Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieksza warstwa izolacji od gruntu

kliminho

Recommended Posts

Służe pomocą.

Lambda to współczynnik materiałowy i jest on przypisany do konkretnego materiału. Współczynnik ten jest nazywany przewodnością cieplną, czyli zdolnością materiał udo przekazywania ciepła, im mniejszy tym lepiej ( dla izolatorów). Sama lambda bez grubości nic nie znaczy, bo tak naprawdę dla nas liczy się opór cieplny lub współczynnik przenikalności cieplnej.

Oblicza się to ze wzoru Współczynnik przenikalności cieplnej (U) = przewodnośc cieplna (lamda) / grubość materiału (wyrażana w m)

Więcej znajdziesz na Wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_przenikania_ciep%C5%82a

)Ja mam wykonaną taką misę z izolacji o jakiej pisał JAstrząb, zrobioną z papy termozgrzewalnej, według mnie jeżeli wszystko dobrze wykonasz, to nie ma czym się martwić. Spadek i dziura jako odprowadzenie, zadziałają raczej odwrotnie, będą wpuszczać wodę z gruntu. Jeżeli wykonasz dobrze izolację poziomą jak i pionową nic się nie powinno stać, jeśli spartaczysz, to przy najlepszych rozwiązaniach będzie źle ;)

)Ja mam wykonaną taką misę z izolacji o jakiej pisał JAstrząb, zrobioną z papy termozgrzewalnej, według mnie jeżeli wszystko dobrze wykonasz, to nie ma czym się martwić. Spadek i dziura jako odprowadzenie, zadziałają raczej odwrotnie, będą wpuszczać wodę z gruntu. Jeżeli wykonasz dobrze izolację poziomą jak i pionową nic się nie powinno stać, jeśli spartaczysz, to przy najlepszych rozwiązaniach będzie źle ;)

To jak masz to zrobione? Pytam teraz o strone techniczna...Jaka masz roznice miedzy chudziakiem a scina fundamentu? Pape polozyles na chudziak i wywinoles do wyskosci sciany fundamentu? Jak duzy spadek chudziaka? Gdzie masz zrobione dziurki?

Mam jeszcze dosc laiczne pytanie...z tego co sie orientuje to styropian ma lambde ok 0,031. Patrzylem na parametry i styropian 5 cn i 10 cm ma ta sama lambde. Pytanie wiec co daje mi polozenie np 2x10 cm z lambda 0,031, albo polozenie 20 cm styropianu z lambda 0,031? Przieciez to ma taki sam wspolczynnik, nie wystarczy tylko 10 cm skoro maja taka sama lambde?

O mamuniu. To kazdy by dawał 1cm styropianu skoro ma taka sama izolacyjnosc jak 50cm styropianu. Prawda? Na chlopski rozum to weź. Im grubiej tym cieplej.

A technicznie: Jednostka Lambdy to W/mK (wat na metr , kelwin). Ten metr tu jest kluczowy. Jak dasz pół metrta to bedzie chyba gorzej.

Mam wywinięte około 25 cm, nie miałem wyjścia, bo stawiałem na starych fundamentach, a na dodatek rozbudowałem stary dom. Żadnych dziur, tak jak pisałem, dziury tylko doprpwadzą wodę pod wylewkě, a przecież mamy ją izolować.

A czym izolowales? i czym polaczyles z izolacja pionowa fundamentu?

O mamuniu. To kazdy by dawał 1cm styropianu skoro ma taka sama izolacyjnosc jak 50cm styropianu. Prawda? Na chlopski rozum to weź. Im grubiej tym cieplej.

A technicznie: Jednostka Lambdy to W/mK (wat na metr , kelwin). Ten metr tu jest kluczowy. Jak dasz pół metrta to bedzie chyba gorzej.

Nie wiem dlaczego sie tak dziwisz? Poprpsoiłem o przyklad liczobowy i juz wiem o co chodzi. Chciałem porównac styropian z plytami PIR. Nie kazdy jest budowlancem!!

Nie wiem dlaczego sie tak dziwisz? Poprpsoiłem o przyklad liczobowy i juz wiem o co chodzi. Chciałem porównac styropian z plytami PIR. Nie kazdy jest budowlancem!!

No ale chyba kazdy wie ze pod dwoma takimi samymi pierzynkami jest cieplej niz pod jedna. Stad moje zdziwienie ;-)

A lambda roznych materiałów: kiepski/standardowy styropian 0.04 +, najlepsze styropiany wlasnie gdzies blisko 0.03.

Plyty z pianek zamknietokomorkowych cos w okolicach 0.023. Ale drogo jak diabli.

Jak cos ma labde 0.04 to 20cm tego zapewni taka izolacyjnosc jak 10cm materiału o lambdzie 0.02.

Wymogi formalne dla nowych budynków masz wspl U = 0.25 dla scian (12cm stryopianu grafitowego lub ciut ponad 15cm zwyklego)

Dla podlóg masz U=0,30 czyli 12cm zwyklego lub 10 dobrego materiału izolacyjnego.

Ty chcesz dawac 20cm wiec raczej sporo.

No ale chyba kazdy wie ze pod dwoma takimi samymi pierzynkami jest cieplej niz pod jedna. Stad moje zdziwienie ;-)

A lambda roznych materiałów: kiepski/standardowy styropian 0.04 +, najlepsze styropiany wlasnie gdzies blisko 0.03.

Plyty z pianek zamknietokomorkowych cos w okolicach 0.023. Ale drogo jak diabli.

Jak cos ma labde 0.04 to 20cm tego zapewni taka izolacyjnosc jak 10cm materiału o lambdzie 0.02.

Wymogi formalne dla nowych budynków masz wspl U = 0.25 dla scian (12cm stryopianu grafitowego lub ciut ponad 15cm zwyklego)

Dla podlóg masz U=0,30 czyli 12cm zwyklego lub 10 dobrego materiału izolacyjnego.

Ty chcesz dawac 20cm wiec raczej sporo.

Wlasnie porownuje ceny i plyty sa super drogie...musze to przemyslec.

• 1 month później...