Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyregulować szczelność okna

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie: jak wyregulować szczelność okna przed zimą? Jak przeczytałem, to odpowiedzialne za to okucia( rolki mimośrodowe) znajdują się na skrzydle z boku i na dole. Z jednej strony okna są 2 rolki, a w pozostałych po jednej.

http://wstaw.org/m/2016/01/11/WP_20160111_11_25_14_Pro_jpg_300x300_q85.jpg

W którą stronę je kręcić ( zgodnie/niezgodnie ze wskazówkami zegara?) i jak poznać, że są dobrze wyregulowane?

pozdrawiam

Potrzebujesz wyregulować bo czujesz nieszczelność? Czy tak profilaktycznie?

Na zdjęciu rolka jest dociśnięta. Gdy kręcisz kluczem, to widać kiedy odległość między rolką a częścią skrzydła się zmniejsza (jest mocniej dociśnięte).

W oknach tej firmy jeszcze nie miałem potrzeby tego praktykować, także jeśli czujesz jakiś przewiew, to sprawdź poprawność montażu. Bardziej obstawiam konieczność przesunięcia skrzydła w prawo/lewo niż potrzebę docisku.

Ps. Założyłeś temat w podforum eksperckim firmy Oknoplast. Jest ono mniej uczęszczane niż główne forum :

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?61-Okna-okna-dachowe-drzwi-bramy-gara%C5%BCowe

jeśli oczekujesz porady od p[rzedstawiciela Oknoplast to ok, ale jeśli chcesz poznać szersze opinie to mogę przenieść temat do wskazanego forum głównego.

Z poczuciem że jest "chłodniej" trudno dyskutować, ale mało kiedy wina leży bezpośrednio w oknie. Jeśli masz "namierzony" konkretny przewiew to trzeba wyregulować. To czuć gdy wieje, ale jeśli nie wiesz, to zrób test z płomieniem świeczki- zapalniczki (tylko uważaj na firanki).

Jeśli odnosisz się ogólnie, do całego pokoju - to na sprawę też trzeba spojrzeć kompleksowo a nie tylko na okno.

• 8 months później...

Dzień dobry,

może Pan wyregulować swoje okna, dokręcając śruby regulacyjne kluczem imbusowym 4mm. W dalszej kolejności konieczne będzie wyregulowanie skrzydeł ościeżnicy za pomocą klucza imbusowego 2,5 mm. Ważne jest również sprawdzenie szczelności okuć na górze i dole okna.

Serdecznie pozdrawiam,

Grzegorz Bułat,

Kierownik technologii Oknoplast