykonany stelaz i plytowanie.

Generalnie plyty nie maja prawa pekac. Pisze generalnie bo przy tysiacach m2 moze zdarzyc sie jedno pekniecie.

Ale od tego jest gwarancja.

Pozdrawiam

A jaka jest roznica w naklejeniu siatki i zagipsowaniu a nalozeniem gipsu i zasiatkowaniu? Ja robilem to pierwsze