Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna bez rekuperatora

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja nie chcę zrobić samemu dlatego pytam o cenę za całość. Nie raz pojawia się na forum kwota , że cena WM z reku to koszt 5 tyś ale jak co do czego , do właśnie LUNA i samemu robione. Chcę wiedzieć realną cenę za WM

Za dom ok. 140 mkw p.u. (parter+poddasze) cała instalacja z reku bez "kiwnięcia" palcem przez inwestora od 13k wzwyż.

2. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem z rozmowy, że taka wentylacja działa na zasadzie nawiewników higro w oknach i wyciągu w pomieszczeniach mokrych przez centralę. Czy to jest wentylacja WM ?

"Higro" to są kratki.

Otwierają się w zależności od poziomu wilgotności w pomieszczeniu z którego osuwane jest powietrze.

Do tego potrzebny jest jeszcze wentylator, który będzie regulował swoją prędkość w zależności od przymknięcia poszczególnych kratek.

Wyrównaniem ciśnienia (nawiewem) zajmują się najprostsze nawiewniki w oknach.

Takie rodzaj wentylacji stosuje się w blokach.

Ma ona na celu wyłącznie osuszenie pomieszczeń wilgotnych.

W takich obiektach nikt nie zastanawia się: Czy komuś duszno? lub: Ile będzie kosztować ogrzewanie?

Są to rozwiązania przemysłowe o dużych wydajnościach.

Do domu jednorodzinnego ciężko będzie znaleźć analogiczny system. (o mniejszych wydajnościach)

Jeśli nie potrafisz zrobić takiego systemu samodzielnie - odpuścił bym temat.

Dobrze przemyślany system, o ile możliwe jest jego wykonanie nie generuje kosztów większych niż wentylacja grawitacyjna.

Teoretycznie będziesz wyciągał wyłącznie taką ilość powietrza by osuszyć kuchnie z łazienką.

• 2 weeks później...

Wcześniej odgrażałem się że będzie WM z odzyskiem ciepła. Dostałem nawet fajną ofertę na centralę (na życzenie bez grzałki elektr.) polskiego producenta firmy Barbor. Lecz mam wątpliwości czy jest sens ekonomiczny. Mam zakopany glikolowiec i myślę wpuszczać świeże powietrze przez nagrzewnicę/chłodnicę do wnętrza domu (dwie sypialnie i salon), a wyciągać z kuchni, łazienki i WC. Zamiast wydawać środki na centralę może lepiej zainwestować w bardzo dobre kanałowe wentylatory, filtry, czujniki stężenia CO2 i wilgotności?

Powierzchnia podłóg 123 m2, parterówka i dwie osoby do zamieszkania, czasami imprezy z tańcami.:D

Nagrzewnico/chłodnica 3,39 kW, opór dla powietrza 50 Pa przy 500 m3/h

Na lato baypass do chłodnicy, bo ma robić za klimę.

Pozdrawiam

Cezary

PS. Dopiero po jutrze będę mógł odpisać, bo jutro jadę na targi BUDMA:wave:

• 2 months później...
Gość TwojPan
Wcześniej odgrażałem się że będzie WM z odzyskiem ciepła. Dostałem nawet fajną ofertę na centralę (na życzenie bez grzałki elektr.) polskiego producenta firmy Barbor. Lecz mam wątpliwości czy jest sens ekonomiczny. Mam zakopany glikolowiec i myślę wpuszczać świeże powietrze przez nagrzewnicę/chłodnicę do wnętrza domu (dwie sypialnie i salon), a wyciągać z kuchni, łazienki i WC. Zamiast wydawać środki na centralę może lepiej zainwestować w bardzo dobre kanałowe wentylatory, filtry, czujniki stężenia CO2 i wilgotności?

Powierzchnia podłóg 123 m2, parterówka i dwie osoby do zamieszkania, czasami imprezy z tańcami.:D

Nagrzewnico/chłodnica 3,39 kW, opór dla powietrza 50 Pa przy 500 m3/h

Podobna sytuacja jak u mnie.Tyle że,spoglądam realnie na grzanie/chłodzenie przez GGWC.Glikolowiec jedynie do zabezpieczenia wentyli przed zamarzaniem.Planuję klimę z PC do chłodzenia (salon,przedpokój z rozejściem do sypialni)-widziałbym glikol chłodzący nawiewane powietrze do sypialni i łazienki.

Podobna sytuacja jak u mnie.Tyle że,spoglądam realnie na grzanie/chłodzenie przez GGWC.Glikolowiec jedynie do zabezpieczenia wentyli przed zamarzaniem.Planuję klimę z PC do chłodzenia (salon,przedpokój z rozejściem do sypialni)-widziałbym glikol chłodzący nawiewane powietrze do sypialni i łazienki.

Już lekko zmieniłem koncepcję i opisałem założenia tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209140-Wentylacja-hybrydowa-WMG/page237

Pozdrawiam

Cezary

a ja mam rekuperację kilka ładnych miesięcy i rachunki za ogrzewanie spadły o 1/3, nie spodziewałem się, że aż tak a jednak. Do tego zupełnie inny komfort życia, zawsze miałem zaparowane okna, teraz wilgotność spadła, zero pleśni, grzybów. Polecam http://www.krakow.bartoszwentylacja.com.pl/ mają bardzo dobre ceny.

a ja mam rekuperację kilka ładnych miesięcy i rachunki za ogrzewanie spadły o 1/3, nie spodziewałem się, że aż tak a jednak. Do tego zupełnie inny komfort życia, zawsze miałem zaparowane okna, teraz wilgotność spadła, zero pleśni, grzybów. Polecam http://www.krakow.bartoszwentylacja.com.pl/ mają bardzo dobre ceny.

Po pierwsze w ładnych miesiącach nie ma potrzeby stosowania rekuperacji tylko w brzydkich.

Po drugie Twoja reklama nie pasuje do tego wątku.

Pozdrawiam

Cezary

Kłamstwo na resorach, głupia reklama firmy na dodatek. Kodak - jeśli okna były wiecznie zaparowane, wszędzie pleśń i grzyby to znaczy że nie było żadnej wentylacji. Czyli w momencie uruchomienia rekuperacji strumień powietrza wentylacyjnego zwiększył się conajmniej kilkanaście razy, gdy tymczasem reku odzyskuje około 80% ciepła z wyrzucanego powietrza. Czyli w opisywanym wypadku wydatki na ogrzewanie WZROSNĄ, ale za to będzie się żyło zdecydowanie lepiej, bez wilgoci, grzybów i ze świeżym powietrzem.

• 8 months później...