jajmar 19.02.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Nie strop a dach ale w podobnym klimacie, krokwie 10x20 rozstaw co około 90cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.02.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 20x20 to nie jest ekonomiczny przekrój na strop, jakby te deski leżały an belkach to nad tą niską byłaby szczelina Kominki Piotr Batura dlaczego? Jeżeli dokładnie wykonane powinno dobrze wyglądać wiadomo ze dziury po kilka mm to lipa.Po jakimś czasie wylezie. Tu deska się wygnie, tam belka zapracuje...Wiesz jak to z drewnem....Nie oszukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 19.02.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 jajmar zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Że belka 20 na 20 trochę bez sensu (decyzja wstępna z racji że w kwadracie belka będzie wyglądać poprostu ładniej desek z foto będzie szczelina więc fachowcy muszą mieć jakiś patent na to (którego my widocznie nie znamy). I fakt, Twoje podejście do wykonania tego stropu znacznie mnie zainteresowało, proste w wykonaniu, trochę bardziej kosztowne bo więcej drewna poszłoby, tak czy siak ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 27.02.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Popytałem tartaki w okolicy i nic to do mojej wiedzy nie wniosło, jestem skłonny ściągnąć materiał z dala ale przydałaby się wiedza. Jakby co to chętnie posłucham mądzrzejszych ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 28.02.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Belki stropowe mocuje sie do murlaty, kotwi do wieńca czy jedno i drugie? Jak wtedy najlepiej zrobić ociepleni takiego poddasza nieużytkowego(nie robimy podłogi)? Można dać bezpośrednio na tych deskach paraizolację a na to wełne lub styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 28.02.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Belki stropowe będę kładł bezpośrednio na wieńcu i do niego poprzykręcam belki. Jeżeli chodzi o ocieplenie, strop będzie widoczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 28.02.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Ale na wieńcu będzie też murłata? Belki stykają się z murałatą - jak to wyglada? Ocieplenie - strop ma być widoczny, tj. widoczne belki i na nich deski. Na te deski daje się paraizolację i na to wełna/styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 03.03.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Marcin, ja na deski planuję poprostu położyć wełnę i tyle. Ewentualnie żeby dało się po tym chodzić, wymyśle coś ala podłoga i tyle. Jeżeli chodzi o mocowanie belek na wieńcu to na wieńcu daje murłatę, ustawiając ją od zewnętrznej strony muru, zaś na pozostałej części muru opieram belkę stropową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 05.03.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Dostałem dziś wycenę wykonania belek na strop 20 na 24cm, dł 5m. Drewno klasy C27, strugane, suszone komorowo. 1800zł za m3 tejże belki. Nie mam żadnego punktu odniesienia czy to dużo czy okazja. Jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 08.03.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Dostałem dziś wycenę wykonania belek na strop 20 na 24cm, dł 5m. Drewno klasy C27, strugane, suszone komorowo. 1800zł za m3 tejże belki. Nie mam żadnego punktu odniesienia czy to dużo czy okazja. Jakieś opinie? Normalna cena , ale w tym przekroju to lepiej drewno BSH ( klejone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts