bt9 12.01.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Witajcie koledzy. Przede mną rysuje sie już konieczność zaplanowania instalacji rekuperacji.Dom z lat 70, dwa piętra po 50m2 plus garaż pod domem 50m2.Wentylację mechaniczną planuję tylko w części mieszkalnej czyli będzie na 100m2. Mam do was pytanie odnośnie tego gdzie umieścić rekuperator - w garażu który jest częściowo delikatnie ogrzewany czy na piętrze - kolo łazienki we wnęce - zmieściłby się tam akurat. W łazience będzie oczywiście wyższa temperatura niż w garażu.Jeśli miałbym robić rekuperator w garażu, to zużyję sporo więcej rur wentylacyjnych i dodatkowo czerpnia i wyżutnia byłyby ok 1m nad ziemią. Pytanie kolejne. Czy waszym zdaniem ogrzewajac dom piecem na pellet, ekogroszek warto przemyśleć zrobienie GWC? I wtedy może zrezygnować z rekuperatora? Mam nadzieję, że pytania są zrozumiałe.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 12.01.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Reku da ci tyle powietrza ile potrzebujesz i to jest zaletą. Stawiaj w najcieplejszym miejscu, wtedy odzysk jest największy, miej jednak na uwadze, że przy bardzo dużej wilgotności powietrza, na ścianach reku może wykroplić się woda. Ale przy odpowiedniej wymianie powietrza, nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 12.01.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Skoro centrala went. zmiesci Ci sie w tej wnece i z niej bedziesz miec krotsze kanaly to nie ma co sie dlugo zastanawiac i ja tam wstawic. Pamietaj, że z reku leci woda (skropliny) i trzeba ja odprowadzić, albo podstawic wiaderko Nad GWC się poważnie zastanow bo gdy masz dobry reku to zimą jest zbędne, chyba że laten chcesz odrobine schłodzić dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 13.01.2016 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Jeżeli w garażu masz temp dodatnią (najlepiej powyżej 10 stopni) to możesz przez niego poprowadzić czerpnię, długi kanał zimą dogrzeje powietrze, a latem schłodzi. U mnie reku stoi w starej kotłowni, gdzie jest koło 12 stopni, wydłużyłem kanał czerpni 3 metrową rurą spiro, i temperatura wzrosła o około 1,5stopnia. Mam zamiar wydłużyć go jeszcze bardziej, zimą dogrzeje, latem schłodzi tak jak GWC z tym, że koszt wyniesie około 100 zł Jest jedno, ale jeżeli w garażu będzie bardzo wilgotno, to wykropli się na takim spiro woda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 13.01.2016 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Dzięki chłopaki za podpowiedzi. Czyli reasumując wasze rady dobrze by było zrobic rekuperator w najcieplejszym miejscu - czyli zrobię go w łazience - a czerpnię poprowadzę do niego nie ze ściany 50cm dalej a jednak z garażu tj. z przedsionka garażu gdzie będzie najczyściej i najmniej wilgotnie, dzięki czemu uzyskam większy odzysk ciepła Przewód wydłuży się z 50cm na 8 metrów, ale zyskam na odzysku ciepła, rura od czerpni nie będzie ocieplona co zwiększy przekazanie ciepła do powietrza w nim. Będzie jednak zabudowana. Będzie ona szła pionowo, więc jeśli powstanie kondensat to spłynie poprostu ściankami w dół ( jeśli tak będzie w rzeczywistości to pomyślę o odpływie ) Pytanie 1 - czy zainstalowany w rekuperatorze ( tym najmniejszym ok. 200m3 ) wentylator da radę bez nadwyżki poboru mocy pociągnąć powietrze aż z garażu? Pytanie 2 - skoro będę pobierał ciepłe powietrze z garażu to czy waszym zdaniem wystarczy najtańszy rekuperaton typu luna za 1500zł? Bo nie będzie niebezpieczeństwa zamarzania itp. Być może macie coś lepszego do zaproponowania w "najniższej" cenie biorąc pod uwagę wyżej opisane fakty? Pytanie 3 - czy nie tracę na czystości powietrza, jego jakości i wartości pobierając je z garażu, gdzie w innym pomieszczeniu bede miał kocioł na ekogroszek lub pellet? ( za ok. 2 lata - teraz węglowe ) Czy filtry w reku i na czerpni wystarczą aby zlikwidować powstający czasami pył i zapach? Czy ten fakt nie przesądza o słuszności czerpni w garażu? Pozdrawiam z rana. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez bt9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 13.01.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Nie pobieraj powietrza z garażu, rura niech idzie przez garaż. Powietrze bierzesz świeże z podwórka, rura idącą przez garaż, ogrzewa je wstępnie, zabierając część ciepła z garażu, co pozwala na mniejsze używanie grzałki, a latem gdy w garażu, będzie chłodniej niż na zewnątrz, schłodzi powietrze wpadające do domu. Ja o wentylator bym się nie martwił, p przekroje rury zasilającej są duże, przecież w wielu instalacjach do anemostatu jest dłużej niż 8m, a wszystko działa. Mam nadzieję, że wszystko dobrze wyjaśniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts