Khag 12.01.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Służe pomocą. Lambda to współczynnik materiałowy i jest on przypisany do konkretnego materiału. Współczynnik ten jest nazywany przewodnością cieplną, czyli zdolnością materiał udo przekazywania ciepła, im mniejszy tym lepiej ( dla izolatorów). Sama lambda bez grubości nic nie znaczy, bo tak naprawdę dla nas liczy się opór cieplny lub współczynnik przenikalności cieplnej. Oblicza się to ze wzoru Współczynnik przenikalności cieplnej (U) = przewodnośc cieplna (lamda) / grubość materiału (wyrażana w m) Więcej znajdziesz na Wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_przenikania_ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 13.01.2016 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 )Ja mam wykonaną taką misę z izolacji o jakiej pisał JAstrząb, zrobioną z papy termozgrzewalnej, według mnie jeżeli wszystko dobrze wykonasz, to nie ma czym się martwić. Spadek i dziura jako odprowadzenie, zadziałają raczej odwrotnie, będą wpuszczać wodę z gruntu. Jeżeli wykonasz dobrze izolację poziomą jak i pionową nic się nie powinno stać, jeśli spartaczysz, to przy najlepszych rozwiązaniach będzie źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 13.01.2016 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 )Ja mam wykonaną taką misę z izolacji o jakiej pisał JAstrząb, zrobioną z papy termozgrzewalnej, według mnie jeżeli wszystko dobrze wykonasz, to nie ma czym się martwić. Spadek i dziura jako odprowadzenie, zadziałają raczej odwrotnie, będą wpuszczać wodę z gruntu. Jeżeli wykonasz dobrze izolację poziomą jak i pionową nic się nie powinno stać, jeśli spartaczysz, to przy najlepszych rozwiązaniach będzie źle To jak masz to zrobione? Pytam teraz o strone techniczna...Jaka masz roznice miedzy chudziakiem a scina fundamentu? Pape polozyles na chudziak i wywinoles do wyskosci sciany fundamentu? Jak duzy spadek chudziaka? Gdzie masz zrobione dziurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 13.01.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Mam wywinięte około 25 cm, nie miałem wyjścia, bo stawiałem na starych fundamentach, a na dodatek rozbudowałem stary dom. Żadnych dziur, tak jak pisałem, dziury tylko doprpwadzą wodę pod wylewkě, a przecież mamy ją izolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.01.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Mam jeszcze dosc laiczne pytanie...z tego co sie orientuje to styropian ma lambde ok 0,031. Patrzylem na parametry i styropian 5 cn i 10 cm ma ta sama lambde. Pytanie wiec co daje mi polozenie np 2x10 cm z lambda 0,031, albo polozenie 20 cm styropianu z lambda 0,031? Przieciez to ma taki sam wspolczynnik, nie wystarczy tylko 10 cm skoro maja taka sama lambde? O mamuniu. To kazdy by dawał 1cm styropianu skoro ma taka sama izolacyjnosc jak 50cm styropianu. Prawda? Na chlopski rozum to weź. Im grubiej tym cieplej. A technicznie: Jednostka Lambdy to W/mK (wat na metr , kelwin). Ten metr tu jest kluczowy. Jak dasz pół metrta to bedzie chyba gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 13.01.2016 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Mam wywinięte około 25 cm, nie miałem wyjścia, bo stawiałem na starych fundamentach, a na dodatek rozbudowałem stary dom. Żadnych dziur, tak jak pisałem, dziury tylko doprpwadzą wodę pod wylewkě, a przecież mamy ją izolować. A czym izolowales? i czym polaczyles z izolacja pionowa fundamentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 13.01.2016 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 O mamuniu. To kazdy by dawał 1cm styropianu skoro ma taka sama izolacyjnosc jak 50cm styropianu. Prawda? Na chlopski rozum to weź. Im grubiej tym cieplej. A technicznie: Jednostka Lambdy to W/mK (wat na metr , kelwin). Ten metr tu jest kluczowy. Jak dasz pół metrta to bedzie chyba gorzej. Nie wiem dlaczego sie tak dziwisz? Poprpsoiłem o przyklad liczobowy i juz wiem o co chodzi. Chciałem porównac styropian z plytami PIR. Nie kazdy jest budowlancem!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.01.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Nie wiem dlaczego sie tak dziwisz? Poprpsoiłem o przyklad liczobowy i juz wiem o co chodzi. Chciałem porównac styropian z plytami PIR. Nie kazdy jest budowlancem!! No ale chyba kazdy wie ze pod dwoma takimi samymi pierzynkami jest cieplej niz pod jedna. Stad moje zdziwienie A lambda roznych materiałów: kiepski/standardowy styropian 0.04 +, najlepsze styropiany wlasnie gdzies blisko 0.03. Plyty z pianek zamknietokomorkowych cos w okolicach 0.023. Ale drogo jak diabli. Jak cos ma labde 0.04 to 20cm tego zapewni taka izolacyjnosc jak 10cm materiału o lambdzie 0.02. Wymogi formalne dla nowych budynków masz wspl U = 0.25 dla scian (12cm stryopianu grafitowego lub ciut ponad 15cm zwyklego) Dla podlóg masz U=0,30 czyli 12cm zwyklego lub 10 dobrego materiału izolacyjnego. Ty chcesz dawac 20cm wiec raczej sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 13.01.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 A czym izolowales? i czym polaczyles z izolacja pionowa fundamentu? Papa termozgrzewalna, więc po prostu zgrzałem jedną z drugą i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 13.01.2016 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 No ale chyba kazdy wie ze pod dwoma takimi samymi pierzynkami jest cieplej niz pod jedna. Stad moje zdziwienie A lambda roznych materiałów: kiepski/standardowy styropian 0.04 +, najlepsze styropiany wlasnie gdzies blisko 0.03. Plyty z pianek zamknietokomorkowych cos w okolicach 0.023. Ale drogo jak diabli. Jak cos ma labde 0.04 to 20cm tego zapewni taka izolacyjnosc jak 10cm materiału o lambdzie 0.02. Wymogi formalne dla nowych budynków masz wspl U = 0.25 dla scian (12cm stryopianu grafitowego lub ciut ponad 15cm zwyklego) Dla podlóg masz U=0,30 czyli 12cm zwyklego lub 10 dobrego materiału izolacyjnego. Ty chcesz dawac 20cm wiec raczej sporo. Wlasnie porownuje ceny i plyty sa super drogie...musze to przemyslec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 13.01.2016 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Papa termozgrzewalna, więc po prostu zgrzałem jedną z drugą i po sprawie I zaginałes ja pod kattem 90stopni na sciany poprzez zgrzanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 13.01.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Tak, możesz to miejsce dodatkowo wzmocnić dodatkowym paskiem papy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 13.01.2016 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Dlugo juz mieszkasz w tym domu? Zauwazylas jakies niepokojace rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 13.01.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Wprowdziłem się w listopadzie, ale już od ponad roku było zadaszone i robiłem w środku, nic się nie działo, żadnej wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 27.02.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Przede wszystkim to należałoby zrobić również hydroizolację na chudziaku, a jakoś nic na ten temat nie zauważyłem.Dopiero potem ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts