Magnusone 11.01.2016 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Mieszkanie w stanie deweloperskim. Zeszlifowałem ściany siatką. Zagruntowałem ściany (Acryl Putz 40) – wałek. Położyłem warstwę gładzi (Acryl Putz Finish). Wyrównałem papierem ściernym. Odpyliłem. Pomalowałem ściany farbą gruntującą Śnieżka – wałek. W czasie malowania w miejscach gdzie była cienka warstwa gładzi, farba nie trzyma (szwagier na odległość stwierdził, że gładź ześlizgnęła się po gruncie). Efekt - niedomalowane dziury lub powierzchnie nakrapiane farbą na przemian z dziurami. Wszystkie produkty są jednego producenta. Co zrobiłem źle? Jak to wyprostować? Czy mogę przeszlifować te dziury, następnie wyrównać gładzią, szlif, odpylenie i ponownie farba gruntująca? Co z kolejnymi ścianami? Nie dawać na początku gruntu, tylko od razu gładź a może grubo gładzi? A może tak jak było tylko zamiast farby gruntującej zwykły grunt? Ratujcie Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert45 12.01.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Chyba za dużo tego gruntu i dlatego wałek odkleja gładź. Pewnie wałek z długim włosiem namoczył gładź i odkleiła się. Lepiej było gruntować na gładzi pędzlem. Ja osobiście zawsze rozcieńczam grunt pół na pół z wodą. Jak zrobisz szybę na ścianie to nawet kilka warstw farby nie pokryje bo wałek będzie się ślizgał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnusone 12.01.2016 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Chyba za dużo tego gruntu i dlatego wałek odkleja gładź. Pewnie wałek z długim włosiem namoczył gładź i odkleiła się. Lepiej było gruntować na gładzi pędzlem. Ja osobiście zawsze rozcieńczam grunt pół na pół z wodą. Jak zrobisz szybę na ścianie to nawet kilka warstw farby nie pokryje bo wałek będzie się ślizgał. Na gładź dawałem farbę gruntującą (śnieżka) i to farba ściągnęła gładź. Czyli z tego co zrozumiałem - mam na innych ścianach (już wygładzonych gładzią) nie dawać farby gruntującej tylko sam rozcieńczony grunt i to jeszcze pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graza.m 14.01.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Na to wygląda, miałam ten sam problem i taka taktyka zadziałała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnusone 15.01.2016 01:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Po tym gruncie rozcieńczonym mogę już dać farbę lateksową czy powinno się zrobić jakąś mieszankę podkładową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert45 15.01.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Żadnych dodatkowych podkładów tylko farba nawierzchniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnusone 03.02.2016 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Na gładź nałożyłem grunt jak mi fachowiec od śnieżki polecił - spryskiwaczem pod ciśnieniem - taka mgiełka a następnie wałkiem. Po takim gruntowaniu w niektórych miejscach zrobiły się przebarwienia od gruntu. Nałożyłem farbę i dejavu - znowu w niektórych miejscach gładź odchodzi. Przy drugiej warstwie farby przebarwienia od gruntu dalej widoczne.Ręce opadają i nie mam pomysłu co zrobić z pozostałymi pokojami. Jak malować? Nie gruntować? Nie dawać gładzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 05.02.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Szanowny Panie, problem z odspajaniem się gładzi tkwi w zbyt cienkim nałożeniu masy na ścianę. Każda warstwa gładzi powinna być nałożona w grubości minimum 1 mm. Ścian nie należy szlifować międzywarstwowo, a jeśli taka czynność miała miejsce, ściany trzeba dokładnie odpylić i zagruntować ACRYL-PUTZ® GK 42 Grunt polimerowy kontakt: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gk42-grunt-kontakt Po ostatecznym wyrównaniu ścian – po drugiej warstwie szpachli – czynność odpylania i gruntowania należy powtórzyć. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts