Kasia Mik 16.01.2016 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 680 to jakie? tanio, ja za tyle to mokre deski kupowąłem, a nawet jeden tartak po 900 wołał. Za drewno na dach suszone strugane płaciłem coś ponad 1000/m3 Normalne jodłowe a, że tanio.... Wiesz okolica gdzie buduję dom to jedna z największych plam biedy i bezrobocia w Polsce... wszystko ogólnie jest dużo tańsze, począwszy od zakupów na targu gdzie za tą samą kwotę co w Warszawie kupuję 2 x więcej, skończywszy na materiałach budowlanych. Za dechy świeżo cięte na szalunki (za metr sześcienny sierpień 2015) to ja płaciłam 400 zł w tym właśnie tartaku, tona cementu 300 zł, cięzarówka (10t) piachu do murowania sianego 170 zł... Stan domu jaki mam widoczny na avatarze kosztował mnie z robocizną do tej pory łącznie z projektem 37 tysięcy gdzie koleżanka budująca analogiczny dom w innym województwie na tym etapie była mocno po 50 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 08.02.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Witam, temat odświeżę co by nowego nie zakładać. Autorka wątku ma wręcz identyczne plany co ja (pewnie już zrealizowane), z tym że ja chciałbym dechy na belkach położyć jedna niżej druga wyżej. Różnica wysokości wynosiłaby powiedzmy 1 cm. Robił ktoś już coś takiego? Kto mi to może wykonać, tartak cieśla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 16.02.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nikt nie robił odkrytego stropu? Czas oczekiwania na materiał, czas wykonania, koszt takich desek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.02.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Witam, temat odświeżę co by nowego nie zakładać. Autorka wątku ma wręcz identyczne plany co ja (pewnie już zrealizowane), z tym że ja chciałbym dechy na belkach położyć jedna niżej druga wyżej. Różnica wysokości wynosiłaby powiedzmy 1 cm. Robił ktoś już coś takiego? Kto mi to może wykonać, tartak cieśla? Strop to element konstrukcyjny i zgodnie z obowiązującym prawem powinien zostać zaprojektowany przez konstruktora. Wklej wiec rysunek bo za pierona nie rozumiem o co pytasz. Jak deski wyzej niżej, strop to nie plot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 18.02.2018 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Rozumiem ze strop to element konstrukcyjny, i został on u mnie zaprojektowany przez osobę do tego upowaznioną. Ten właśnie konstruktor stwierdził ze to co połozę na belki zalezy ode mnie (mniej więcej zachowując grubość desek). Jestem dość krótko na forum, muszę ogarnąć wklejanie zdjęć, Masz belki stropowe i na nim deski, z tym ze na co drugą deskę wykonane jest wcięcie w belce co powoduje ze po złozeniu wszystkiego do kupy wygląda "nizej wyzej" Czesto takie wykonanie widuje w drewnianych domach. Nie spotkałeś sie jeszcze jajmar z takim patentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.02.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Masz belki stropowe i na nim deski, z tym ze na co drugą deskę wykonane jest wcięcie w belce co powoduje ze po złozeniu wszystkiego do kupy wygląda "nizej wyzej" Czesto takie wykonanie widuje w drewnianych domach. Nie spotkałeś sie jeszcze jajmar z takim patentem? Nie spotkałem się z takim czymś, zastanawiam się po co to tak robić? Chodzenie po tym to chyba za wygodne nie będzie, chyba ze to tylko ozdoba. Rzeźbienie w belkach stropowych co druga deska - nie wyobrażam sobie tego. A zdjęcie dodajesz klikając na ikonkę z drzewkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.02.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Rozumiem ze strop to element konstrukcyjny, i został on u mnie zaprojektowany przez osobę do tego upowaznioną. Ten właśnie konstruktor stwierdził ze to co połozę na belki zalezy ode mnie (mniej więcej zachowując grubość desek). Jestem dość krótko na forum, muszę ogarnąć wklejanie zdjęć, Masz belki stropowe i na nim deski, z tym ze na co drugą deskę wykonane jest wcięcie w belce co powoduje ze po złozeniu wszystkiego do kupy wygląda "nizej wyzej" Czesto takie wykonanie widuje w drewnianych domach. Nie spotkałeś sie jeszcze jajmar z takim patentem?Tak się kiedyś stropy robiło...To co położysz na belkach, faktycznie bez znaczenia. Byle się kupy "czymało" i nie przepuściło na dół reszty. Reszta, to druga warstwa desek podłogowych na kantówkach. Miedzy obie warstwy pakowano co kto miał i jaka w danej okolicy tradycja była....Lub zdolności budowniczych. Glina, trociny, mech, torf.... Różne są też odległości między warstwami. Bywało nawet 50 cm! W Finlandii 70! Ja pierwszą warstwę dałem z desek 2,5 cm, ale belki 14 x 14 mam w rozstawie z przerwą 70 cm. Trochę słabo widać (kominek pstrykałem), ale widać....http://www.kominki-batura.pl/galeria,kaflowe-10,7,72# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 18.02.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Piotr takie słowa usłyszałem od konstruktora to wstępnie na tym bazowałem (w koncu płacę mu za to). Fakt że trochę mu nie ufam. Mniejsza z tym. Piotr ile czasu przed montażem schły belki? Jak i czym impregnowane? Jakie drewno na belki/deski masz? Ogólnie to chyba mało kto robi już strop drewniany bo ciężko cokolwiek się dowiedzieć w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.02.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 arturo strop drewniany to żadna filozofia wykonać, to wiem jak się robi ja tylko nie rozumiem tych desek obniżanych. Rozstaw belek to z reguły 60cm jeżeli deskowanie na belkach, jeżeli na dodatkowych legarach to do metra. Drewno zamówisz w tartaku zamawiaj suche strugane ja na widoczną wieźbę jak zamawiałem strugane suche to czekałem coś ponad 2 mc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.02.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Piotr takie słowa usłyszałem od konstruktora to wstępnie na tym bazowałem (w koncu płacę mu za to). Fakt że trochę mu nie ufam. Mniejsza z tym. Piotr ile czasu przed montażem schły belki? Jak i czym impregnowane? Jakie drewno na belki/deski masz? Ogólnie to chyba mało kto robi już strop drewniany bo ciężko cokolwiek się dowiedzieć w tym temacie. Nie myślałem, że drewno może taki problem stworzyć. Tym bardziej chętnie podpowiadam, bo lubię je i chyba trochę czuję. Ja to zrobiłem tak. Drewno (sosna) zostało ścięte zimą, podczas mrozów (jest jeszcze szkoła ścinania w odpowiedniej fazie księżyca, ale wtedy o tym mnie wiedziałem). Następnie przetarte na odpowiednie belki, kantówki deski. Wymiar powinien być ok 1 cm większy od docelowego. Dla desek można dać mniej nadmiaru...Kolejna czynność to sztaplowanie. Bardzo ważna umiejętność! Podkładki (cegły, bloczki - dość wysoko - 20-30 cm od ziemi) muszą być wypoziomowane, przekładki koniecznie nie tylko co metr, ale koniecznie na końcach sortymentów - ok 2 x 2 cm w przekroju. Po ułożeniu sztapla, najlepiej dobrze docisnąć z góry i zadaszyć. Podkładki muszą być KONIECZNIE SUCHE! Jeśli dasz z tego samego, świeżego drewna, będziesz mieć poprzeczne paski pleśni i grzybów po wyschnięciu. Zadaszyć tak, by z boków i pomiędzy daszkiem a drewnem hulał wiatr. Nie przejmuj się zacinającym deszczem... Czekasz do lata, tak do sierpnie września i możesz strugać. Po ostruganiu montujesz w przygotowanych gniazdach na ścianach. Od razu zamurować, będą mniej kręcić. Przedtem owinąć zamurowane końce cienką folią która zabezpieczy drewno do czasu wyschnięcia zaprawy. Owinąć to co w ścianie, bo drewno jest tylko wstępnie wysezonowane i może pleśnieć pod folią; Gdybyś mógł poczekać do następnego lata, pewnie byłoby już suche...Nie ma jednak takiej potrzeby. Kupno zaś drewna z suszarni to wyższa cena. Ściany pod strop drewniany muszą być odpowiednio mocne. Żelbet stropu związany z wieńcem, stabilizuje budynek. Tu belki to dodatkowe obciążenie. Ja mam blisko wieniec. W jednym budynku pod belkami, w drugim nad. Mając ściany z suporeksu, dałbym po cegle po belką w miejscu jej osadzenia. Moje ściany silikatowe tego nie potrzebują. Belki najlepiej montować jak jeszcze nie masz okien. Musi być dach. Wymagana jest odpowiednia kultura prac po zamontowaniu belek. Murarze chlapiący zaprawą, malarze itp...Owinięcie desek na czas prac folią jest możliwe, ale zaraz po trzeba folie zdjąć. inaczej zbierze sie w niej para z wysychającego drewna i zaczną zieleniec , sinieć....Co istotne, w moim domu, to brak jakiejkolwiek chemii (impregnacji) belek i desek na nich. Drewno ścięte podczas mrozów (o księżycu nie wspomnę ) nie wymaga konserwacji. Modrzew, daglezja tym bardziej...Mając sosnę, przez pierwsze kilka lat, pojawi się czasem czarny robal, który chce się dostać z zewnątrz, wabiony zapachem. To incydentalna sprawa, bez znaczenia dla drewna. Jeśli chciałbyś jednak paćkać, to dopiero po dwóch latach. Przekroje i rozstaw belek muszą ze sobą współgrać. Do tego dochodzi ich długość. To powinien policzyć kumaty konstruktor. Intuicyjnie: belka 14 x 14, 13 x15 to długość do 4 m i rozstaw 60-70 cm. Belka 18 x 18 - dodaj do wymiarów 20 - 30 %. Stare kamienice miały belki 20 x 25 cm (i więcej) i rozstaw do 1 m. Na takich stropach stały piece o wadze 1,5 tony. Fakt, że w narożniku. Chcąc uzyskać po wyschnięciu wymiar 14 x 14 - ciąć świeżą w tartaku 15 x 15. Deski dałem 2,5 cm. Na to legarki w linii belek stropowych, na to podłoga. Jeśli z desek - 3,2 cm. Ja użyłem płyt OSB (koniecznie 2,5 cm, koniecznie pióro wpust). Przy rozstawie większym niż 60 cm, trzeba dać legary pośrednie. Między warstwy desek dałem wełnę wygłuszającą. Pracę belek, trzeszczenie podłogi masz gratis! Ciekawostka. Mam na górze jedną łazienkę 3,5 x 6 m. Na belkach 13 x 15 cm (ich długość przed osadzeniem to 3,8 m) wylałem beton, bo chciałem mieć tam płytki, kratkę ściekową i ogrzewanie podłogowe (dwa systemy - wodne z kominka i kable elektryczne). Ta podłoga nie trzeszczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.02.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 arturo strop drewniany to żadna filozofia wykonać, to wiem jak się robi ja tylko nie rozumiem tych desek obniżanych. Rozstaw belek to z reguły 60cm jeżeli deskowanie na belkach, jeżeli na dodatkowych legarach to do metra. Drewno zamówisz w tartaku zamawiaj suche strugane ja na widoczną wieźbę jak zamawiałem strugane suche to czekałem coś ponad 2 mc.Jajmar. To że nie rozumiesz, świadczy o tym że młody jesteś. To nie przytyk...To zazdrość! Układanie desek na przemian, pozwalało nie obżynać ich krawędzi. Kiedyś to był spory problem, nie było tylu maszyn i w ten sposób sobie radzono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.02.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Jajmar. To że nie rozumiesz, świadczy o tym że młody jesteś. To nie przytyk...To zazdrość! Układanie desek na przemian, pozwalało nie obżynać ich krawędzi. Kiedyś to był spory problem, nie było tylu maszyn i w ten sposób sobie radzono. No ba. Ale kolega arturo pisał o "Masz belki stropowe i na nim deski, z tym ze na co drugą deskę wykonane jest wcięcie w belce co powoduje ze po złożeniu wszystkiego do kupy wygląda "niżej wyzej"" to aby to wykonać dopiero potrzeba zabawy, wolałbym te deski ręcznie ciąć niż dłubać pod nie w belkach. Parę stropów drewnianych w życiu wdziałem takich 100-150 letnich w różnych budynkach ale takiego rozwiązania nie. Co do belek 14x14 to liche na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 19.02.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 19.02.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Panowie coś takiego mam na myśli, udało się wkleić. Jajmar jeśli źle tłumaczyłem to wybacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.02.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) A jesteś pewny że te deski obniżone są ciągłe a nie od belki do belki?. Odpadnie wtedy rzeźbienie w belkach i osłabianie ich. Deska górna ciągła a ta obniżona krotka wypełniająca. Edit: ale nadal twierdzę ze takiego stropu nie widziałem na żywo. Edytowane 19 Lutego 2018 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 19.02.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 No właśnie w tym problem ze tu pewien nie jestem wielu faktów, (chyba przekombinowałęm z pomysłem na ten strop). Ale Twoja teoria ma sens, ze np te dolne przykręcane od góry do desek górnych? Ze też wcześniej na to nie wpadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.02.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Tak kręcona od góry żeby nie było widać wkrętów. Może też tak być że to wszystko co widać jest jakby sufitem między belkami powiedzmy w połowie ich wysokości, nad tym np wełna aby wytłumić dźwięki a na belkach deski tworzące podłogę. Zwróć uwagę że te dolne deski są dość cienkie więc to raczej ozdoba. Deski podłogowe maja minimum 32 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.02.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Podłoga faktycznie powinna mieć 3,2 cm, tylko że to co widać niekoniecznie musi być podłogą......Chyba że domek do góry nogami... Wracając do przekrojów...14 x 14 jest prawidłowym wyliczeniem konstrukcyjnym. Jak się robi "na oko", warto dać większy przekrój. Poza tym, gatunek tarcicy tez ma znaczenie...Ja zmieniłem u siebie z 14 x 14, na 13 x 15. Oczywiście 15 w pionie. No i kwestia desek dokręcanych, dochodzących do belek....prowizorką będzie do końca życia pachnieć. ja bym nie mógł patrzeć..."Poszła krowa, niech idzie ciele"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 19.02.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Jeżeli chodzi o grubosc desek na belkach to planuje 4 cm, rozstaw belek 80 cm, belki 20 na 20cm. Odnośnie moich wątpliwosci są w sprzedarzy deski jak na foto, co daje do myslenia względem ich montazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.02.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Jeżeli chodzi o grubosc desek na belkach to planuje 4 cm, rozstaw belek 80 cm, belki 20 na 20cm. Odnośnie moich wątpliwosci są w sprzedarzy deski jak na foto, co daje do myslenia względem ich montazu. 20x20 to nie jest ekonomiczny przekrój na strop, jakby te deski leżały an belkach to nad tą niską byłaby szczelina Kominki Piotr Batura dlaczego? Jeżeli dokładnie wykonane powinno dobrze wyglądać wiadomo ze dziury po kilka mm to lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts