Kasia Mik 12.01.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Witam:) wielkimi krokami przygotowuję się do swojego drugiego sezonu budowlanego, przede mną strop i dach, może też okna. Mam pytanie o strop drewniany - takowy mam w planie domu, z racji nieużytkowego poddasza. Patrząc na plany i zdjęcia ogólnodostępne takowych konstrukcji w necie - są to w 99% konstrukcje całkowicie zakryte ociepleniem+płytami gk. W swoim domu chciałabym uzyskać efekt widocznych belek stropowych i drewnianego sufitu, z grubych solidnych bali, nie osłoniętych od poziomu parteru żadnymi sufitami podwieszanymi. Czy w związku z takimi "zachciewajkami" po prostu zamówić w stolarni zamiast tradycyjnych cienkich belek stropowych wielkie grube bale (ocieplając ten sufit od poddasza) - tyle, ze w mniejszej ilości (na planach mam co bodajże pół metra a chciałabym żeby były minimum metr od siebie. Niestety do wczesnej wiosny nie mam kontaktu ze swoim kierownikiem budowy, nie wiem czy taka zmiana wymaga zmiany w planie domu, czy mogę to zrobić na własną rękę? Bale w stolarni powinnam zamawiać już, żeby miały czas przeschnąć. z góry dziękuję za sugestie jak to przeprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 12.01.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Taką zmianę uzgodniłabym z konstruktorem, który przeliczy obciążenia i dobierze odpowiedni rozstaw i przekroje belek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 12.01.2016 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 projekt kupiony na extradom.pl - mam zgody oczywiście na zmiany ale do samego konstruktora dostęp nikły... czy kierownik budowy mający uprawnienia architekta może to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 12.01.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 projekt kupiony na extradom.pl - mam zgody oczywiście na zmiany ale do samego konstruktora dostęp nikły... czy kierownik budowy mający uprawnienia architekta może to zrobić? jesli ma odpowiednie uprawnienia- tak, jesli nie ma- nie. To jest zmiana ktora wymaga przeliczenia/projektu konstrukcji stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.01.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Chcesz belki widoczne a co pomiędzy belkami? Deski/ czy tynk na biało? Musisz to jakoś ocieplić od góry musisz na tym zrobić cos w stylu podestu podłogi. Jak belki główne chcesz co metr to dałbym w drugą stronę legary gęściej pomiędzy nie wełna a na gore podłoga, jakie co grube trzeba policzyć. I rozwiązać co bardzo ważne mocowania do wieńca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 12.01.2016 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Pomiędzy belkami deski, które będą podłogą strychu nieużytkowego. Pewnie to głupie pytanie ale czy ocieplając mega mocno ponadstandardowo dach od strychu - koniecznie muszę tą podłogę jeszcze od góry ocieplać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.01.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Pomiędzy belkami deski, które będą podłogą strychu nieużytkowego. Pewnie to głupie pytanie ale czy ocieplając mega mocno ponadstandardowo dach od strychu - koniecznie muszę tą podłogę jeszcze od góry ocieplać? Ogrzewanie strychu nieużytkowego to wyrzucanie kasy. Zrobienie podłogi na belkach co metr to wymaga bardzo grubych desek. Ogólnie tak się tego nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 12.01.2016 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 taki mam plan aby dechy na podłogę były bardzo grube - koło 5 cm; ten strych owszem nie będzie w całości zamieszkany ale część nad salonem ma antresolę zaplanowaną więc ocieplić przynajmniej ten kwartał dachu muszę - a jak już ocieplać to czemu nie całość? pozostała część strychu będzie suszarnią ziół, stricte strychem do przechowywania etc - nie chciałabym, żeby tam było mega zimno - w przyszłości zawsze mogę zaadaptować ten strych na część mieszkalną w całości - stąd takie plany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.01.2016 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Technicznie sprawę rozwiązano chyba w poście #5. A ja bym jeszcze dodał - że na takie zabawy trza by wysezonowane suche i wysortowane drewno, coby nie doszło do stanu suchości już na ścianach z pełnymi tego oznakami czyli pękanie, skręcanie - efekt będzie odwrotny od zamierzonego czyli zamiast zachwytu płacz. A z tym mogą być trudności w naszym kraju, chyba że skądś z Niemiec albo innego UK sprowadzić te bele, ale drogie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 13.01.2016 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 belki stropowe będą robione jeszcze w styczniu, no może na początku lutego - będą się suszyć w tartaku w zamkniętym pomieszczeniu kilka miesięcy z czym Twoim zdaniem mogą być trudności? z czasem suszenia czy z dostępnością takiego materiału? gość z tartaku mówił mi nie dalej jak wczoraj, ze to nie jest problem (materiał) co polecacie? jodła? sosna? chyba najtwardsza jest dębina ale to chyba niewykonalne w takich rozmiarach (belka 20cm x 20 cm, długość 12 mb ewentualnie trzy po 4 mb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.01.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 belki stropowe będą robione jeszcze w styczniu, no może na początku lutego - będą się suszyć w tartaku w zamkniętym pomieszczeniu kilka miesięcy z czym Twoim zdaniem mogą być trudności? z czasem suszenia czy z dostępnością takiego materiału? gość z tartaku mówił mi nie dalej jak wczoraj, ze to nie jest problem (materiał) A ja mówię - buhahahahhaaaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 13.01.2016 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 A ja mówię - buhahahahhaaaaaaa cóż za konstruktywna odpowiedz, wniosła tak wiele w ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 13.01.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Każdy z tartaku zachwala drewno itd., ale jest wielki ale. Może on i mieć dostęp do porządnej tartaczki ( surowca) ale kwestia wysuszenia tego kloca nie jest taka prosta i szybka. Materiał taki kiedyś po ścięciu korowano i w pniu suszono ( kilka lat) dopiero później wrzucano na piłę. Fakt, że dzisiaj są suszarnie ale to nie upraszcza sprawy w suszeniu ze względu na długość , grubość i później struganiu . Gdy nawet na stropie , widoczne belki popękają to można je obudować pięknie tzw. drewnianymi korytami z frezem dwóch dolnych widocznych krawędzi. Teraz co do materiały to dąb moim zdaniem odpada z 2 powodów cena i jego kruchość , pomimo, że jest twardy ale i też ciężki. Moim zdaniem sosna . Będąc w tartaku obejrzyj surowiec. Mają być gęste słoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 14.01.2016 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 wisiek6308 bardzo dziękuję za wskazówki:) jak tylko konstruktor naniesie mi zmiany na projekt wybiorę się z zamówieniem do tartaku i dzięki Twoim radom już więcej wiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.01.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Mam widoczne krokwie przekrój o ile pamiętam 10x20cm. Czyli mniejsze niż Twoje planowane, Od zamówienia do dostawy minęło coś koło 2 miesięcy w tym czasie większość czasu leżały w suszarni, potem struganie. Tartak od początku zastrzegał sobie że mogą wystąpić pękniecia i wystąpiły na niektórych krokwiach. Nie sa jakieś duże ale sa widoczne. Nam to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 14.01.2016 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 moje mają poleżeć prawie pół roku, nawet jeśli popękają to dla mnie tylko to ma urok a nie jest to wadą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 14.01.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Tak drewno zawsze pracuje nawet w domu. Cały urok drewna to jego słoje, kolor, pęknięcia.Nieraz nawet specjalnymi ( prostymi) zabiegami postarza się drewno. W belkach nie jest istotna szerokość jego a wysokość więc czy 10x20 czy 20x20 to s sumie prawie to samo. Istotne jest rozliczenie obciążeń materiałów wszystkich oraz ciężar domowników, użytkowników ( ale to sprawa konstruktora ). A z kolei co do desek podłogowych nad nimi to 4 cm grubości w systemie pióro/wpust wystarczą.AHA jeszcze jedno nie daj się wpuścić w maliny i przy propozycji świerku odrzuć go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 14.01.2016 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 rozmawiałam dzisiaj ponownie z szefem tartaku i sam zaproponował jodłę i zaprosił mnie żebym wybrała bale wedle uznania, cena za metr sześcienny 680 zł, totalnie nie mam wiedzy jak się to ma do rynku ale jakoś od początku budowy brałam u niego deski i nigdy nie czułam się oszukana jeszcze co do bali to ma pięciometrowe jodłowe suszone dwa lata dla klienta który nie odebrał i słuch po nim przepadł, obejrzę je i kto wie czy nie będą moje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 15.01.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Cena to waha się od 700 do 900 zł za m3 tarcicy. Ja chcę tylko wyczulić na takie rzeczy jak wciskanie dla klienta materiału, na który dwa lata nie było nabywcy. I jeszcze jedna sprawa świerk bardziej pęka, smoła czasami całe życie z niego leci , bardziej podatny na kręcenie się a zwłaszcza części wierzchołkowe. Jeżeli jesteś zdecydowana to proponuję poszukaj w okolicach jakiegoś stolarza, który w wolnej chwili lub za niewielką opłatą obejrzałby materiał przed jego zamówieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.01.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 rozmawiałam dzisiaj ponownie z szefem tartaku i sam zaproponował jodłę i zaprosił mnie żebym wybrała bale wedle uznania, cena za metr sześcienny 680 zł, totalnie nie mam wiedzy jak się to ma do rynku ale jakoś od początku budowy brałam u niego deski i nigdy nie czułam się oszukana jeszcze co do bali to ma pięciometrowe jodłowe suszone dwa lata dla klienta który nie odebrał i słuch po nim przepadł, obejrzę je i kto wie czy nie będą moje:) 680 to jakie? tanio, ja za tyle to mokre deski kupowąłem, a nawet jeden tartak po 900 wołał. Za drewno na dach suszone strugane płaciłem coś ponad 1000/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts