Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki klej do mocowania płyt poliuretanowych na elewację?

Recommended Posts

Jak w tytule.

Zamierzam ocieplić ściany zewnętrzne i wykonać elewację płytami poliuretanowymi z obustronną powłoką mineralną, zamiast styropianu grafitowego.

Płyty PUR z felcem mają mieć grubość 16 cm co zastąpi 25 cm grafitu i poprawi zarazem estetykę budynku.

Pozdrawiam

Cezary

PS. Napisałem też w innym dziele i nie wiem jak tam ten wpis usunąć, Przepraszam za dublowanie.

Proponuję piankę Ceresita CT-84

Obejrzałem filmik jak montowany jest styropian pianką do podłoża i przed następnym etapem prac szlifowany.

Wadą, a może zaletą płyt poliuretanowych, które chcę stosować jest to, że mają nałożoną okładzinę mineralną i po przyklejeniu bez sensu jest szlifowanie. Mineralnej powłoki powinien świetnie trzymać się mineralny klej. Technologia wylewania płyt z poliuretanu wymaga jakiejkolwiek przekładki w fazie produkcji. Obojętnie czy to blacha, folia aluminiowa, papa lub tkanina z wełny mineralnej. Ta ostatnia na pewno dobrze jest sczepiona z płytą.

Mój kandydat na wykonawcę podjął się przyklejenia płyt do muru z taką dokładnością, która wykluczy wyrównujące szlifowanie.

Natomiast klej muszę wybrać sam. Nie znam się na klejach i oczekuję tu porady od fachowców w tej dziedzinie.:yes:

Pozdrawiam

Cezary

• 5 years później...

No i jak Ci poszło te klejenie? Ja chcę użyć płyty PIR z tzw welonem szklanym i przyklejać je do YTONGa. Znalazłem taki klej poliuretanowy w aerozolu Soudabond Easy Winter:

https://www.soudal.pl/kleje/item/938-klej-poliuretanowy-w-aerozolu-soudabond-easy-winter

Czy ktoś może go stosował do tego i jak to wyszło??

Robiłem testy klejenia niewielkich próbek PIR na piankę z puszki i zaprawę do klejenia styro, to słabo się trzymało na ścianie.

Płyty miały pochodzić z firmy Górstal, ale ta zwlekała z opracowania technologii klejenia na ścianie i w końcu ociepliłem dom grafitem. Masz w mojej stopce.

Po kilku miesiącach od zakończenia u mnie prac związanych z ociepleniem i elewacją, Górstal jednak opublikował opis kompletnego systemu klejenia płyt PIR.

A miałem mieć ocieplone wszystkie przegrody PIR-em.