Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Interes prawny jak udowodnić

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Mam sytuację w której sąsiad wystąpił na moją prośbę o zgodę na wycięcie drzew które rosną zbyt blisko granicy a tym samym domu który wybudowałem. Problem w tym że urząd nie zgodził się na ich usunięcie. Napisałem odwołanie do sko o stwierdzenie nieważności decyzji ale odmówili wszczęcia postępowania z uwagi na to że nie jestem stroną.

Tutaj moje pytanie: na jakie przepisy się powołać aby wykazać interes prawny.

W odwołaniu do sko napisałem że drzewa zagrażają mieniu a także zdrowiu i życiu ludzi jednak nie podparłem tego żadnym przepisem.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuję.

Stroną nie jesteś i nie możesz być, bo nie dotyczy to Twojej działki - urząd ma rację.

Czym innym jest interes prawny - ale:

1. Z jednej strony jak budowałeś, to te drzewa stały i nie "przeszkadzały" - czyli interes prawny został "pogrzebany".

2. Z drugiej strony, jeśli te drzewa stanowią zagrożenie (o czym nie wiedziałeś budując) to:

- ekspertyza stwierdzająca takie zagrożenie,

- wystąpienie do sąsiada o usunięcie drzew + odpis/ksero tej ekspertyzy,

- sąsiad występuje o usunięcie drzew.

W tedy masz interes prawny i co więcej jesteś stroną.

Dziękuję za odpowiedź.

Pomijając ekspertyzę zrobiłem jak napisałeś, czyli wystąpiłem do sąsiada o usunięcie drzew, sąsiad wystąpił do urzędu a urząd nie wyraził zgody. Żeby było śmieszniej w swojej decyzji urzędnicy pomylili świerki z jodłami wskazując jakoby jodły były bardzo cenne. Czy w takim przypadku jestem stroną. Dodam że w tzw. międzyczasie sąsiad chyba nawoził drzewo czymś takim że prawie wszystkie igły opadły.

Dziękuję za odpowiedź.

.........decyzji urzędnicy pomylili świerki z jodłami wskazując jakoby jodły były bardzo cenne. .

Stroną dalej nie jesteś, ale decyzja posiada wadę prawną, bo pomylono gatunki drzew, a może to być kluczowe.

Na wadę prawna możesz się powołać nawet nie będąc formalnie stroną.

Tak z tym że po moim piśmie że gatunki drzew są pomylone urząd poprawił a w zasadzie przepisał decyzję poprawiając pomyłkę.

Czyli nic nie mogę zrobić. Pozostaje droga którą skazałeś?

Z drugiej strony, jeśli te drzewa stanowią zagrożenie (o czym nie wiedziałeś budując) to:

- ekspertyza stwierdzająca takie zagrożenie,

- wystąpienie do sąsiada o usunięcie drzew + odpis/ksero tej ekspertyzy,

- sąsiad występuje o usunięcie drzew.

W tedy masz interes prawny i co więcej jesteś stroną

Wiesz może kto odpowiada za ewentualne szkody jakie może wyrządzić drzewo. Bo wydaje mi się że wszyscy umyją ręce. Sąsiad bo wystąpił o usunięcie a urząd się nie zgodził a urząd bo za stan zieleni odpowiada właściciel.

Edytowane przez mnowak355