mnowak355 12.01.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 WitamMam sytuację w której sąsiad wystąpił na moją prośbę o zgodę na wycięcie drzew które rosną zbyt blisko granicy a tym samym domu który wybudowałem. Problem w tym że urząd nie zgodził się na ich usunięcie. Napisałem odwołanie do sko o stwierdzenie nieważności decyzji ale odmówili wszczęcia postępowania z uwagi na to że nie jestem stroną. Tutaj moje pytanie: na jakie przepisy się powołać aby wykazać interes prawny. W odwołaniu do sko napisałem że drzewa zagrażają mieniu a także zdrowiu i życiu ludzi jednak nie podparłem tego żadnym przepisem. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.01.2016 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Stroną nie jesteś i nie możesz być, bo nie dotyczy to Twojej działki - urząd ma rację. Czym innym jest interes prawny - ale: 1. Z jednej strony jak budowałeś, to te drzewa stały i nie "przeszkadzały" - czyli interes prawny został "pogrzebany". 2. Z drugiej strony, jeśli te drzewa stanowią zagrożenie (o czym nie wiedziałeś budując) to:- ekspertyza stwierdzająca takie zagrożenie,- wystąpienie do sąsiada o usunięcie drzew + odpis/ksero tej ekspertyzy,- sąsiad występuje o usunięcie drzew.W tedy masz interes prawny i co więcej jesteś stroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 12.01.2016 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Dziękuję za odpowiedź.Pomijając ekspertyzę zrobiłem jak napisałeś, czyli wystąpiłem do sąsiada o usunięcie drzew, sąsiad wystąpił do urzędu a urząd nie wyraził zgody. Żeby było śmieszniej w swojej decyzji urzędnicy pomylili świerki z jodłami wskazując jakoby jodły były bardzo cenne. Czy w takim przypadku jestem stroną. Dodam że w tzw. międzyczasie sąsiad chyba nawoził drzewo czymś takim że prawie wszystkie igły opadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.01.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Dziękuję za odpowiedź. .........decyzji urzędnicy pomylili świerki z jodłami wskazując jakoby jodły były bardzo cenne. . Stroną dalej nie jesteś, ale decyzja posiada wadę prawną, bo pomylono gatunki drzew, a może to być kluczowe. Na wadę prawna możesz się powołać nawet nie będąc formalnie stroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 13.01.2016 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Tak z tym że po moim piśmie że gatunki drzew są pomylone urząd poprawił a w zasadzie przepisał decyzję poprawiając pomyłkę. Czyli nic nie mogę zrobić. Pozostaje droga którą skazałeś? Z drugiej strony, jeśli te drzewa stanowią zagrożenie (o czym nie wiedziałeś budując) to: - ekspertyza stwierdzająca takie zagrożenie, - wystąpienie do sąsiada o usunięcie drzew + odpis/ksero tej ekspertyzy, - sąsiad występuje o usunięcie drzew. W tedy masz interes prawny i co więcej jesteś stroną Wiesz może kto odpowiada za ewentualne szkody jakie może wyrządzić drzewo. Bo wydaje mi się że wszyscy umyją ręce. Sąsiad bo wystąpił o usunięcie a urząd się nie zgodził a urząd bo za stan zieleni odpowiada właściciel. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez mnowak355 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts