Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne - pomoc w wyborze

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam jedno zasadnicze pytanie – które drzwi zewnętrzne wybrać? Żeby nie denerwować Was głupim, niedoprecyzowanym pytaniem i nie narażać się na takie same lakoniczne odpowiedzi, podam kilka szczegółów mojej sytuacji:

Drzwi wejściowe do budynku będą usytuowane od strony północnej, nie będą umieszczone w żadnej wnęce, planuję wykonanie niewielkiego zadaszenia nad drzwiami, w wiatrołapie planowana podłogówka, rekuperacja. Domek nowobudowany, ściana Ytong 24 plus planowane 18cm styro na ściany, okna z ciepłym montażem, Uw około 0,8-0,9 W/(m2K), ogólnie rzecz biorąc, będę starał się „iść” tym standardem aż do zakończenia budowy, mając na myśli ocieplenie poddasza, izolacje od gruntu itd. Przytoczyłem w/w informacje, ponieważ po przestudiowaniu tematów dotyczących drzwi zewnętrznych na forum zauważyłem, że często pytacie się o standard budynku i kilka szczegółów dotyczących drzwi wejściowych.

Od samego początku rozważam drzwi drewniane, aluminiowe i metalowe. Planuję też dwa naświetla boczne. Drzwi mają mieć nowoczesną stylistykę, przez co część firm odpada na starcie z powodu braku wzorów. Jeśli chodzi o producentów, zdążyłem już przejrzeć wzory i katalogi większości znanych firm. Jako osoba, która lubi wiedzieć na co wydaje pieniądze, zdążyłem zainteresować się tematem i zrobił mi się przez to lekki kocioł w głowie. Ilość producentów przeraża ;)

Czego oczekuję od drzwi? Przede wszystkim żeby były solidnie wykonane i posłużyły mi parę(nascie) dobrych lat. Cena oczywiście także ma znaczenie, jednak liczę się z większym wydatkiem, tym bardziej, że jak wspomniałem wyżej, chcę dodatkowe naświetla boczne, co znacząca podbija cenę. Raczej nie jestem zwolennikiem pogoni za najniższym możliwym Uw, chodzi mi o trwałość i upraszczając: żeby się ładnie zamykały, nie wypaczały i nie wiało ;) Cały czas pamiętam przy tym o zasadzie, że nawet najlepsze drzwi są tak dobre jak ich montaż.

Pytania, które mi sie nasuwają:

-Czy warto płacić ponad 10 000zł za drzwi aluminowe, pomijając ich szlachetne wzornictwo i „dizajn” ? Czy np. Wiśniowski da mi większą gwarancję sztywności, szczelności niż KMT czy Wikęd (oczywiście biorąc pod uwagę modele zbliżone do siebie pod względem technicznym), czy raczej dopłacę parę tysięcy za swój kaprys?

-Czy drzwi drewniane sprawdzą się w moim przypadku (drzwi od północy, osłonięte niewielkim daszkiem), czy drewno nie będzie narażone za bardzo na czynniki atmosferyczne?

-Który materiał będzie najmniej pracował biorąc pod uwagę różnicę temperatur pomiędzy północną stroną na zewnątrz i podłogówką w wiatrołapie (przez co mogę mieć nawet problemy z gwarancja na niektóre drzwi)?

Pozdrawiam!

To szukaj może coś z Wikędu lub KMT na ościeżnicach profilowych (w Wikędzie termo a KMT energy). Mowa o tych ościeżnicach z dwóch względów. Masz "ciepłą i szczelną" chałupkę więc warto takie dać drzwi. Do tego dwa boczne naświetla wymagają jednak sztywności. Takie moje zdanie montażysty. Co do pracy drzwi to nie ma chyba aż takich problemów. Ja mam w wiatrołapie +20 do +22*C a na zewnątrz były mrozy -15*C i wszystko działało OK. W lecie + 25*C na zewnątrz i pełne słońce dawało na drzwi (bez zadaszenia, bo okap jest tak wysoko u mnie że się nie liczy) i też było OK - wymagały minimalnej regulacji na ościeżnicy.

To i ja podepnę się pod wątek.

Mam dylemat czy drzwi stalowe (Wikęd) czy drewniane (Agmar)

Drzwi wejściowe z jednym bocznym doświetleniem skierowane na część południową tj. nasłonecznioną, kolor ciemny dąb zadaszone.

Boję się czy drewno po jakimś czasie narażone na słońce i warunki atmosferyczne nie zacznie się "krzywić" itp. nie po roku dwóch a po 5-10.

Czy ktoś ma może doświadczenia?

theme, dzięki za pomoc, ostatni weekend spędziłem na objazdowej wycieczce po okolicznych salonach z drzwiami i mogę napisać, że zawęziłem swój krąg poszukiwań. Mocno pokrywa on się z tym co napisałeś, mój wybór rozstrzygnie się między KMT i Wikędem, rozwiązania które proponuja ci producenci są chyba najbardziej kompletne i przemawiają do mnie w całości. Na pewno zdecyduję się na ościeżnice alu, zresztą biorąc naświetla i tak jestem na nią skazany. Obecnie czekam na wyceny i zastanawiam się nad tym, czy jedna z tych firm ma przewagę nad drugą w jakimś aspekcie: jeśli masz jakieś doświadczenia w tej kwestii to chętnie posłucham/poczytam madrzejszego ;)

Pojawił się jeszcze jeden pomysł: widziałem na wystawie drzwi aluminiowe w konfiguracji skrzydło 100cm i naświetle 50cm co dawało razem zestaw o szerokości 1623mm, wyglądało to dość ładnie. Pytanie: czy wiecie jak sprawdzają się drzwi SETKI w praktyce? czy cieżar skrzydła nie jest zbyt duży dla standardowych zawiasów?

Co do wycen drzwi KMT i WIKĘD, ceny zestawów prezentują się nastepująco:

KMT PLUS 75 z dwoma naświetlami: pakiet 30+90+30, Tłoczenie 14, ościeżnica ENERGY 90mm, dwa poszerzenia podprogowe: 3,5mb poszerzenia 100mm, elektrozaczep, pochwyt jednostronny prosty 1600mm, okapnik, wkładka + wkładkogałka 50x50 system jednego klucza, klamka KMT GAMA antywłamaniowa INOX. CENA z montażem 5650zł brutto

WIKĘD wymiar 30+90+30, wzór 26 C z dwoma naświetlami na ościeżnicy Termo 60mm

pochwyt prosty 150 mm , elektrozaczep, poszerzenie podproża, cieły próg, montaż

cena brutto 5600,00

Cena jak widać identyczna, muszę dopytać jedynie o szczegóły dotyczące montażu. Jesli chodzi o porównanie zestawów to KMT wyglada korzystniej - skrzydło gr. 75mm vs 54mm w Wikędzie, ościeżnica 90mm KMT vs 60 Wikęd.

No i..które teraz wybrać? ;)

Edytowane przez kaluza112

Różnica w cenie może być zawarta w dodatkach typu elektrozaczep. Masz tam ich dość sporo.

Przy takiej konfiguracji na pierwszy rzut oka lepiej wygląda KMT. Mam wątpliwości co do porównywalności tego zestawienia ale nie mam możliwości szybkiego sprawdzenia.

Wikęd - wg mojego majstra jest dokładniej spasowany. To się przekłada na szczelność.

Szczerze mówiąc od samego początku bardziej przekonywał mnie Wikęd, nawet po wycenie mam spory dylemat mimo że na papierze KMT wygląda o wiele lepiej. Czytałem dość obszerny wątek na forum odnośnie drzwi Wikęd i wychodzi na to że ich ościeżnica Termo wypada pozytywnie, nie jest moim celem szukanie jak największej grubości ościeżnic, skrzydeł, pasywniaka nie buduję. Zależy mi także na tym co napisałeś: dokładności całej konstrukcji, bo chyba ten element daje gwarancję wieloletniego użytkowania.. prócz montażu rzecz jasna;)

Co miałeś na myśli pisząc o wątpliwej porównywalności tych wycen? Mam na coś zwrócić szczególną uwagę podczas rozmowy ze sprzedawcą?

Drobiazgi - czy w KMT policzyli Ci elektrozaczep/bo niewyszczególniony/? Ciepły(warstwowy) montaż?

Różnica międyz tymi standardami powinna wyjść chociaż kilkaset zł, dlatego mam wątpliwości co do identycznego zakresu wycen.

Edytowane przez finlandia

Elektrozaczep jest wyszczególniony, spójrz raz jeszcze, ale będę przezorny i jutro postaram się upewnić czy faktycznie w wycenie znalazło się to co chciałem. Dogadam też kwestie montażu, bo ani wycena KMT ani Wikędu nie zawierały żadnych bardziej szczegółowych informacji. Jak już będę coś wiedział to dam znać.

Czyli raczej KMT niedoszacowany w tym standardzie, a cena Wikędu adekwatna do wyposażenia?

Ponawiam moje pytanie odnośnie tego pomysłu:

Pojawił się jeszcze jeden pomysł: widziałem na wystawie drzwi aluminiowe w konfiguracji skrzydło 100cm i naświetle 50cm co dawało razem zestaw o szerokości 1623mm, wyglądało to dość ładnie. Pytanie: czy wiecie jak sprawdzają się drzwi SETKI w praktyce? czy cieżar skrzydła nie jest zbyt duży dla standardowych zawiasów?

• 2 weeks później...

Ma aprobaty od producenta czy nie ma to zupełnie inna kwestia. Rozdzielmy tu gwarancję na drzwi jaką daje producent i gwarancję na montaż jaką daje montażysta. Oczywiście UMOWA z montażystą to podstawa do wysnuwania roszczeń - np montaż w warstwie ocieplenia był źle zrobiony i drzwi zaczęły pod własnym ciężarem wichrować się na montażach. Producent słusznie odrzuci taką reklamację ale montażysta ma to tak zrobić aby nic się nie skręcało. To tak ogólnie pisząc.

kaluza112 - co do drzwi 100-ek + 50ka doświetle. Lepiej zrobić 90+60 ruchome i masz szersze wejście, więcej światła i ogółem więcej zalet. Czy Wikęd czy KMT - baaaardzo podobne produkty ale dla mnie minimalny plusik dla tych pierwszych, za serwis, za sztywność konstrukcji, za rozwój technologiczny i kilka innych usprawnień dla montażystów.

Jeszcze jedna sprawa: w jednym z salonów poinformowano mnie, że drzwi KMT nie montuje się tzw. metodą ciepłą na taśmy paroszczelne i paroprzepuszczalne, że nie ma takich zaleceń od producenta. Nie chce mi się w to wierzyć trochę, a Wy co o tym myślicie?

Taśmy mają poprawić szczelność połączenia drzwi z murem. Ale w tym przypadku będą to ułamki podczas gdy w konstrukcji całych drzwi można byłoby poprawić znacznie więcej i uzyskać "całe liczby". Pamiętajcie, że przeciętne drzwi stalowe mają szczelność znacznie słabszą niż nawet normalne okna.

Ale jeśli chcecie, to ja nie widziałbym przeszkód by zastosować taśmy. Jeden warunek - by na jakimkolwiek tle był sens ich stosowania, to otwór musiałby byc "katalogowy"

Dzięki za odpowiedzi. Mi też się wydawało, że to kwestia montażystów. Jakby sprzedawca powiedział mi, że oni nie montują metodą na taśmy, bo uważają to za mało skuteczne, lub jak to finlandia napisał: że poprawimy szczelność tylko o ułamki, to nie kłóciłbym się z nim. On ciągle powtarzał że KTM nie zaleca tego typu montażu i w ogóle jakoś krzywo się na mnie patrzył, jak typowy Pan Mirek od ociepleń, gdy mówię mu że chcę 18cm styro ;)

Lepiej zrobić 90+60 ruchome i masz szersze wejście, więcej światła i ogółem więcej zalet.

z tego co wyczytałem w katalogach Wikędu i KMT, to nie ma naświetli 60cm. Wikęd: "Istnieje możliwość wykonania naświetli bocznych jak i górnych w rozmiarach niestandardowych czyli POMIĘDZY wymiarami sugerowanymi w tabelach powyżej" 20 - 50cm