acidm 12.01.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Mam taki oto piecyk Zdun który kiedyś mi wymieniał drzwiczki , przy okazji zrobił mały przegląd rozbierając kafle od góry . Powiedział mi wtedy że szamotu mało .W sumie piec trzyma temperature al dlugo trzeba w nim palić żeby nabrał temp. Czy można jakoś dołożyć szamotu do isstniejącego pieca?Czy tylko i wyłącznie trzeba piec przestawić?W jaki sposób zdun ocenił że szamotu jest mało? nisko zabudowany czy wąsko czy jak? Wiem że nie jesteście wróżkami i bez zdjęć bebechów to ciężko tak mówić ale może ktoś widział bebechy takich piecyków co szamotu mało miały i coś doradzić może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 12.01.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Rzeczywiście nikt nie jest wróżką.Mogło chodzić o to, że zamiast cegły szamotowej użyto czerwonej. Wtedy trzeba by piecyk przestawić z użyciem lepszego materiału.Przy czerwonej i dachówkach może być taki objaw, że trudno go rozgrzać - ma mniejszą przewodność. Spada też sprawność.Piecyk ładny - warto go ratować. Nie wiem - zgaduję tylko. Może warto zduna dopytać. Może chodziło też o wypełnienie kafli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts