Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki a jastrych anhydrytowy

jarekFTW

Recommended Posts

Witam, mam do Was pytanie. We wrześniu miałem wylewany jastrych anhydrytowy knauffa, którego nie trzeba szlifować (brak mleczka).

W połowie stycznia mam mieć montowany piec, a do tego potrzebna jest skończona kotłownia (płytki pod piecem).

I tu pojawia się problem - czy jastrych już wysechł, by płytki się do niego kleiły. W sumie jest to trochę paradoks, bo jastrych musi być wygrzany (w domu grzane jest dwoma nagrzewnicami na ropę, w ciągu dnia temperatura ok 15 stopni), ale aby zacząć grzać podłogówką potrzebuje płytek w kotłowni.

Zakupiłem grunt Mapei Primer G oraz klej na ogrzewanie podłogowe, w tym jastrych (napisane jest, by przedtem zastosować Primer G).

Czy to wystarczy, czy jeszcze jakieś środki zapobiegawcze zastosować?

Drodzy Państwo,

Od lat wykonujemy anhydryty i systemy grzewcze i bez problemu płytki na 2m2, czy 3m2 pod piec, pompę ciepła itd, możecie śmiało kleić od początku bez fugowania, pamiętając o tym, aby nie przykleić ich w całej kotłowni tylko na malutkiej powierzchni potrzebnej tylko na piec/pompe, żeby wilgoć spokojnie mogła sobie wychodzić bokiem, jak zaczniecie wygrzewanie :)

Aby przyklejać płytki dalej na całej powierzchni domu należy uzyskać tzw. suchy jastrych, a momentem jego uzyskania jest poziom wilgotności szczątkowej ≤0,3%CM przy jastrychach grzewczych i ≤0,5%CM przy nie grzewczych.

Dla wstępnej orientacji, czy jastrych jest już suchy, można wykonać "test foliowy". Test ten polega na dokładnym przyklejeniu 1m2 folii PE do jastrychu i pozostawieniu jej na 24 godziny. Jeżeli po tym okresie czasu powierzchnia folii bezpośrednio przylegająca do jastrychu jest absolutnie sucha

(brak pary, skroplin), wówczas można domniemać, że jastrych osiągnął dojrzałość do prowadzenia dalszych prac.

Niemniej jednak wylewkę anhydrytową uznaje się za suchą, gdy po sprawdzeniu higrometrem typu CM, poziom wilgotności szczątkowej jastrychu wynosi ≤0,3%CM przy jastrychach grzewczych i ≤0,5%CM przy nie grzewczych.

Jedynie pomiar aparatem CM jest wiarygodnym źródłem informacji o poziomie wilgotności szczątkowej jastrychu.

Pomiaru wilgotności szczątkowej należy dokonywać w największym pomieszczeniu, w najgrubszej warstwie wylewki, tylko w miejscach wcześniej oznaczonych tak, aby nie doszło również do uszkodzenia systemu grzewczego.

Jedynie osiągnięcie dopuszczalnego poziomu wilgotności szczątkowej CM pozwala na wykonanie dowolnej okładziny podłogowej na jastrychach.

Pozdrawiam

Antoni

Edytowane przez termolit

Cieszę się, że mogłem pomóc :-)

Przejrzyj jeszcze protokół wygrzewania jastrychów, który powinieneś otrzymać od wykonawcy.

Cezary, w protokole dokładnie masz opisane krok po kroku jak powinno wyglądać dobrze zrobione wygrzewanie.

Dedykowane grunty i kleje na wylewkę anhydrytową pod płytki, podłogi drewniane: http://www.termolit.pl/blog/grunty-kleje-na-jastrych-anhydrytowy/

W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt tel 513 148 985 chętnie pomogę/doradzę w kwestii wylewek anhydrytowych i ich wykończenia czy całych systemów grzewczych tj. pomp ciepła, podłogówki, reku etc.

Pozdrawiam Serdecznie i powodzenia :-)

Antoni

Edytowane przez termolit