Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba gruntująca nie trzyma

Recommended Posts

Mieszkanie w stanie deweloperskim.

Zeszlifowałem ściany siatką.

Zagruntowałem ściany (Acryl Putz 40) – wałek.

Położyłem warstwę gładzi (Acryl Putz Finish).

Wyrównałem papierem ściernym.

Odpyliłem.

Pomalowałem ściany farbą gruntującą Śnieżka – wałek.

W czasie malowania w miejscach gdzie była cienka warstwa gładzi, farba nie trzyma (szwagier na odległość stwierdził, że gładź ześlizgnęła się po gruncie). Efekt - niedomalowane dziury lub powierzchnie nakrapiane farbą na przemian z dziurami.

Wszystkie produkty są jednego producenta. Co zrobiłem źle?

Jak to wyprostować? Czy mogę przeszlifować te dziury, następnie wyrównać gładzią, szlif, odpylenie i ponownie farba gruntująca?

Co z kolejnymi ścianami? Nie dawać na początku gruntu, tylko od razu gładź a może grubo gładzi? A może tak jak było tylko zamiast farby gruntującej zwykły grunt? Ratujcie Panowie :)

Chyba za dużo tego gruntu i dlatego wałek odkleja gładź. Pewnie wałek z długim włosiem namoczył gładź i odkleiła się. Lepiej było gruntować na gładzi pędzlem.

Ja osobiście zawsze rozcieńczam grunt pół na pół z wodą. Jak zrobisz szybę na ścianie to nawet kilka warstw farby nie pokryje bo wałek będzie się ślizgał.

Chyba za dużo tego gruntu i dlatego wałek odkleja gładź. Pewnie wałek z długim włosiem namoczył gładź i odkleiła się. Lepiej było gruntować na gładzi pędzlem.

Ja osobiście zawsze rozcieńczam grunt pół na pół z wodą. Jak zrobisz szybę na ścianie to nawet kilka warstw farby nie pokryje bo wałek będzie się ślizgał.

Na gładź dawałem farbę gruntującą (śnieżka) i to farba ściągnęła gładź.

Czyli z tego co zrozumiałem - mam na innych ścianach (już wygładzonych gładzią) nie dawać farby gruntującej tylko sam rozcieńczony grunt i to jeszcze pędzlem.

• 3 weeks później...
Na gładź nałożyłem grunt jak mi fachowiec od śnieżki polecił - spryskiwaczem pod ciśnieniem - taka mgiełka a następnie wałkiem. Po takim gruntowaniu w niektórych miejscach zrobiły się przebarwienia od gruntu. Nałożyłem farbę i dejavu - znowu w niektórych miejscach gładź odchodzi. Przy drugiej warstwie farby przebarwienia od gruntu dalej widoczne.Ręce opadają i nie mam pomysłu co zrobić z pozostałymi pokojami. Jak malować? Nie gruntować? Nie dawać gładzi?

Szanowny Panie,

problem z odspajaniem się gładzi tkwi w zbyt cienkim nałożeniu masy na ścianę. Każda warstwa gładzi powinna być nałożona w grubości minimum 1 mm. Ścian nie należy szlifować międzywarstwowo, a jeśli taka czynność miała miejsce, ściany trzeba dokładnie odpylić i zagruntować ACRYL-PUTZ® GK 42 Grunt polimerowy kontakt: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gk42-grunt-kontakt Po ostatecznym wyrównaniu ścian – po drugiej warstwie szpachli – czynność odpylania i gruntowania należy powtórzyć.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka