Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieksza warstwa izolacji od gruntu

kliminho

Recommended Posts

Czesc

Mam nastepujaca zagwostek. W tym roku chce robic wykonczenia domu, stanałem rpzed dylematem ociaplenia od gruntu (dom bez piwnicy). Wg projektu poiwnien dac 6 cm styropianu. Jednak ja chce dac wiecej (chudziak nie jest jeszcze wylany) - 20 cm. Tylko teraz mam problem z rurami od wody/kanalizacji bo jak podbiore podsypke to styropian wejdzie mi na rury....moze tak byc? Nie stanowi to problemu?

Czesc

Mam nastepujaca zagwostek. W tym roku chce robic wykonczenia domu, stanałem rpzed dylematem ociaplenia od gruntu (dom bez piwnicy). Wg projektu poiwnien dac 6 cm styropianu. Jednak ja chce dac wiecej (chudziak nie jest jeszcze wylany) - 20 cm. Tylko teraz mam problem z rurami od wody/kanalizacji bo jak podbiore podsypke to styropian wejdzie mi na rury....moze tak byc? Nie stanowi to problemu?

Ja bym widział inny problem. Zazwyczaj chyba jest to projektowane/robione (u mnie tak było) ze gora chudziaka, to ten sam poziom co izolacja miedzy scianka fundamentowa a sciana murowana domu. Jak obnizysz wsio o 15cm, dasz na to kilka centymetrów wylewki, to w mieszkaniu bedziez widział na samym spodzie sciany kawalek scianki fundamentowej a nie sciany murowanej. A sciana fundamentowa z zalozenia moze byc ciut mokra w koncu po to sie daje folie/pape pomiedzy jednym a drugim.

Lub inaczej. Nie polaczysz izolacji chudziaka z izolacja miedzy fundamentem/sciana bo chudziak bedzie 14cm nizej niz owa izolacja.

Ja bym sie nie odwazyl na taki eksperyment.

Ja bym widział inny problem. Zazwyczaj chyba jest to projektowane/robione (u mnie tak było) ze gora chudziaka, to ten sam poziom co izolacja miedzy scianka fundamentowa a sciana murowana domu. Jak obnizysz wsio o 15cm, dasz na to kilka centymetrów wylewki, to w mieszkaniu bedziez widział na samym spodzie sciany kawalek scianki fundamentowej a nie sciany murowanej. A sciana fundamentowa z zalozenia moze byc ciut mokra w koncu po to sie daje folie/pape pomiedzy jednym a drugim.

Lub inaczej. Nie polaczysz izolacji chudziaka z izolacja miedzy fundamentem/sciana bo chudziak bedzie 14cm nizej niz owa izolacja.

Ja bym sie nie odwazyl na taki eksperyment.

Przecież można to policzyć tak żeby wszystko było ok, dajesz więcej styro, więc wybierz więcej ziemi.

Własnie chce podebrac tylko problem z rurami kanalizacyjnymi...bedą w styropiania - nie wiem czy tak jest poprawnie. A drugi problem przedstwił Jastrząb...można np izolacje wywinąc na sciany?

W tym momenci wysokosc pomieszczenia to 2,8. Do tego dochodzi 40 cm podłogi (10 chudziak, 20 styropina, 10 wlasciwa). Czyli pomieszczenie bedzie miec 2,4 - to jest za mało...musze podebrac minimum 20 cm, ale podbierajac siegne rur, które summa summarum wyjda w styropianie.

Własnie chce podebrac tylko problem z rurami kanalizacyjnymi...bedą w styropiania - nie wiem czy tak jest poprawnie. A drugi problem przedstwił Jastrząb...można np izolacje wywinąc na sciany?

Jak chcesz izolacje z foli/papy wiwinac na sciane? Przy takich warstwac 10chudziak, 20styro, 10 wylewka plus okldzina bedziesz miał 4cm na dole sciany folie/pape. Na to tynk??

Jak bede miał na dole...? Zrobie tak, ze folie przeciwilgociowa wywine na scinay do wysokosci scianki fundamentów. ZAkryje to styropianem i summa sumamrum wyjde ponad scianki fundamentów i wylewak wlasciwka bedzie ponad nimi...Tynk juz normalnie na sciany murowane.

Co o tym myslicie?

Racja, zle licze. Na sciane Ci nie wyjdzie. Co nie zmiania faktu, ze bedzesz miał 14cm roznicy miedzy izolacja fundamntu a chudziaka. To wywieniecie bedzie musiało miec ponad 14cm. I co najgorsze moim zdaniem. To jest 14cm w pionie!! Najmniejszy przeciek, i woda Ci scieka w dół po tych 14cm, i usadawia sie na dobre pod styropianem. Co tam na tym wtedy urosnie...... Tudziez bedzie zajezdzac stechlizna.

Lub inaczej, dzieki wywinieciu zrobisz 14cm wanne bezodplywowa.

Dlatego napisalem, ze ja bym sie na taki eksperytment nie odwazyl. Nie bez powodu robi sie obie izolacjena na 1 poziomie. Latwiej o szczelnosc wtedy. Ale to Twoj wybor.

Edytowane przez Jastrząb

Jastrzab a powiedz mi czy ten sam problem bedzie pomimo, iz laczenie snianek fundamentowych i murowanych jest ok 0,5 nad ziemia?

A czy mimo łączenia scianek fundamentowych i murowanych 0.5 nad ziemia masz miedzy nimi izolacje? Widac jest potrzeba.

Wez pan cegłówke, wsadz do miski z 2cm wody i sprawdz dzien pozniej stan cegly. Tadaaaa, Cala bedzie mokra. Ba, sekwoja to tak na 70m w gore potrafi (bez pompy!!)

Nie wiem, czy dobrze wykonana izolacja o ktorej piszesz sprawiałą by problem w sposob o jakim ja pisze. Uczulam, zwracam uwage ze myslisz o czyms niestandardowym o gdzie potencjalnie moze z tego wyniknac problem.

Zmień izolację na coś lepszego wtedy i te 6 cm będzie za dużo np: Aluthermo Quattro,płyty Kooltherm. Zamiast piaskiem zasyp perlitem, itp itd

Za duzo to rzecz wzgledna. Ale ja osobiscie tez bym szedl w taka strone, dac mozliwie najlepszy materiał izolacyjny na chudziaka, nie 6cm ale np 12cm. Pomieszczenie sie obnizy o 6cm, co nie powinno byc jeszcze tragiczne. jakis kompromis.

A można zrobic tak, ze pod chudziak dac jeszcze izolacje termiczna np styropian, chudziak wylac rowno z fundamentami i na chudziaka Kooltherm. Jest sens...Nie chce stracic na wyskosci pomieszczenia. Bo teraz przed wylaniem chudziaka jest 2,8 (0,1 do wysokosci sciany fundamentu). Wyleje chudziak 10 cm, Kooltherm 12 cm, 10 wylewka wlasciwa to jest 2,48...chyba troche malo.

A można zrobic tak, ze pod chudziak dac jeszcze izolacje termiczna np styropian, chudziak wylac rowno z fundamentami i na chudziaka Kooltherm. Jest sens...Nie chce stracic na wyskosci pomieszczenia. Bo teraz przed wylaniem chudziaka jest 2,8 (0,1 do wysokosci sciany fundamentu). Wyleje chudziak 10 cm, Kooltherm 12 cm, 10 wylewka wlasciwa to jest 2,48...chyba troche malo.

Po co Ci 10cm wylewki wlasciwej. Nawet pod ogrzewanie podlogowe jakies 6cm starczy. A anhydrytowe "zbrojone" jakimis wloknami to pewnie i cieniej w okolicach 4cm.

Jak pliczysz: 10cm + 10cm + 6cm to Ci sie robi 2.55 wiec bez szalu ale do przezycia.

Gość Gos**c
Czesc

Jak wysoko masz ściany fundamentowe (ponad grunt)?

Jakie warunki wodne?

Ja mam chudziaka poniżej ścian fundamentowych. Styropian bezpośrednio na chudziaku :)

Mam jeszcze dosc laiczne pytanie...z tego co sie orientuje to styropian ma lambde ok 0,031. Patrzylem na parametry i styropian 5 cn i 10 cm ma ta sama lambde. Pytanie wiec co daje mi polozenie np 2x10 cm z lambda 0,031, albo polozenie 20 cm styropianu z lambda 0,031? Przieciez to ma taki sam wspolczynnik, nie wystarczy tylko 10 cm skoro maja taka sama lambde?

Moze mi ktos to opisac na przykladnie liczobywm? Wtedy bedzie mi to latwiej zrozumiec.