rustin 21.01.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 A ja nie chcę zrobić samemu dlatego pytam o cenę za całość. Nie raz pojawia się na forum kwota , że cena WM z reku to koszt 5 tyś ale jak co do czego , do właśnie LUNA i samemu robione. Chcę wiedzieć realną cenę za WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.01.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 A ja nie chcę zrobić samemu dlatego pytam o cenę za całość. Nie raz pojawia się na forum kwota , że cena WM z reku to koszt 5 tyś ale jak co do czego , do właśnie LUNA i samemu robione. Chcę wiedzieć realną cenę za WM Za dom ok. 140 mkw p.u. (parter+poddasze) cała instalacja z reku bez "kiwnięcia" palcem przez inwestora od 13k wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 21.01.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 2. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem z rozmowy, że taka wentylacja działa na zasadzie nawiewników higro w oknach i wyciągu w pomieszczeniach mokrych przez centralę. Czy to jest wentylacja WM ? "Higro" to są kratki. Otwierają się w zależności od poziomu wilgotności w pomieszczeniu z którego osuwane jest powietrze. Do tego potrzebny jest jeszcze wentylator, który będzie regulował swoją prędkość w zależności od przymknięcia poszczególnych kratek. Wyrównaniem ciśnienia (nawiewem) zajmują się najprostsze nawiewniki w oknach. Takie rodzaj wentylacji stosuje się w blokach. Ma ona na celu wyłącznie osuszenie pomieszczeń wilgotnych. W takich obiektach nikt nie zastanawia się: Czy komuś duszno? lub: Ile będzie kosztować ogrzewanie? Są to rozwiązania przemysłowe o dużych wydajnościach. Do domu jednorodzinnego ciężko będzie znaleźć analogiczny system. (o mniejszych wydajnościach) Jeśli nie potrafisz zrobić takiego systemu samodzielnie - odpuścił bym temat. Dobrze przemyślany system, o ile możliwe jest jego wykonanie nie generuje kosztów większych niż wentylacja grawitacyjna. Teoretycznie będziesz wyciągał wyłącznie taką ilość powietrza by osuszyć kuchnie z łazienką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.02.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Wcześniej odgrażałem się że będzie WM z odzyskiem ciepła. Dostałem nawet fajną ofertę na centralę (na życzenie bez grzałki elektr.) polskiego producenta firmy Barbor. Lecz mam wątpliwości czy jest sens ekonomiczny. Mam zakopany glikolowiec i myślę wpuszczać świeże powietrze przez nagrzewnicę/chłodnicę do wnętrza domu (dwie sypialnie i salon), a wyciągać z kuchni, łazienki i WC. Zamiast wydawać środki na centralę może lepiej zainwestować w bardzo dobre kanałowe wentylatory, filtry, czujniki stężenia CO2 i wilgotności? Powierzchnia podłóg 123 m2, parterówka i dwie osoby do zamieszkania, czasami imprezy z tańcami. Nagrzewnico/chłodnica 3,39 kW, opór dla powietrza 50 Pa przy 500 m3/h Na lato baypass do chłodnicy, bo ma robić za klimę. Pozdrawiam Cezary PS. Dopiero po jutrze będę mógł odpisać, bo jutro jadę na targi BUDMA:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.04.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Wcześniej odgrażałem się że będzie WM z odzyskiem ciepła. Dostałem nawet fajną ofertę na centralę (na życzenie bez grzałki elektr.) polskiego producenta firmy Barbor. Lecz mam wątpliwości czy jest sens ekonomiczny. Mam zakopany glikolowiec i myślę wpuszczać świeże powietrze przez nagrzewnicę/chłodnicę do wnętrza domu (dwie sypialnie i salon), a wyciągać z kuchni, łazienki i WC. Zamiast wydawać środki na centralę może lepiej zainwestować w bardzo dobre kanałowe wentylatory, filtry, czujniki stężenia CO2 i wilgotności? Powierzchnia podłóg 123 m2, parterówka i dwie osoby do zamieszkania, czasami imprezy z tańcami. Nagrzewnico/chłodnica 3,39 kW, opór dla powietrza 50 Pa przy 500 m3/h Podobna sytuacja jak u mnie.Tyle że,spoglądam realnie na grzanie/chłodzenie przez GGWC.Glikolowiec jedynie do zabezpieczenia wentyli przed zamarzaniem.Planuję klimę z PC do chłodzenia (salon,przedpokój z rozejściem do sypialni)-widziałbym glikol chłodzący nawiewane powietrze do sypialni i łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 15.04.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Podobna sytuacja jak u mnie.Tyle że,spoglądam realnie na grzanie/chłodzenie przez GGWC.Glikolowiec jedynie do zabezpieczenia wentyli przed zamarzaniem.Planuję klimę z PC do chłodzenia (salon,przedpokój z rozejściem do sypialni)-widziałbym glikol chłodzący nawiewane powietrze do sypialni i łazienki. Już lekko zmieniłem koncepcję i opisałem założenia tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209140-Wentylacja-hybrydowa-WMG/page237 Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kodak 16.04.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 a ja mam rekuperację kilka ładnych miesięcy i rachunki za ogrzewanie spadły o 1/3, nie spodziewałem się, że aż tak a jednak. Do tego zupełnie inny komfort życia, zawsze miałem zaparowane okna, teraz wilgotność spadła, zero pleśni, grzybów. Polecam http://www.krakow.bartoszwentylacja.com.pl/ mają bardzo dobre ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.04.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 a ja mam rekuperację kilka ładnych miesięcy i rachunki za ogrzewanie spadły o 1/3, nie spodziewałem się, że aż tak a jednak. Do tego zupełnie inny komfort życia, zawsze miałem zaparowane okna, teraz wilgotność spadła, zero pleśni, grzybów. Polecam http://www.krakow.bartoszwentylacja.com.pl/ mają bardzo dobre ceny. Po pierwsze w ładnych miesiącach nie ma potrzeby stosowania rekuperacji tylko w brzydkich. Po drugie Twoja reklama nie pasuje do tego wątku. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 16.04.2016 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Kłamstwo na resorach, głupia reklama firmy na dodatek. Kodak - jeśli okna były wiecznie zaparowane, wszędzie pleśń i grzyby to znaczy że nie było żadnej wentylacji. Czyli w momencie uruchomienia rekuperacji strumień powietrza wentylacyjnego zwiększył się conajmniej kilkanaście razy, gdy tymczasem reku odzyskuje około 80% ciepła z wyrzucanego powietrza. Czyli w opisywanym wypadku wydatki na ogrzewanie WZROSNĄ, ale za to będzie się żyło zdecydowanie lepiej, bez wilgoci, grzybów i ze świeżym powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia.z 21.12.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) Edytowane 21 Grudnia 2016 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.12.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 nadia.z ; Kodak - Super reklamy - co za wysyp bezwartościowych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts