goorek45 10.01.2016 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Szanowni Państwo,mam pytanie odnośnie CWU - w moim domuu nadszedl czas na montaz i uruchomienie ogrzewania. Piec Vaillant Ecotec 14 jednofuncyjny wraz z zasobnikiem CWU. Jest ono odpalone i działa, póki co, zdaje sie prawidłowo. Jest to na razie etap konczenia budowy a więc odpalone jest tylko CO. Mój lekki niepokój, a może raczej zastanowienie, wzbudził fakt, że serwisant Vaillant przy rozruchu spytał czy będę używał CWU. Powiedziałem, że na razie napewno nie. Więc rozpiął kostkę w piecu i kazał ją spiąć jak trzeba będzie używać CWU. Oczywiście w ramach oszczędności. Pytanie moje jest takie: czy przy założeniu, że w zasobniku jest woda (no bo jest puszczona) a nie będzie ona grzana, to nie dojdzie do jakichś niepożądanych skutków typu jakieś bakterie etc? Czy każdy piec "defaultowo" wygrzewa CWU przeciwko np legionelli. Czy moze po prostu lepiej załączyć to CWU w jakichś tam godzinach tylko minimalnych ale zeby to wygrzewania następowało? Czy olac temat i nic się nie stanie jeszcze przez 2-3 miesiace do momentu wprowadzenia się?Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goorek45 11.01.2016 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Czyli jednak lepiej załączyć CWU? Czyli co ustawić przedział czasowy na jakąś godzine dziennie, a piecyk "zielony" tak czy siak będzie robił przegrzew? (o ile takie ustawienie fabrycznie jest ustawione). Zapobiegnie to tez innym gromadzącym się bakteriom czy innym syfom (jakim?). Jak mam miesiecznie dopłacić trochę plnów ale mieć pewność, że po wprowadzeniu nie będziemy siebie i dzieci podtruwać to oczywiście nie ma dyskusji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts