Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt przyłączy - problem

marekssss

Recommended Posts

Powitać, odebrałem dziś pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego, przyłącze kanalizacyjne mam już na działce, energetyczne robi energetyka - mam już skrzynkę w granicy i czekam za fv za wykonanie przyłącza. W adaptowanym projekcie były uwzględnione przyłącza: kanalizacja + energetyka tzn instalacja zewnętrzna prowadząca do studzienki kanalizacji od budynku oraz instalacja zewnętrzna prowadząca przewód yky do skrzynki energetycznej w której ma być licznik. Przyłącze wodnę miałem wpisane w projekcie "wg. oddzielnego opracowania" które również zrobiłem i zgłosiłem budowę przyłącza wodnego.

Teraz do rzeczy, miła Pani w starostwie powiedziała mi że potrzebny będzie odrębny projekt instalacji zewnętrznej kanalizacji oraz elektryki - od budynku do przyłącza. O co chodzi? Skoro mam projekt w którym również mam podane jak na tacy, jak, gdzie i jaka ma być specyfikacja instalacji zewnętrznej od budynku do przyłącza. Nie rozumiem tego. Przerabiał ktoś taki temat?

Edytowane przez marekssss

I pani ma rację. w projekcie typowym adaptowanym są instalacje wewnętrzne. Na planie zagospodarowania architekt rysuje trasy przyłączy, ale to nie jest projekt. Projekt zawiera plan przyłączy , proflie z podaniem rzędnych projketowanym oraz szczegóły właczeń do sieci oraz opis. Jeśli masz warunki podłaczenia do sieci kanalizacyj nej, to tam powinno byc napisane, co trzeba zrobić, aby się podłączyć do kanalizacji.

I pani ma rację. w projekcie typowym adaptowanym są instalacje wewnętrzne. Na planie zagospodarowania architekt rysuje trasy przyłączy, ale to nie jest projekt. Projekt zawiera plan przyłączy , proflie z podaniem rzędnych projketowanym oraz szczegóły właczeń do sieci oraz opis. Jeśli masz warunki podłaczenia do sieci kanalizacyj nej, to tam powinno byc napisane, co trzeba zrobić, aby się podłączyć do kanalizacji.

Tak, wszystko rozumiem jednak już mam przyłącza na działce. Mam zrobione przyłącze kanalizacyjne. Studzienka jest w działce, robiona na moje zlecenie (kilka lat temu gdy była w okolic robiona kanalizacja więc wówczas pisałem wnioski o zrobienie przyłącza i zostało ono zrobione) Jak i również przyłącze energetyczne jest na działce. Skrzynka energetyczna jest w granicy działki. To na odcinek 16m który brakuje muszę mieć odrębny projekt który jest wpisany w projekt budowlany domu? (zarówno kanalizacji jak i prądu)

Mój projektant który mi robił adaptację ma również uprawnienia do projektowania takich rzeczy i również to zaprojektował.

Dodatkowo mam wpisane: Projekt budynku jednorodzinnego wraz z instalacjami zewnętrznymi. Dlatego tego nie rozumiem jak i mój projektant również.

Edytowane przez marekssss

Wszystko wyjaśnione. Nie potrzebuję odrębnych projektów na odcinek od budynku do przyłącza ponieważ to jest instalacja wewnętrzna. Miła pani w Starostwie Powiatowym się pomyliła. Źle zdefiniowała projekt, uznała że nie ma przyłączy (prądu oraz kanalizacji) i dlatego wpisała "wg odrębnego opracowania". A mój projekt (adaptacja) obejmuje również instalację wewnętrzną (czyli na mojej działce) prowadzącą od budynku do przyłącza a nie samo przyłącze które już istnieje.

Pozdrawiam