Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z PW zbrojone połączenie elastyczne

marekbo

Recommended Posts

Witam,

Czy dozwolone jest podłączenie do kominka elastycznych połączeń np: za pomocą przewodów w stalowym oplocie z uszczelkami? (może coś z przemysłowych rozwiązań). Będę wymieniał kominek na wolnostojący z PW (obieg zamknęty) i chciałbym za kominkiem zrobić przyłącza na stałe w ścianie (z rurek miedzianych w zwojach, zakończone odpowiednim gwintem). Odcinek do ściany chciałbym zrobić przewodami elastycznymi (wężownica, zasilanie i powrót). Co na to przepisy, normy?.

Witam.

Nie widzę tu żadnego problemu ani też konieczności szukania w przepisach.

Przyłączami elastycznymi podłącza się większość piecyków z płaszczem wodnym na drewno i piecyków pelletowych. Przy tych ostatnich to praktycznie standard.

Pozdrawiam.

Witam.

Nie widzę tu żadnego problemu ani też konieczności szukania w przepisach.

Przyłączami elastycznymi podłącza się większość piecyków z płaszczem wodnym na drewno i piecyków pelletowych. Przy tych ostatnich to praktycznie standard.

Pozdrawiam.

Skoro można to fajnie :), przejrzałem mnóstwo zdjęć kominków z płaszczem i nie znalazłem żadnego z takim podłączeniem, wszystko na sztywno. Wąż solarny by się nadał?, wytrzymuje wysokie ciśnienie i temperatury.

Kominki podłącza się solidnie (ja zwykle nie używam lutu miękkiego), gdyż są one często trwale zabudowywane. Robiąc dostęp, można tak jak Forest napisał. Kwestia prawna, pozostaje otwarta...Kocioł, to nie solar (z punktu widzenia prawa na pewno;))

Myślę, że najlepszym aktem prawnym byłaby tu pisemna zgoda producenta lub uprawnionego dystrybutora rur na ich tego typu zastosowanie. Przepisy ogólne mogą być mało precyzyjne.

Trzeba pamiętać, że w układzie solarów co innego krąży w charakterze czynnika, w sensie, że może mieć inne działanie, jeżeli biega o korozję np.

Ja bym unikał wszelkich historii z uszczelkami, z jakimś tworzywem w ogóle.

Co w przypadku zagotowania lub wypchnięcia wody z układu?

Z glikolu nie wytrąca się też kamień kotłowy.

Pozdrawiam